I2C na dlugich przewodach

Asica10
Posty: 52
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

pn wrz 30, 2019 8:29 pm

Witam, Czy udało sie komuś z Was odpalić jakiś czujnik np BME280 który korzysta z I2C na długich przewodach 5-10m?

U mnie sonoff + BME nie radzi sobie z 6m przewodu.
Obnizenie taktowania I2C do 10000 nie pomoglo, rezstory podcuagajace 1k miedzy VCC a SDA i VCC i SLA nie pomagaja.


Wcześniej uzywałem DHT ale przy dużej wilgotności po kilku dniach glupieje i zawyża wartości.

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 675
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn wrz 30, 2019 8:46 pm

Zerknij na to: https://sandboxelectronics.com/?product ... 715-module

Nie używałem, więc nie mam wiedzy jak to działa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Asica10
Posty: 52
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

wt paź 01, 2019 6:30 pm

Dzięki za sugestie jednak wolałbym nie dokładać kolejnego urzadzenia.

Dzisiaj na próbe zamiast Sonoffa użyłem Wemosa D1i na tej samej długości przewodów bez żadnej modyfikacji (nawet na tych samych pinach) wszystko działało poprawnie.

Ktoś ma może pomysł dlaczego tak się dzieje?

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 675
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt paź 01, 2019 7:32 pm

Może mieć na to wpływ np. zasilanie. Wemosa zasilasz zapewne z 5V USB, a Sonoff podaje 3.3V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Asica10
Posty: 52
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

wt paź 01, 2019 8:18 pm

Wiem, że nie powinno się tak robić ale na test zasilłem sonoffa 5V ( główne zasilanie odłączyłem) i dalej brak odczytu na dlugich przewodach
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 976
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt paź 01, 2019 9:35 pm

Asica10 pisze:
wt paź 01, 2019 8:18 pm
Wiem, że nie powinno się tak robić ale na test zasilłem sonoffa 5V ( główne zasilanie odłączyłem) i dalej brak odczytu na dlugich przewodach
Ja w weekend przerobiłem stację pogody: bme i bh1750 (i2c) oraz hall zostały na balkonie a wemos'a przeniosłem do domu. Całość łączy 6 żyłowy płaski przewod 6x0.5mm2 długości ok 4.5 metra. Działa bez problemu.
Asica10
Posty: 52
Rejestracja: czw lut 28, 2019 8:12 pm

śr paź 02, 2019 4:09 am

QLQ pisze:
wt paź 01, 2019 9:35 pm

Ja w weekend przerobiłem stację pogody: bme i bh1750 (i2c) oraz hall zostały na balkonie a wemos'a przeniosłem do domu. Całość łączy 6 żyłowy płaski przewod 6x0.5mm2 długości ok 4.5 metra. Działa bez problemu.
Właśnie to jedt dziwne... na Wemosie ok taki sam program tskie samo podłączenie na sonoff i problem...
ODPOWIEDZ