załączanie - pstrykanie przekaźników przy braku internetu

Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

sob gru 28, 2019 10:19 pm

Witam!

Mam taki mały problem otóż, zrobiłem sobie czterokanałowy włącznik na 4 przekaźnikach i 4 zewnętrznych przyciskach na jednym Wemos D1 mini.
zrobiłem układ taki jaki został podany na jednym z postów, wszystko działa, załącza się i wyłącza się z poziomu aplikacji, również załącza się i wyłącza z poziomu zewnętrznych przycisków ale problem pojawia się gdy braknie połączenia z internetem, co paredziesiąt sekund przekaźniki się samoczynnie włączają i od razu wyłączają niezależnie czy są aktualnie załączone czy wyłączone.
Przy Sonnoff Basic czy przy Sonoff S26 (inteligentne gniazdko) taki problem w ogóle nie występuje czy aktualnie przekaźnik jest wyłączony czy załączony tylko dioda mruga że nie ma połączenia z internetem.
I moje pytanie brzmi co mogę zrobić albo co muszę zastosować żeby zniwelować problem samoczynnego załączania się przekaźników przy braku połączenia z internetem ?
Ewentualnie można prosić o jakiś układ który można zmontować ???

Z góry dzięki ;-) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
klew
Posty: 850
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob gru 28, 2019 11:10 pm

Przemo_06_92 pisze:
sob gru 28, 2019 10:19 pm
Witam!

Mam taki mały problem otóż, zrobiłem sobie czterokanałowy włącznik na 4 przekaźnikach i 4 zewnętrznych przyciskach na jednym Wemos D1 mini.
zrobiłem układ taki jaki został podany na jednym z postów, wszystko działa, załącza się i wyłącza się z poziomu aplikacji, również załącza się i wyłącza z poziomu zewnętrznych przycisków ale problem pojawia się gdy braknie połączenia z internetem, co paredziesiąt sekund przekaźniki się samoczynnie włączają i od razu wyłączają niezależnie czy są aktualnie załączone czy wyłączone.
Przy Sonnoff Basic czy przy Sonoff S26 (inteligentne gniazdko) taki problem w ogóle nie występuje czy aktualnie przekaźnik jest wyłączony czy załączony tylko dioda mruga że nie ma połączenia z internetem.
I moje pytanie brzmi co mogę zrobić albo co muszę zastosować żeby zniwelować problem samoczynnego załączania się przekaźników przy braku połączenia z internetem ?
Ewentualnie można prosić o jakiś układ który można zmontować ???

Z góry dzięki ;-) Pozdrawiam!
Prawdopodobnie wgrałeś tam soft, który tak się zachowuje.
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 218
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

sob gru 28, 2019 11:45 pm

Miałem kiedyś to samo wgraj do tego Wemosa soft autorstwa Espablo Incan easy i problem zniknie.
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

ndz gru 29, 2019 2:42 pm

Zibi pisze:
sob gru 28, 2019 11:45 pm
Miałem kiedyś to samo wgraj do tego Wemosa soft autorstwa Espablo Incan easy i problem zniknie.
ale tam podają firmware do obsługi 2 przekaźników, 2 przycisków, 2 sensorów, czujnika temperatury...

chyba że trafiłem nie a to co trzeba ?
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 218
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

ndz gru 29, 2019 2:48 pm

Przemo_06_92 pisze:
ndz gru 29, 2019 2:42 pm
Zibi pisze:
sob gru 28, 2019 11:45 pm
Miałem kiedyś to samo wgraj do tego Wemosa soft autorstwa Espablo Incan easy i problem zniknie.
ale tam podają firmware do obsługi 2 przekaźników, 2 przycisków, 2 sensorów, czujnika temperatury...

chyba że trafiłem nie a to co trzeba ?
Tak, nie dopatrzylem, że potrzebujesz na 4. Musiał by ktoś inny się wypowiedzieć, bo nie szukałem nigdy softu na 4 bo takiej potrzeby nie miałem, ale myślę że powinien być taki soft. Napisz do Espablo
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

ndz gru 29, 2019 4:04 pm

Zibi pisze:
ndz gru 29, 2019 2:48 pm
Przemo_06_92 pisze:
ndz gru 29, 2019 2:42 pm
Zibi pisze:
sob gru 28, 2019 11:45 pm
Miałem kiedyś to samo wgraj do tego Wemosa soft autorstwa Espablo Incan easy i problem zniknie.
ale tam podają firmware do obsługi 2 przekaźników, 2 przycisków, 2 sensorów, czujnika temperatury...

chyba że trafiłem nie a to co trzeba ?
Tak, nie dopatrzylem, że potrzebujesz na 4. Musiał by ktoś inny się wypowiedzieć, bo nie szukałem nigdy softu na 4 bo takiej potrzeby nie miałem, ale myślę że powinien być taki soft. Napisz do Espablo
ok dzięki wielkie ;-)
ODPOWIEDZ