hej potrzebuje pomocy z uruchomieniem trybu flashowania.

Awatar użytkownika
Volturio
Posty: 29
Rejestracja: śr kwie 10, 2019 5:07 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lis 13, 2019 8:09 pm

hej potrzebuje pomocy z uruchomieniem trybu flashowania.
Kupiłem sonofa touch t1 r2 eu, podpinam moduł do programowania z kompa-odpinam- zwieram gnd z r19 i lipa.
czy możecie mi pomóc, co robię źle ?
Chciałbym wgrać soft supla
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 785
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lis 13, 2019 8:25 pm

Ja zwieram GPIO0 do masy, podłączam do komputera z uruchomionym programem do flashowania, usuwam zworkę i flashuję.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
Volturio
Posty: 29
Rejestracja: śr kwie 10, 2019 5:07 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lis 13, 2019 8:37 pm

Dzięki za pomoc.
ale nodemcu nie widzi maca od tego sonofa. Czyli nie jest w trybie flash, dostaje taki komunikat gpio requie connected world. Dioda mruga intensywnie dziwna sprawa.
Awatar użytkownika
Volturio
Posty: 29
Rejestracja: śr kwie 10, 2019 5:07 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lis 13, 2019 8:51 pm

jest gdzieś instrukcja krok po kroku do wersji SONOFF T1 R2 EU TOUCH BOARD VER 1.0 ?
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr lis 13, 2019 9:25 pm

Volturio pisze:
śr lis 13, 2019 8:09 pm
hej potrzebuje pomocy z uruchomieniem trybu flashowania.
Kupiłem sonofa touch t1 r2 eu, podpinam moduł do programowania z kompa-odpinam- zwieram gnd z r19 i lipa.
czy możecie mi pomóc, co robię źle ?
Chciałbym wgrać soft supla
Może zwierasz nie z tej strony rezystor. Musisz zewrzeć od strony chipa i musi działać
Podłączyć sonofa do programatora vcc-vcc, gnd-gnd, rx-tx, tx-rx, zewrzeć gnd do r19, podłączyć do kompa, zwolnić zwarcie :D

SONOFF-T1-R2-UK-GPIO-PIN-OUTS.png
SONOFF-T1-R2-UK-GPIO-PIN-OUTS.png (765.14 KiB) Przejrzano 455 razy
Awatar użytkownika
Volturio
Posty: 29
Rejestracja: śr kwie 10, 2019 5:07 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lis 13, 2019 10:15 pm

Niestety dalej to samo sprawdzałem na 3 sonofach.
1. podłączam styki od programatora do płytki sonofa
2. zwieram gnd z r19 od strony układu
3. podpinam do usb w kompie
4 . odpinam i ponownie podpinam- i dalej lipa( dioda D3 miga szybko)
Nodemcu dalej nic nie widzi tylko komunikat:
require gpio, require wifi, connected world
AP MAC Waiting MAC
STA MAC Waiting MAC

Wcześniej jak programowałem kilka innych sonofów wszystko wstawało od razu i ładował się soft- pokazywały się maki urządzenia teraz jakaś lipa jest. Proszę , może ktoś zna przyczynę mojego niepowodzenia tym razem.

dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Volturio
Posty: 29
Rejestracja: śr kwie 10, 2019 5:07 pm
Lokalizacja: Kraków

śr lis 13, 2019 10:20 pm

jeszcze jedno- po założeniu do czynnego sonofa z suplą (podmianka) hula i uruchamia światło
Więc wyłącznik jest sprawny, coś nie tak z wejściem w tryb programowania.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

śr lis 13, 2019 10:25 pm

Volturio pisze:
śr lis 13, 2019 10:15 pm
Niestety dalej to samo sprawdzałem na 3 sonofach.
1. podłączam styki od programatora do płytki sonofa
2. zwieram gnd z r19 od strony układu
3. podpinam do usb w kompie
4 . odpinam i ponownie podpinam- i dalej lipa( dioda D3 miga szybko)
Nodemcu dalej nic nie widzi tylko komunikat:
require gpio, require wifi, connected world
AP MAC Waiting MAC
STA MAC Waiting MAC

Wcześniej jak programowałem kilka innych sonofów wszystko wstawało od razu i ładował się soft- pokazywały się maki urządzenia teraz jakaś lipa jest. Proszę , może ktoś zna przyczynę mojego niepowodzenia tym razem.

dzięki za pomoc
O co chodzi z punktem 4?
jak odpinam?
punkt 4 dopiero po wgraniu firmware
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lis 13, 2019 10:31 pm

Pkt 1, 2 i 3 - ok.
Co znaczy w pkt 4 "odpinam i ponownie podpinam" ?
Wg mnie w pkt 4 powinno być "rozwieram" gnd z r19.
Edit:
Pkt 5 - wgrywam.
Pkt 6 - resetuje moduł.
ODPOWIEDZ