Sterowanie podłogówką

flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Thu Sep 26, 2019 4:26 pm

Gotowych nie. Ale opisalem ci wczesniej jak to mozna zrobic. Jeden modul mierzy temp. w wybranym miejscu pomieszczenia (najlepiej na wysokosci piersi czlowieka) a drugi steruje zaworem elektrotermicznym (otworz /zamknij). Calosc steruje termostat kolegi @fracz.
Ja mam to zrobione na 2 sonoff basic. Ale moznaby to zrobic w sumie na 1 sonoff na pomieszczenie -tylko kwestia poprowadzenia przewodow...
pirat
Posts: 28
Joined: Sun May 12, 2019 12:22 pm

Fri Sep 27, 2019 7:39 am

Rotometry w rozdzielaczach podłogowych nie są termostatami tylko służą do regulacji przepływu w pętlach ale nie są przystosowane do regulacji mechanicznej nigdy nie spotkałem się z siłownikami do nich.
Natomiast podłogówką można sterować na dwa sposoby przez założenie siłowników do zaworów w belce podłogówki (nie w belce z rotometrami tylko tej drugiej) ale one będą działały otwórz/zamknij. Drugim sposobem jest zamontowanie siłownika do zaworu termostatycznego którego mamy przy zasilaniu rozdzielacza i sterować nim za pomocą siłownika można zrobić "płynne sterowanie" pod warunkiem napisania odpowiedniego softu ale wtedy cały rozdzielacz jest sterowany jednym zaworem i nie mamy możliwości sterować każdą pętlą osobno.
W rozdzielaczach mamy tylko jeden zawór termostatyczny.

Sterowanie takimi zaworami jak trójdrożny czterodrożny czy termostatyczny nie jest takie proste siłowniki tych zaworów mają swoje czasy otwarcia i całe sterowanie odbywa się przez podawanie napięcia przez odpowiedni czas co powoduje otwarcie lub zamknięcie zaworu w jakimś stopniu taki siłownik posiada trzy przewody neutralny i dwa do danego do kierunku otwarcia lub zamknięcia

Sterowanie ogrzewaniem nie jest zbyt proste bo posiada dużą bezwładność

Super by było jak by się ktoś podjoł napisania takiego softu na esp na pewno sporo osób było by tym zainteresowana

Jak znajdę chwilę to postaram się to opisać jak ja bym takie sterowanie widział i wtedy podyskutujemy może dojdziemy do jakiś sensownych wniosków a ktoś napisze soft na esp ;)
bukox
Posts: 64
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Wed Oct 02, 2019 10:52 am

U mnie wygląda to tak:

Image

Czyli na listwie zasilania mam rotametry (bez regulacji) a na listwie powrotu mam zawory regulujące przepływ. Zakręcenie zaworu dla danego obiegu zmniejsza przepływ i temperaturę w tym obiegu a odkręcenie zwiększa przepływ i temperaturę. Przepływ można regulować płynnie od 1 do 5 l/min.Chciałbym zatem zamienić ręczne regulatory zaworów na elektryczne aby zachować płynną regulację przepływu (a nie na zasadzie otwórz/zamknij) i móc nimi sterować zdalnie. Czy takie rozwiązanie jest możliwe?
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Wed Oct 02, 2019 11:52 am

moim zdaniem nie na supli. nie znam zaworów z płynną regulacją.
ale...pytanie po co chcesz to płynnie regulowac????

Ja mam u siebie identycznie poza tym ze te rotometry u mnie mają regulacje przepływu. czyli nastawy robiliśmy gdy wszystkie zawory były odkręcone ma maxa i wówczas przepływ w l/min ustalaliśmy dla każdego pomieszczenia oddzielnie na rotometrach (czy jak tam się one nazywają :) )

następnie podłączyłem zawory eletrotermiczne sterowane suplą. moduł mierzy temperaturę w pokoju i gdy osiągnie zadaną zamyka zawór (w rzeczywostości trwa to ok 2 minuty bo mają te zawory taką bezwładność). Ja sie wychłodzi i temperatura spadnie poniżej zadanej warości to sie zawór otwiera i podłogówka grzeje.

Różnicę pomiedzy min a max ustawiasz na np. 0,5 stopnia i nie zauważasz wahnięć tej temperatury. jedynie co to zauważasz ze podłoga jest raz cieplejsza raz chłodniejsza...ale tak to musi być przy podłogówce.

co więcej...opisałem ci tu działanie na supli ale w częsci domu (nie znając jeszcze supli) zrobiłem to sterowanie na gotowym układzie firmy valvex i działa dokładnie tak samo. tzn. są zawory NC które sterownik otwiera na czas grzania. nie ma częściowego otwarcia zaworu - otwiera całkowicie lub zamyka całkowicie.
podłogówka ma tak dużą bezwładność ze nie ma obawy ze sie nagle wychłodzi albo nagle nagrzeje. Co wiecej temperatura wody powinna byc na piecu ustawiona na własciwie minimalną, zeby nie płacić dużych rachunków.
bukox
Posts: 64
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Wed Oct 02, 2019 12:34 pm

flowerek wrote:
Wed Oct 02, 2019 11:52 am
moim zdaniem nie na supli. nie znam zaworów z płynną regulacją.
ale...pytanie po co chcesz to płynnie regulowac????
No właśnie po to aby wyregulować temperaturę w pomieszczeniu. W pomieszczeniach chłodniejszych (np. 3 ściany zewn. ) mam ustawiony większy przepływ a w cieplejszych przepływ jest mniejszy dzięki czemu udaje mi się uzyskać taką samą temperaturę w każdym pomieszczeniu. Dlatego pomyślałem, że fajnie byłoby tym sterować zdalnie. Ale skoro się tak nie da to pozostaje zamknięty/otwarty.
flowerek wrote:
Wed Oct 02, 2019 11:52 am
następnie podłączyłem zawory eletrotermiczne sterowane suplą. moduł mierzy temperaturę w pokoju i gdy osiągnie zadaną zamyka zawór (w rzeczywostości trwa to ok 2 minuty bo mają te zawory taką bezwładność). Ja sie wychłodzi i temperatura spadnie poniżej zadanej warości to sie zawór otwiera i podłogówka grzeje.
Możesz podać linka do takich zaworów i jak to spiąłeś z suplą bo to wydaje się ciekawym rozwiązaniem?
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 516
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Wed Oct 02, 2019 12:40 pm

Wydaje mi się, że przepływem powinno się regulować tylko w celu wyregulowania całej instalacji ogrzewania podłogowego. Zbyt duży przepływ, to oczywiście wyższa temperatura ale i jednocześnie strata na wydajności takiego układu ogrzewania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
pirat
Posts: 28
Joined: Sun May 12, 2019 12:22 pm

Thu Oct 03, 2019 9:10 pm

@bukox w górnej belce rozdzielacza masz rotometry którymi sterujesz przepływem ustawaia się je kręcą nimi w lewo lub prawo
Do belki dolnej możesz zamontować siłowniki i za pomocą prądu otwierać lub zamykać przepływ w danej pętli. Koszt takiego siłownika zaczyna się od około 45zł i możesz je zamontować w każdej chwili bez spuszczania wody.

Niema problemu abyś taki siłownik sterował suplą w większości one są na 230v potrzebny jest dobry termostat który supla ogarnia i masz temat załatwiony ale pamiętaj że będzie to działało otwórz/zamknij.
Niektóre sterowniki mają specjalne algorytmy które nie dopuszczają do całkowitego wychłodzenia się wody w podłogówce i mimo osiągniętej temperatury pomieszczenia co jakiś czas przepuszczają ciepłą wodą w podłogówce aby uniknąć dużej bezwładności

Możesz sobie wybrać siłownik https://allegro.pl/listing?string=si%C5 ... u-1-4-1002

Jeśli chodzi o sterowanie tego to najlepiej zainstalować coś gotowego np. z firmy tech sterowniki
bukox
Posts: 64
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Fri Oct 04, 2019 7:20 am

pirat wrote:
Thu Oct 03, 2019 9:10 pm
@bukox w górnej belce rozdzielacza masz rotometry którymi sterujesz przepływem ustawaia się je kręcą nimi w lewo lub prawo
No właśnie nie. Może mam jakieś dziwne rotametry ale on nie mają żadnej regulacji i jedynie wskazują jaki jest ustawiony przepływ za pomocą zaworów na dolnej belce.
pirat wrote:
Thu Oct 03, 2019 9:10 pm
Do belki dolnej możesz zamontować siłowniki i za pomocą prądu otwierać lub zamykać przepływ w danej pętli. Koszt takiego siłownika zaczyna się od około 45zł i możesz je zamontować w każdej chwili bez spuszczania wody.

Niema problemu abyś taki siłownik sterował suplą w większości one są na 230v potrzebny jest dobry termostat który supla ogarnia i masz temat załatwiony ale pamiętaj że będzie to działało otwórz/zamknij.
No i właśnie wracamy do punktu wyjścia. Jednym słowem nie jestem w stanie regulować przepływu a jedynie otwórz/zamknij czyli przepływ albo maksymalny albo żaden.
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
and111
Posts: 54
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Fri Oct 04, 2019 3:57 pm

No właśnie nie. Może mam jakieś dziwne rotametry ale on nie mają żadnej regulacji i jedynie wskazują jaki jest ustawiony przepływ za pomocą zaworów na dolnej belce.
Nie spotkałem się z rotametrami bez regulacji. Twoje wyglądają na produkt firmy Capricorn, kod produktu: 9-3833-050-00-12-01.
Wg opisu "Zawór regulacyjny z przepływomierzem jest przeznaczony do montażu na belce zasilającej rozdzielacza umożliwiając szybkie i skuteczne zrównoważenie przepływów czynnika grzewczego przez poszczególne pętle. Zawór ten, dzięki przezroczystemu wziernikowi pozwalającemu na bieżący odczyt przepływu przez wybraną pętlę, umożliwia wykonanie wygodnej i precyzyjnej regulacji układu."
http://www.capricorn.pl/pl/oprzyrzadowa ... zdzielaczy
http://www.capricorn.pl/upload/files/20 ... 013853.pdf
Instrukcja http://www.capricorn.pl/upload/files/20 ... 013715.pdf
Twoje zdjęcie jest niewyraźne, ale rotametry są chyba ustawione obecnie na maksymalny przepływ (wykręcone). Spróbuj ostrożnie wkręcać któryś.
pirat
Posts: 28
Joined: Sun May 12, 2019 12:22 pm

Fri Oct 04, 2019 6:59 pm

Trochę robię z instalacjami i twoje rotometry da się ustawić na 100% chyba że są zepsute ;)
Trzeba podnieść ręką ten plastik czarny do góry żeby odblokować kręcenie nimi i wtedy wszystko staje się łatwe 8-)

Jak instalator Ci powiedział że na dolnej belce ustawia się przepływ to miałeś delikatnie mówiąc kiepskiego instalatora

Na tych "kieliszkach" przeźroczystych masz podziałkę załącz pompkę i zobaczysz aktualny przepływ kręcąc nimi zmienisz przepływ do takiego jaki Cię zadowala optymalnie powinno to być około 1,8 litra na minute
No i właśnie wracamy do punktu wyjścia. Jednym słowem nie jestem w stanie regulować przepływu a jedynie otwórz/zamknij czyli przepływ albo maksymalny albo żaden.
Tak jaki pisałem wyżej przepływ ustalasz na rotometrach ręcznie w górnej belce i taki zostaje natomiast na dolnej belce zakładasz siłowniki i sterujesz nimi otwórz/zamknij przepływ ustawiony zostaje taki jak ustawisz na rotometrach

Temperaturę podawaną na rozdzielacz możesz ustawić na zaworze termostatycznym który powinien być zamontowany z przodu rozdzielacza zdjęcie tego nie obięło
Post Reply