Strona 2 z 3

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 10:44 am
autor: klew
pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Można, ale zaraz pojawi się pytanie o to samo, tylko dla pomiaru odległości ;)

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 11:31 am
autor: pzygmunt
W przypadku odległości wartością błędną było < 0 ale dla wiatru, ciśnienia, opadów i wagi już nie.
Dodałem.

https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 32eef0b78f
https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 9a815503f0
https://github.com/SUPLA/supla-ios/comm ... 5f81ef6d2a

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 11:47 am
autor: Zybi
I o to mi chodziło.
Dzięki.

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 2:04 pm
autor: shimano73
pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Sztywne ustawienie może być czasem kłopotliwe , są takie aplikacje że czujnik ciśnienia raz pokazuje wartości dodatnie a raz ujemne co miało by świadczyć o podciśnieniu. Tak na szybko nie przedstawię przykładu zastosowania w domu ale w zakładzie mamy przyssawki chwytające detal i one raz zasysają a raz dmuchają gdy ma puścić detal . Kontrolujący czujnik raz pokazuje + a raz - .

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 2:21 pm
autor: krycha88
shimano73 pisze:
pt sty 17, 2020 2:04 pm
pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 10:35 am
Można dodać do aplikacji <= -1 dla błędnego ciśnienia wtedy będą ---.
Kwestia umowna
Sztywne ustawienie może być czasem kłopotliwe , są takie aplikacje że czujnik ciśnienia raz pokazuje wartości dodatnie a raz ujemne co miało by świadczyć o podciśnieniu. Tak na szybko nie przedstawię przykładu zastosowania w domu ale w zakładzie mamy przyssawki chwytające detal i one raz zasysają a raz dmuchają gdy ma puścić detal . Kontrolujący czujnik raz pokazuje + a raz - .
Częściej zdarzy się zepsuty czujnik niz czujnik pokazujący ciśnienie -1 ;)

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 2:25 pm
autor: pzygmunt

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 6:35 pm
autor: Yepestis
Pierwszy z brzegu manowakuometr ;)
manowakuometr.JPG
manowakuometr.JPG (23.88 KiB) Przejrzano 256 razy

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 6:41 pm
autor: krycha88
dalej uważam, że bardziej logiczne jest wyświetlanie kresek przy wartości -1 niż 0 gdy czujnik niepodłączony lub uszkodzony.

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 6:56 pm
autor: Yepestis
Masz rację że informacja o uszkodzonym czujniku jest potrzebna, tylko dlaczego upierać się przy wartości -1. Skoro w przypadku pomiaru temperatury możemy to zrobić przy temperaturze poniżej zera absolutnego czyli -275. Dlaczego nie możemy iść tą samą drogą przy pomiarze ciśnienia?
Skoro "standardowe" ciśnienie atmosferyczne wynosi 1013,25 hPa, to stosując czujnik nadciśnienia nie jesteśmy w stanie zejść poniżej -1013,25 hPa. Dla zaokrąglenia możemy przyjąć wartość 1015 hPa.

Re: Kanał do pomiaru ciśnienia - jak uzyskać 3 kreski w apce

: pt sty 17, 2020 7:20 pm
autor: Zybi
pzygmunt pisze:
pt sty 17, 2020 11:31 am
W przypadku odległości wartością błędną było < 0 ale dla wiatru, ciśnienia, opadów i wagi już nie.
Dodałem.

https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 32eef0b78f
https://github.com/SUPLA/supla-android/ ... 9a815503f0
https://github.com/SUPLA/supla-ios/comm ... 5f81ef6d2a
Dla temperatury "---" mieliśmy wcześniej wartość -275, czy przechodzimy na -273 ?
.