Rozłącznie urządzeń po zmianach

kris95
Posty: 5
Rejestracja: pt wrz 20, 2019 9:42 am

ndz gru 01, 2019 3:29 pm

Witam, mam pewien problem.

Wszystkie urządzenia działają i są połączone z cloud aż do momentu gdy na cloud coś zmienię.
Np. zmieniłem lokalizację urządzenia i kliknąłem zapisz po czym wszystkie urządzenia straciły połączenie.
Dziś wprowadziłem korektę czujnika temperatury, kliknąłem zapisz i wszystkie urządzenia straciły połączenie.

Wówczas pomaga odczekać dość dłuższą chwilę lub wyłączyć router od wifi.

Nie jest to wina routera na Asus jak i TP-link dzieje się to samo.


Prócz tego problem mam jeszcze z sonoff touch 1gang na sofcie by Zibi. Po tym jak zostanie rozłączony to co jakiś czas (około 1 minuta), załącza lub rozłącza na chwilę przekaźnik (zależne od tego czy był włączony lub nie), robi to do momentu aż połączy się z chmurą.
Czy to wina softu w przełączniku że załącza przekaźnik?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 905
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz gru 01, 2019 3:31 pm

Odnośnie pierwszej części Twojego postu, to tak działa usługa CLOUD i u wszystkich jest tak jak piszesz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Zybi
Posty: 1442
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 01, 2019 3:38 pm

kris95 pisze:
ndz gru 01, 2019 3:29 pm
...
Prócz tego problem mam jeszcze z sonoff touch 1gang na sofcie by Zibi. Po tym jak zostanie rozłączony to co jakiś czas (około 1 minuta), załącza lub rozłącza na chwilę przekaźnik (zależne od tego czy był włączony lub nie), robi to do momentu aż połączy się z chmurą.
Czy to wina softu w przełączniku że załącza przekaźnik?
Niestety to jest przypadłość suplowych softów kompilowanych w środowisku SDK Espressif, natomiast te kompilowane w środowisku Arduino IDE nie mają tej negatywnej cechy.
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz gru 01, 2019 4:10 pm

Zybi pisze:
ndz gru 01, 2019 3:38 pm
kris95 pisze:
ndz gru 01, 2019 3:29 pm
...
Prócz tego problem mam jeszcze z sonoff touch 1gang na sofcie by Zibi. Po tym jak zostanie rozłączony to co jakiś czas (około 1 minuta), załącza lub rozłącza na chwilę przekaźnik (zależne od tego czy był włączony lub nie), robi to do momentu aż połączy się z chmurą.
Czy to wina softu w przełączniku że załącza przekaźnik?
Niestety to jest przypadłość suplowych softów kompilowanych w środowisku SDK Espressif, natomiast te kompilowane w środowisku Arduino IDE nie mają tej negatywnej cechy.
Nie zgadzam się z Tobą.
( Chyba, że tak było w starszych kompilacjach )
Ja używam wersji od 2.7.9 wzwyż i nie stwierdziłem nigdy takiego problemu.
Powiem więcej.
Do różnego rodzaju wyłaczników ( sonof s20, s26, basic, mimi) stosuje tylko i wyłącznie softy skompilowane poprzez IOT SDK, gdyż wtedy na tych softach wyłączniki działają identycznie, czy mają połączenie z internetem  (wifi), czy też nie.
Zybi
Posty: 1442
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 01, 2019 4:51 pm

Patryk pisze:
ndz gru 01, 2019 4:10 pm
Zybi pisze:
ndz gru 01, 2019 3:38 pm
kris95 pisze:
ndz gru 01, 2019 3:29 pm
...
Prócz tego problem mam jeszcze z sonoff touch 1gang na sofcie by Zibi. Po tym jak zostanie rozłączony to co jakiś czas (około 1 minuta), załącza lub rozłącza na chwilę przekaźnik (zależne od tego czy był włączony lub nie), robi to do momentu aż połączy się z chmurą.
Czy to wina softu w przełączniku że załącza przekaźnik?
Niestety to jest przypadłość suplowych softów kompilowanych w środowisku SDK Espressif, natomiast te kompilowane w środowisku Arduino IDE nie mają tej negatywnej cechy.
Nie zgadzam się z Tobą.
( Chyba, że tak było w starszych kompilacjach )
Ja używam wersji od 2.7.9 wzwyż i nie stwierdziłem nigdy takiego problemu.
Powiem więcej.
Do różnego rodzaju wyłaczników ( sonof s20, s26, basic, mimi) stosuje tylko i wyłącznie softy skompilowane poprzez IOT SDK, gdyż wtedy na tych softach wyłączniki działają identycznie, czy mają połączenie z internetem  (wifi), czy też nie.
Nie musisz się ze mną zgadzać, takie jest prawo dyskusji.
Wiele też zależy od samego urządzenia wykonawczego, w tym zastosowanej pinologii, a przykłady które podałeś są niemiarodajne.

Szczegółową analizę kodu prowadziłem do wersji v2.5.3, ale nie sądzę, aby w kwestii działanie watchdog-a powodującego reset przy braku połączenia z serwerem coś się zmieniło.

A na Touch-u sprawdzałeś swoje kompilacje?
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz gru 01, 2019 5:07 pm

Na Touch - nie. Gdyż nie posiadam.
Tylko mam kilka gniazdek sonoff-a s26,
i po jednej sztuce sonoff-a:
basic (na esp8285),
TH-16
Mini diy
od trzech dni - s20, oraz
Zamela
ROW-01
ROW-02,
Jedyną rzeczą przy braku wifi jest wolne miganie diody statusu - ale akurat to jest normalny objaw ( nawet bym powiedział potrzebny ).

Edit:
Oraz yunshan-a do sterowania bramy.
Gdyby taki objaw występował  - to w domu miał bym " dyskotekę " świetlną, a brama by mi się sama otwierała i zamykała.
Więc powiem tak, jak ostatnio w reklamach tv.
To byłby NONSENS.
Zybi
Posty: 1442
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz gru 01, 2019 5:27 pm

Patryk pisze:
ndz gru 01, 2019 5:07 pm
...
Jedyną rzeczą przy braku wifi jest wolne miganie diody statusu - ale akurat to jest normalny objaw ( nawet bym powiedział potrzebny ).
Widzisz i tu też nie do końca masz rację, bo nie zawsze dla wszystkich takie zachowanie diody odpowiada.
Była na forum swego czasu nawet dyskusja o tym, co zrobić z taką dyskoteką.

Dlatego też ja w swoich kompilacjach wprowadziłem możliwość wyboru przez użytkownika jak ma się ona zachowywać. Obecnie dostępne opcje to: ON, OFF, DISABLE, RELAY STATUS, BLOCKADE BUTTON STATUS. Ponadto jest możliwość zdefiniowania jasności świecenia diody, co właśnie w przypadku Touch-ów, które ja posiadam jest super fajną sprawą, bo w nocy oryginalny poziom niebieskiego podświetlenia był zdecydowanie zbyt duży.

EDIT:
Yunshana-a też zaliczam do niemiarodajnych przykładów.
Z tym modułem nie ma żadnych problemów, niezależnie od środowiska kompilacji softu, oczywiście dla dobrze napisanego kodu ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 659
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz gru 01, 2019 10:08 pm

Reset połączenia z serwerem nie oznacza utraty stanu urządzenia (ani dyskoteki świateł).
Serwer resetuje połączenie z urządzeniami przy zapisaniu czegoś w cloud. Natomiast urządzenia od razu nawiązują połączenie na nowo i w większości przypadków jest to niezauważalne.
kris95
Posty: 5
Rejestracja: pt wrz 20, 2019 9:42 am

ndz gru 01, 2019 10:39 pm

Propo touch-a.
Rozwiązaniem problemów jest zmiana softu, czy nic to nie da bo pin użyty do załączania przekaźnika podczas restartu urządzenia jest tak skonstruowany że podaje napięcie?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 659
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 02, 2019 5:59 am

kris95 pisze:
ndz gru 01, 2019 10:39 pm
Propo touch-a.
Rozwiązaniem problemów jest zmiana softu, czy nic to nie da bo pin użyty do załączania przekaźnika podczas restartu urządzenia jest tak skonstruowany że podaje napięcie?
Tam jest tylko reset połączenia. Więc jeśli przełącza przekaźnik, to jest to raczej wina softu na urządzeniu
ODPOWIEDZ