Wyświetlanie danych z luftdaten.info

michnikos
Posty: 26
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:27 pm

ndz paź 13, 2019 9:24 pm

Cześć Wszystkim,
Czy komuś z Was udało się lub ma pomysł jak połączyć dane z czujnika luftdaten.info?
praszczur
Posty: 1
Rejestracja: pn cze 29, 2020 8:34 pm

pn cze 29, 2020 8:37 pm

Podłączam się do pytania. Apka jest bardzo fajna i chętnie zintegrowałbym swój czujnik wysyłający dane do luftdaten i aqi.eco, by monitorować go z telefonu.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn cze 29, 2020 9:53 pm

Moja stacja pogodowa wysyła dane do aqi.eco i air.monitor do luftdaten jeszcze nie , mam tam jakiś problem i nie ma czasu się tym zająć
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
arekrgw
Posty: 43
Rejestracja: śr sie 15, 2018 6:42 pm

czw lip 02, 2020 8:59 pm

Mam takie coś zintegrowane ze swoim czujnikiem luftdaten. W konfiguracji czujnika można ustawić wysyłanie danych na zewnętrzny serwer dodatkowo, i u mnie idzie to do raspberry pi na którym mam prosty serwer postawiony (https://github.com/arekrgw/luftdaten-server) oraz supla-virtual-device(viewtopic.php?f=24&t=6189), który "umieszcza" te dane w chumrze supli.

Niżej zdjęcie jak to wygląda w aplikacji.

EDIT ten mój serwer obsługuje tylko czujnik temperatury BME280, jeżeli ktoś będzie potrzebował innego to mogę przerobić.
Załączniki
Inked106509936_296532944833271_9051579793212703074_n_LI.jpg
Inked106509936_296532944833271_9051579793212703074_n_LI.jpg (705.77 KiB) Przejrzano 866 razy
kosa24
Posty: 12
Rejestracja: sob mar 16, 2019 8:47 pm

ndz sie 23, 2020 1:02 pm

Witam.
Jakby ktoś chciał wyświetlać dane z czujnika z softem luftdaten na supli.
Wystarczy stworzyć skrypt, który pobiera dane z czujnika i wycina niepotrzebny początek tak, aby virtual device był w stanie to odczytać.
Pobieranie danych z czujnika do pliku tekstowego:

Kod: Zaznacz cały

curl  http://ip_naszego_czujnika/data.json --output tmp.txt
Wycinanie początku tak, aby plik zaczynał się od gotowych danych:

Kod: Zaznacz cały

grep -o -P '(?<=SDS_P1","value":").*(?=)' /root/tmp.txt >> pyl10.txt

Kod: Zaznacz cały

grep -o -P '(?<=SDS_P2","value":").*(?=)' /root/tmp.txt >> pyl2,5.txt
i już, gotowe pliki to pyl10.txt i pyl2,5.txt
Teraz tylko ustawić cron, żeby odpalał skrypt co np. 1min. i ustawić virtual device np. tak:

Kod: Zaznacz cały

[GLOBAL]
device_name=VIRTUAL DEVICE


[SERVER]
host=adres_serwera
protocol_version=10

[LOCATION]
ID=1
PASSWORD=xxxx


[CHANNEL_0]
function=TEMPERATURE
file=/patch/pyl2,5.txt
min_interval_sec=60

[CHANNEL_1]
function=TEMPERATURE
file=/patch/pyl10.txt
min_interval_sec=60
Pozdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”