Ping do supli

Post Reply
krycha88
Posts: 438
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 10, 2019 6:41 pm

Przed połączeniem do serwera za pomocą biblioteki WiFiClient chciałbym zrobić pinga w celu sprawdzenia stanu połączenia.

Dlaczego? Ponieważ gdy brak połączenia client.connect(server, 2015) trwa długo i zamraża program, obejściem jest ustawienie setTimeout(500) ale to trochę wg mnie kaprawe.

Problem jest taki, że nie można pingować serwerów supli np. svr19.supla.org. Macie na to jakąś radę?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6895
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 10, 2019 7:51 pm

Ustaw krótki timeout albo pinguj 8.8.8.8.
[edit]
swoją drogą to w loop-ie zostaw tylko interate(), a to co potrzebujesz wepnij w timer.

setTimerFuncImpl
Patryk
Posts: 447
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Sep 10, 2019 8:08 pm

krycha88 wrote:
Tue Sep 10, 2019 6:41 pm


Problem jest taki, że nie można pingować serwerów supli np. svr19.supla.org. Macie na to jakąś radę?
Ja kiedyś jak myślałem, że mam coś nie tak z internetem ściągnąłem apke, przez którą można pingować serwer.
Attachments
Screenshot_20190910-215500.png
Screenshot_20190910-215500.png (131.86 KiB) Viewed 197 times
Screenshot_20190910-215452.png
Screenshot_20190910-215452.png (127.24 KiB) Viewed 197 times
Screenshot_20190910-215422.png
Screenshot_20190910-215422.png (154.24 KiB) Viewed 197 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6895
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Sep 10, 2019 8:18 pm

To nie jest Ping używający ICMP.
To narzędzie po prostu zestawia połączenie TCP ze wskazanym portem.
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Sep 10, 2019 8:18 pm

Jako ze ostatnio mam problemy z netem i jego dostawca zmajstrowałem sobie taki układzik . Co minutę pinguje serwer 8.8.8.8 bo właśnie supli się nie da . Zastanawiam się czy czasu nie zwiększyć do 10 min .
Dane czyli czas opóźnienia i % utraty paczek, podstawiam pod czujnik dht22, i teraz w historii przeglądam ja się ten internet sprawuje 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
krycha88
Posts: 438
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 10, 2019 8:27 pm

Aktualnie pinguje do 8:8:8:8 więc to rozwiązanie jest spoko.
krycha88
Posts: 438
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 10, 2019 8:30 pm

pzygmunt wrote:
Tue Sep 10, 2019 7:51 pm
[edit]
swoją drogą to w loop-ie zostaw tylko interate(), a to co potrzebujesz wepnij w timer.

setTimerFuncImpl
W loop-ie staram trzymać tylko minimum. Sprawdzę jutro jak się to sprawdzi dla httpServer.handleClient() :)
Post Reply