Sonoff Basic - przycisk

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz sty 05, 2020 7:52 pm

Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.
Nie mam żadnego sonoffa, żeby to poobserwować i jakoś zdebugować.
Obecna wersja źródeł https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp różni się nieco od tej 2.7.2 użytej do kompilacji multiboarda i tak na dobrą sprawę, to przydałoby się podbić te źródła do aktualnej wersji, ale nie jest to takie hop siup.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

pn sty 06, 2020 12:54 pm

Zmieniłem soft na zwykłego multiboarda i jest to samo. Być może ta usterka przypadkiem zbiegła się w czasie ze zmiana softu. Dziś zmieniłem całego sonoffa, zobaczymy. Zastanawia mnie ta usterka, bo zwiesza się działanie fizycznego przycisku, podczas gdy ten wirtualny wciąż działa...
wsosniak
Posty: 398
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn sty 06, 2020 1:55 pm

ile ja czasu na to samo straciłem ......... sonoff, canwing taki sam problem z multiboardem.

jeszcze inny problem miałem z multiboadem (moze też masz ? ) : czasami, nie zawsze , gdy włączyłem kanał sonoffa na ON ( w aplikacji pokazywał ON , fizycznie był też ON ) , i potem było zakłócenie komunikacji wifi, sonoff robił reconnect .... klikanie przekaźnika (to standard w muliboard) ..... i po ponownym połączeniu sonoffa z wifi i z cloud , w aplikacji miałem stan OFF a fizycznie sonoff był ON. Zgłaszałem to do @espablo .... ale cisza .

Zamieniłem na ROW i problemy zniknęły. Na bank, 3 lata dłużej pożyje z tego powodu :) że zmieniłem na ROW :)
lukfud
Posty: 140
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn sty 06, 2020 2:34 pm

vitia pisze:
pt lis 22, 2019 10:49 am
Mam kilka takich modułów z wgraną Suplą. Zauważyłem, że po zmianie oprogramowania z Ewelinka na Suplę wydłużył się czas reakcji na przycisk fizyczny. Szczególnie w jednym mi to przeszkadza - mam do niego podlutowane kable i włącznik dzwonkowy. Równie często jak poprzez app włącza się poprzez ten fizyczny włącznik właśnie. Da się ten czas jakoś skrócić? Gdzieś w ustawieniach czy jakoś jeszcze inaczej?
Jaką masz długość tych kabli? Poprowadzone są osobno czy w wiązce z L?
vitia pisze:
pn sty 06, 2020 12:54 pm
Zmieniłem soft na zwykłego multiboarda i jest to samo. Być może ta usterka przypadkiem zbiegła się w czasie ze zmiana softu. Dziś zmieniłem całego sonoffa, zobaczymy. Zastanawia mnie ta usterka, bo zwiesza się działanie fizycznego przycisku, podczas gdy ten wirtualny wciąż działa...
Do tak prostego zastosowania polecam kawałek własnego kodu. Jeśli nie zależy Ci na GUI to wgraj przez IDE przykład z biblioteki z dopisaną obsługą przycisku, np taką:

Kod: Zaznacz cały

void press_button() { 
   
  if(digitalRead(button_pin) == LOW) {
    delay(100);
    
    if(digitalRead(button_pin) == LOW && digitalRead(relay_pin) == 0) {
        SuplaDevice.relayOn(0,0);
        Serial.println("Relay is ON");
        
        while(digitalRead(button_pin) == LOW);
        
    } else if(digitalRead(button_pin) == LOW && digitalRead(relay_pin) == 1) {
        SuplaDevice.relayOff(0);
        Serial.println("Relay is OFF");

        while(digitalRead(button_pin) == LOW);
    }
  }     
}
U mnie to działa od jakiegoś czasu na Sonoff MINI i nie mam żadnych problemów.
.newbie
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

wt sty 07, 2020 10:30 am

wsosniak - zdarzały mi się podobne cuda, ale na tyle rzadko, że uważam to za pomijalne.

lukfud - ok 7 m, poprowadzone osobno.
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

sob sty 18, 2020 11:26 pm

Nie wiem czy ja już sam ze sobą nie prowadzę w tym temacie dyskusji... 😀

Sonoff ciągle się zwieszał. Podmieniłem go na inny - kupiony z innego źródła, w innym czasie. Niestety dzieje się wciąż to samo. Zauważyłem, że raczej gdy światło świeci się przez dłuższy czas. Dzieje się to tylko na tym świetle, wszystkie inne sonoffy działają ok. Myślałem czy nie ma obciążenia za dużego czy co. Ale tam jest tylko jeden pasek ledów. Co prawda takich mocniejszych, ale całość nie ma więcej niż 90W. A i w to wątpię, bo te parametry są często zawyżone. No i poza tym, działało to ok roku na ewelinku bez problemu, później ok 1/2 roku na Supli - również bez problemu. Co może powodować takie awarie? Pojawiły się znikąd i mnie męczą. Pomożecie Towarzysze? 😉
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 972
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt lut 07, 2020 9:42 pm

A możesz nagrać jakieś wideo z działania?
Czy uruchomione na biurku z żarówką działa tak samo?
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 44
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

ndz lut 09, 2020 9:53 pm

To nie dzieje się regularnie i musiałbym nagrać straaaasznie długi film by to uchwycić. Poza tym, nie mam biurka :D A na poważnie - nie ma co nagrywać. Włącznik fizyczny nie działa, włącznik/wyłącznik w aplikacji działa w tym samym czasie bdb. Po zrestartowaniu (np odcięcie zasilania na bezpieczniku) wraca do działania na oba sposoby.
ODPOWIEDZ