Home Assistant brak urządzeń supla

akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 8:12 am

Dodałem dzisiaj Suple do HA, mam problem ponieważ nie wykrywa mi pewnych urządzeń.
Jest są to:
melink na sofcie mulitiboard
sonoff na sofcie multiboard
sonoff 4ch multiboard
yunshan tryb gate na sofcie uni pro
brak widoczności czujników temperatury
yunshan gate na sofcie incan easy

Dlaczego tych urządzeń nie dodało? Jak je dodać? Jeśli nie da się z automatu, da się to zrobić linkami bezpośrednimi?
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob sty 25, 2020 10:24 am

Jeśli korzystasz z oficjalnego serwera Supli a w HA z korzystałeś z wbudowanej integracji to tam są duże ograniczenia:
viewtopic.php?f=6&t=4799
Aby w pełni zintegrować Suplę musisz posiadać własny serwer z doinstalowanym supla-mqtt-client który udostępnił nam @Beku:
viewforum.php?f=63
A tutaj kilka przykładów konfiguracji:
viewtopic.php?f=6&t=5445
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 11:08 am

Dzięki Mariusz,
Obecnie nie chciałbym stawiać swojego serwera.
Czyi nie ma możliwości wykorzystać z chmury supli do sterowania z linków bezpośrednich np samych bram?

rest_command: !include rest_command.yaml
Znalazłem to z linka podanego
rest_command: !include rest_command.yaml nie idzie tego wykorzystać?
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob sty 25, 2020 11:10 am

Możesz
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 12:30 pm

supla:
servers:
- server: xxxxx.supla.org
access_token: token
rest_command: !include rest_command.yaml

To jak to poprawnie zapisać>?
Nie przechodzi wersyfikacji
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob sty 25, 2020 3:26 pm

Do sterowania linkami nie musisz mieć integracji z Suplą, a prawidłową konfiguracje HA.
Po zintegrowaniu z serwerem Supli masz dostęp do włączników/przełączników.
W configuration.yaml dodaj taki wpis, i zwróć uwagę na prawidłowe odstępy w liniach:

Kod: Zaznacz cały

 
supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: ZjA2DdiZWVlODQ5Nz3NjZiNWIyNTI3MjJjmFmNzkzMjNiYjZDUyOWY0YWRiMQ.aHR0cHM6Ly90bWRhramluLm15ZnJpdHoubmV0 
w/w przykładzie podałem fikcyjny adres i token.
Po takiej konfiguracji restart HA i powinny pokazać się urządzenia.

Lektura - https://sviete.github.io/AIS-docs/docs/ ... supla.html

Linki bezpośrednie:
W configuration.yaml dodaj taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

rest_command: !include rest_command.yaml
powinno wyglądać to tak:

Kod: Zaznacz cały

supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: ZjA2DdiZWVlODQ5Nz3NjZiNWIyNTI3MjJjmFmNzkzMjNiYjZDUyOWY0YWRiMQ.aHR0cHM6Ly90bWRhramluLm15ZnJpdHoubmV0
# LINKI BEZPOŚREDNIE	  
rest_command: !include rest_command.yaml
i teraz w tym samym katalogu co jest configuration.yaml tworzysz plik o nazwie rest_command.yaml,
a w nim dodajesz taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

# Link Brama Wjazd
brama_wjazd:
  url: 'https://svr1.supla.org/direct/199/5AzY7777Nmj2j5QN/open-close'

# Link Brama Garaż  
brama_garaz:
  url: 'https://svr1.supla.org/direct/188/AnnnnnYmzY3MyYDm/open-close'
url to twoje linki bezpośrednie (w/w są fikcyjne), z tego co pamiętam to w trakcie tworzenia linku powinno być wyłączone "Dla urządzeń"
bo innaczej mi nie działało

linki.jpg
linki.jpg (169.96 KiB) Przejrzano 1222 razy

Restart HA i powinny pojawić się w systemie nowe encje: rest_command.brama_garaz , rest_command.brama_wjazd
Można to sprawdzić w "Narzędzia deweloperskie - USŁUGI"

BRAMY - aby sterować bramami musimy stworzyć encję "cover".
W configuration.yaml dodaj taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

cover: !include cover.yaml
powinno wyglądać to tak:

Kod: Zaznacz cały

supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: ZjA2DdiZWVlODQ5Nz3NjZiNWIyNTI3MjJjmFmNzkzMjNiYjZDUyOWY0YWRiMQ.aHR0cHM6Ly90bWRhramluLm15ZnJpdHoubmV0
# LINKI BEZPOŚREDNIE	  
rest_command: !include rest_command.yaml
# BRAMY-ROLETY
cover: !include cover.yaml
i teraz w tym samym katalogu co jest configuration.yaml tworzysz plik o nazwie cover.yaml,
a w nim dodajesz taki wpis:

Kod: Zaznacz cały

- platform: template
  covers:
    door1:
      friendly_name: 'BRAMA WJAZD'
      device_class: door
      icon: mdi:gate
      open_cover:
        service: cover.open_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
      close_cover:
        service: cover.close_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
      stop_cover:
        service: cover.stop_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
- platform: template
  covers:
    door2:
      friendly_name: 'BRAMA GARAZ'
      device_class: door
      icon: mdi:garage
      open_cover:
        service: cover.open_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
      close_cover:
        service: cover.close_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
      stop_cover:
        service: cover.stop_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
I po restarcie w systemie będą dwie nowe encje do sterowania wjazdem: cover.door1 , i garażem: cover.door2
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 5:20 pm

Z suplą miałem połączenie przy dodawaniu rest_command: !include rest_command.yaml dodałem jedną spację i tu był błąd. Teraz usułgi utworzyło bez problemu. Kolejny problem jaki napotkałem to przy tworzeniu cover i sprawdzeniu konfiguracji mam
Invalid config for [cover.template]: [icon] is an invalid option for [cover.template]. Check: cover.template->covers->door1->icon. (See ?, line ?).
Invalid config for [cover.template]: [icon] is an invalid option for [cover.template]. Check: cover.template->covers->door2->icon. (See ?, line ?).
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-01-25 18.36.07.png
Zrzut ekranu 2020-01-25 18.36.07.png (69.75 KiB) Przejrzano 1192 razy
Ostatnio zmieniony sob sty 25, 2020 5:50 pm przez akir, łącznie zmieniany 1 raz.
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob sty 25, 2020 5:38 pm

Sorry, pisałem szybko i wdarł się błąd:

Kod: Zaznacz cały

- platform: template
  covers:
    door1:
      friendly_name: 'BRAMA WJAZD'
      device_class: door
      open_cover:
        service: cover.open_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
      close_cover:
        service: cover.close_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
      stop_cover:
        service: cover.stop_cover
        entity_id: rest_command.brama_wjazd
- platform: template
  covers:
    door2:
      friendly_name: 'BRAMA GARAZ'
      device_class: door
      open_cover:
        service: cover.open_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
      close_cover:
        service: cover.close_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
      stop_cover:
        service: cover.stop_cover
        entity_id: rest_command.brama_garaz
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 6:36 pm

Przeszło tym razem pięknie, dodanie nowej encji 3 przyciski i oczywiście żeby nie było łatwo nie działają ;). Sprawdziłem w usługach wysłanie otwiera bramę, przez przycisk już nie. :P
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-01-25 20.03.04.png
Zrzut ekranu 2020-01-25 20.03.04.png (66.52 KiB) Przejrzano 1167 razy
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 7:42 pm

entity id zmieniłem na service i działa :) dziękuje bardzo za poświęcony czas.


Jak na podstawie tego stworzyć template dla włącznika?
Próbowałem coś takiego ale nie idzie ;)

- platform: template
covers:
light:
friendly_name: 'OSWIETLENIE DRUKARKI'
device_class: light
light.turn_on_cover:
service: homeassistant.turn_on
service: rest_command.light.living_room
light.turn_off_cover:
service: homeassistant.turn_off
service: rest_command.light.living_room
Ostatnio zmieniony sob sty 25, 2020 8:05 pm przez akir, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ