sonoff sv faac 740/741 satel

krisb19
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 12, 2020 10:59 am

ndz sty 12, 2020 11:23 am

Dzień dobry,
Pierwszy post na forum.
Zadanie I:

Napęd faac 740 + sonoff SV
1. Jakie wgrać oprogramowanie aby działały dwie krańcówki.
2. Jak podłączyć do krańcówek oryginalnych
Krańcówki w płycie napędu centrali 748D mają podane zasilania 18,5 V prąd płynący stanie aktywnym zwierane są do masy z prądem 20mA (przekaźniki odpadają).
Czy można bezpośredni wejść IO podłączyć te krańcówki. ESP8266 The maximum current that can be drawn from a single GPIO pin is 12mA.
Teoretycznie stosując rezystora 30K maksymalny prąd przy tym napięciu będzie poniżej 10mA. Wtedy pull-up byłby zbędny, Napięcie teoretyczne nie ma znaczenia byle było powyżej stanu wysokiego.
W jeżeli to rozwiązanie nie przechodzi to zastanie zastosowanie transoptora PC817 ale separować układy ze wspólną masą?

Zadanie II:
Użycie sonoff sv do powiadomienia, sterowania centrali satel.
Central na wyjściach nisko-prądowych wystawia w stanie nieaktywnym 10,85V zwierane do masy,
1. Co grać aby aby można było otrzymywać powiadomienia z jak największej liczby wejść oraz starować wyjściem.
Czy w także w tym przypadku jest możliwość istniej konieczność separacji wejść.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 12, 2020 2:33 pm

W jakim celu chcesz podłączyć sonoffa z dwoma krańcówkami ? Nie podłączaj ich bezpośrednio. Musisz zbudować specjalny układ na wejściu z optoizolacją lub użyć dodatkowych przekaźników. Logika wejść sonoff-a pracuje na 3v3. Sam rezystor to nie jest dobry pomysł.
krisb19
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 12, 2020 10:59 am

ndz sty 12, 2020 3:17 pm

Mam pełną informację co się dzieje z bramą. Patrzę że zamel sbw01 jest podłączany bezpośrednio do krancowek, przecież to ten sam uklad
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 12, 2020 4:20 pm

Sonoff, a SBW to dwie inne bajki.
krisb19
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 12, 2020 10:59 am

pn sty 13, 2020 4:18 pm

tak naprawdę czy się różni, ze być może na transoptor na wejściu albo opornik 30k,
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 13, 2020 5:54 pm

Czym się różni młotek od śrubokręta ?
kinium
Posty: 22
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn sty 13, 2020 8:05 pm

Mam taką samą bramę i musiałem zbudować sobie specjalny układ, żeby działały mi krańcówki. viewtopic.php?f=24&t=5784

Tu podpierałem się tranzystorem i kilkoma rezystorami, żeby zbić 24V na krańcówkach do 3.3v do GPIO ESP.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7381
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 13, 2020 8:12 pm

Dopisz tylko, że zrobiłeś to na własną odpowiedzialność aby ktoś nie kopiował pomysłów.
Później ludzie "rezystorami" robią różne wynalazki bo komuś działa... np. podłączają taśmy led 12V do 24V.
kinium
Posty: 22
Rejestracja: pt wrz 06, 2019 11:09 am
Lokalizacja: Wrocław

pn sty 13, 2020 8:18 pm

pzygmunt pisze:
pn sty 13, 2020 8:12 pm
Dopisz tylko, że zrobiłeś to na własną odpowiedzialność aby ktoś nie kopiował pomysłów.
Później ludzie "rezystorami" robią różne wynalazki bo komuś działa... np. podłączają taśmy led 12V do 24V.
Oczywiście, że tak!.

Zrobiłem to pod nadzorem doświadczonego elektronika, który wie co robi. Na pewno nie wystarczy jeden rezystor.
krisb19
Posty: 5
Rejestracja: ndz sty 12, 2020 10:59 am

pn sty 13, 2020 9:34 pm

kinium pisze:
pn sty 13, 2020 8:18 pm
pzygmunt pisze:
pn sty 13, 2020 8:12 pm
Dopisz tylko, że zrobiłeś to na własną odpowiedzialność aby ktoś nie kopiował pomysłów.
Później ludzie "rezystorami" robią różne wynalazki bo komuś działa... np. podłączają taśmy led 12V do 24V.
Oczywiście, że tak!.

Zrobiłem to pod nadzorem doświadczonego elektronika, który wie co robi. Na pewno nie wystarczy jeden rezystor.
Ja mam pc817 i działa super na stole. Na bramie nie testowałem. Co grywacie do obsługi 2 kontraktonów?

Teoretycznie potencjał nie ma znaczenia prąd wejścia do max 10mA. Możesz 24v puścić do IO przez 30k i bramka się nie uszkodzi, ale tego się nie stosuje ponieważ różne potencjały wejście powodują błędna pracę.
ODPOWIEDZ