Sonoff TH16; Si7021 nie działa; DS18B20 działa

tomazi78
Posty: 9
Rejestracja: czw paź 31, 2019 2:28 pm

czw paź 31, 2019 2:38 pm

Witam Szanownych forumowiczów,
po wielu próbach i długich godzinach, udało mi się zmienić soft w Sonoff TH16 ver. 2.1 (15-06-2018). Nie mogę sobie poradzić z czujnikiem Si7021 - nie widzi go w ogóle, tzn. nie odczytuje wskazań temperatury i wilgotności. Na czujniku DS18B20 działa prawidłowo - odczytuje temperaturę. Gdzie jest błąd? Jaki ewentualnie soft mam wczytać?
Dodam, że czujnik raczej sprawny, bo podpinam drugi nowy Si... i jest to samo, więc zakładam że to wina softu
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1238
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw paź 31, 2019 4:41 pm

Napisz, jak podłączasz Si7021. DS18B20 to magistrala 1-wire a SI7021 to I2C. Pytanie, czy w ogóle soft obsługuje ten czujnik.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
tomazi78
Posty: 9
Rejestracja: czw paź 31, 2019 2:28 pm

czw paź 31, 2019 8:13 pm

Fabrycznie jest gniazdo minijack na 4 piny. Na apce ewelink działało, bo sprawdzałem. Jak wpinam w to miejsce DS18B20 to od razu supla go widzi, tzn. sama temperaturę. Wniosek [mój], ze soft i sonoff sprawne, tylko sam czujnik niekompatybilny

Tak to wygląda
https://pl.aliexpress.com/item/32832443 ... 5c0fVSSH6g
Awatar użytkownika
klew
Posty: 992
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw paź 31, 2019 8:31 pm

tomazi78 pisze:
czw paź 31, 2019 8:13 pm
Fabrycznie jest gniazdo minijack na 4 piny. Na apce ewelink działało, bo sprawdzałem. Jak wpinam w to miejsce DS18B20 to od razu supla go widzi, tzn. sama temperaturę. Wniosek [mój], ze soft i sonoff sprawne, tylko sam czujnik niekompatybilny

Tak to wygląda
https://pl.aliexpress.com/item/32832443 ... 5c0fVSSH6g
Pytanie jest czy soft który wygrywasz, wspiera ten czujnik?
tomazi78
Posty: 9
Rejestracja: czw paź 31, 2019 2:28 pm

czw paź 31, 2019 8:46 pm

Zapewne nie. Dlatego pytanie na forum - jaki soft obsłuży ten czujnik
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 251
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

sob lis 02, 2019 3:54 pm

Ktos mi juz wspominal na forum ze nie ma softu pod ten czujnik.... ale to bylo jakis rok temu.
tomazi78
Posty: 9
Rejestracja: czw paź 31, 2019 2:28 pm

sob lis 02, 2019 7:27 pm

chyba sie nic nie zmieniło w tej kwestii - dalej jest z tym problem...szkoda. W tej sytuacji byłbym w stanie zapłacić za soft pod Si... bo i tak muszę kupic inny czujnik zeby to działało tak jak trzeba
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 02, 2019 8:07 pm

Żeby dopisać obsługę tego czujnika to najlepiej go mieć na testy bo inaczej to zabawa w kotka i myszkę.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lis 02, 2019 10:22 pm

wojtas567 pisze:
sob lis 02, 2019 8:07 pm
Żeby dopisać obsługę tego czujnika to najlepiej go mieć na testy bo inaczej to zabawa w kotka i myszkę.
Chodzi dokładnie tak jak bme280 i definiuje się identycznie.

Kod: Zaznacz cały

  #include "Adafruit_Si7021.h" //Pobierz z: https://github.com/adafruit/Adafruit_Si7021

Adafruit_Si7021 Si7021 = Adafruit_Si7021();


void setup() {
                      Si7021.begin();
                       }

void loop() {   
                 T = Si7021.readTemperature();
                  H = Si7021.readHumidity();
                  }
tomazi78
Posty: 9
Rejestracja: czw paź 31, 2019 2:28 pm

ndz lis 03, 2019 9:41 am

Wszystko ładnie, pięknie, tylko dla mnie to niestety nic nie wnosi. Nie mam bladego pojęcia na temat programowania niestety
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”