Sterowanie pytanie

fxsystem
Posty: 53
Rejestracja: pt sty 04, 2019 2:48 pm

pt wrz 20, 2019 4:11 pm

Forumowicze,

Czym moge wysterowac przekaznik tak aby jedynie zwieral obwod ale w dosc specyficzny sposob.

Wlaczenie przekaznika zwiera obwod na stale a wylaczenie przekaznika go rozwiera.

Cos ala modul bramy ale na stale
--
1 x Zamel MEW-01 | 1 x Zamel SBW-01 | 1 x Nice WiFi | 1 x Sonoff TH10 | 2 x Yunshan | 6 x Sonoff touch TX | 14 x Sonoff Basic
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

pt wrz 20, 2019 4:13 pm

Cześć, wydaje mi się, że odpowiedzią na Twoje pytanie jest moduł Yunshan i soft Multiboard.
https://elty.pl/pl/p/Modul-z-ESP-12S-pr ... nshan/2140
fxsystem
Posty: 53
Rejestracja: pt sty 04, 2019 2:48 pm

pt wrz 20, 2019 4:30 pm

Yunshan Jeszcze nigdy nie uzywalem.
Rozumiem ze mozna go zasilac z 24V i w sofcie ustawic przekaznik na stale zalaczenie lub rozlaczenie?

Widze 6 stykow, jak mozna je wykorzystac?
--
1 x Zamel MEW-01 | 1 x Zamel SBW-01 | 1 x Nice WiFi | 1 x Sonoff TH10 | 2 x Yunshan | 6 x Sonoff touch TX | 14 x Sonoff Basic
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

pt wrz 20, 2019 5:45 pm

Ja akurat zasilam je 12v. Przekaźnik jest NC/NO (3 piny), więc musisz wybrać, którego będziesz używał, ponieważ w cloud pojawią się 2 kanały. Wystarczy ustawić w cloud na włącznik światła/zasilania i powinieneś mieć bezpotencjałowy przekaźnik "na stałe".
Mam do nich wpięte DS18B20 i czujniki zamknięcia.

Pozdrawiam
paweldaw
Posty: 6
Rejestracja: czw sty 17, 2019 8:04 pm

wt lis 05, 2019 12:13 pm

autor: maroko » pt wrz 20, 2019 7:45 pm

Ja akurat zasilam je 12v. Przekaźnik jest NC/NO (3 piny), więc musisz wybrać, którego będziesz używał, ponieważ w cloud pojawią się 2 kanały. Wystarczy ustawić w cloud na włącznik światła/zasilania i powinieneś mieć bezpotencjałowy przekaźnik "na stałe".
Mam do nich wpięte DS18B20 i czujniki zamknięcia.

Pozdrawiam
Możesz powiedzieć do których pinów podłączyłeś DS'y?
Zasilanie 3.3V czy 5V?
Zastosowałeś pull-up?

Pozdrawiam,
Paweł Dawidowski
tomek98
Posty: 70
Rejestracja: pn maja 20, 2019 3:35 pm

śr lis 06, 2019 6:31 pm

Możesz zastosować np: Wemosa D1 mini i przekaźnik do niego podpiąć. Na standardowym masz oznaczenia NC COM NO. Normalnie zamknięty lub normalnie otwarty. W Twoim przypadku wystarczy wykorzystać NC i oczywiście COM.
Pozdrawiam,
Tomek
ODPOWIEDZ