Sonoff Basic - przycisk

Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

pt lis 22, 2019 10:49 am

Mam kilka takich modułów z wgraną Suplą. Zauważyłem, że po zmianie oprogramowania z Ewelinka na Suplę wydłużył się czas reakcji na przycisk fizyczny. Szczególnie w jednym mi to przeszkadza - mam do niego podlutowane kable i włącznik dzwonkowy. Równie często jak poprzez app włącza się poprzez ten fizyczny włącznik właśnie. Da się ten czas jakoś skrócić? Gdzieś w ustawieniach czy jakoś jeszcze inaczej?
lukfud
Posty: 140
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt lis 22, 2019 11:01 am

To pytanie powinieneś zadać twórcy kompilacji, którą wgrałeś. Ja poskładałem swoją na arduino i opóźnienia nie mam.
.newbie
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

sob lis 23, 2019 7:46 pm

I też je zadaję. Skoro to forum Supli, oprogramowanie to Supla, to chyba odpowiednie miejsce na to pytanie.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob lis 23, 2019 9:27 pm

Nie w tym rzecz. Pytasz o to jak coś zrobić, ale nie wiemy jaki Soft masz wgrany, kto go kompilował? Gdzie są jego źródła?
Jeśli kupiłeś sprzęt i sprzedawca wygrywał firmware, a Ty nie masz pojęcia co to, to chociaż zrób screena ze strony konfiguracyjnej...
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lis 23, 2019 10:00 pm

vitia pisze:
sob lis 23, 2019 7:46 pm
I też je zadaję. Skoro to forum Supli, oprogramowanie to Supla, to chyba odpowiednie miejsce na to pytanie.
Supla to otwarty projekt. Każdy może wziąć źródła. Następnie może je przerobić jak tylko mu się podoba i wgrać do jakiegoś sprzętu.
Ustal ze sprzedawcą co wgrał do środka i jak to działa.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1898
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 23, 2019 10:45 pm

vitia pisze:
pt lis 22, 2019 10:49 am
Da się ten czas jakoś skrócić? Gdzieś w ustawieniach czy jakoś jeszcze inaczej?
Nie da się tego zmienić w żadnych ustawieniach.
Jedynym sposobem jest wgranie innego softu który nie będzie miał takiego opóźnienia.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

pn lis 25, 2019 11:10 am

Ale ja nigdzie nie napisałem, że kupiłem sonoffa z wgraną Suplą. Skąd ten wniosek? Kupiłem u majfrienda z ewelinkiem i sam wgrałem. A wersja - multiboard.
Konkretnie do włącznika światła ustawione - tu najbardziej te opóźnienie widzę. A to właściwie nawet nie opóźnienie, co konieczność przytrzymania dłużej przycisku. Z ewelinkiem działało to z intuicyjnie krótkim wciśnięciem, z Suplą ciut dłużej. Często jest tak, że naciskam włącznik, puszczam - światło nie świeci. Muszę ponownie nacisnąć i nieco dłużej przytrzymać. To nie jest długi czas - dajmy na to ewelink 0,5sek, Supla 1sek. Ale wystarczy by nie działało intuicyjnie. Jeśli nie da się zmienić tego czasu, będę musiał z tym żyć i się przyzwyczaić. Ale nie jest to tylko moje widzimisię - każdy kto próbuje włączyć to światło (to u mnie w domu) ma z tym właśnie taki sam problem.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lis 25, 2019 11:25 am

Nigdzie wcześniej też nie napisałeś, jaki tam masz wgrany soft i kto go wgrywał. Dla mnie nie było to oczywiste, że sam tego dokonałeś i że właśnie siedzi tam multiboard. Już coś wiemy więcej :)
Czy pisząc o przycisku, masz na myśli przycisk na obudowie?
@Espablo ostatnio się na forum nie udziela, ale wiem chyba w czym tkwi rzecz. Źródła multiboard są dostępne w sieci i można wprowadzić tam taką małą zmianę, która wydaje mi się rozwiąże Twój problem. Wieczorem mogę podesłać Ci kompilację z tą zmianą.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
lukfud
Posty: 140
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn lis 25, 2019 1:56 pm

lesny8 pisze:
pn lis 25, 2019 11:25 am
Źródła multiboard są dostępne w sieci i można wprowadzić tam taką małą zmianę, która wydaje mi się rozwiąże Twój problem.
W której linii jest ta zmiana i co dokładnie zmieniłeś?
.newbie
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lis 25, 2019 3:35 pm

lukfud pisze:
pn lis 25, 2019 1:56 pm
W której linii jest ta zmiana i co dokładnie zmieniłeś?
Przecież podlinkowałem zmianę ze sfojego forka na githubie, kliknij w odnośnik ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
ODPOWIEDZ