Home Assistant brak urządzeń supla

mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

sob sty 25, 2020 7:42 pm

Nie edytuj w notatniku z windowsa używaj Notepad++
Spróbuj jeszcze tego:
w scripts.yaml:

Kod: Zaznacz cały

'wjazd':
  alias: brama-wjazd
  sequence:
  - service: rest_command.brama_wjazd
'garaz':
  alias: brama-garaz
  sequence:
  - service: rest_command.brama_garaz
w usługach pojawi się: script.garaz , script.wjazd

i teraz w cover.yaml:

Kod: Zaznacz cały

- platform: template
  covers:
    garage:
      friendly_name: "Garaz"
      open_cover:
        service: script.garaz
      close_cover:
        service: script.garaz
      stop_cover:
        service: script.garaz
- platform: template
  covers:
    gate:
      friendly_name: "Wjazd"
      open_cover:
        service: script.wjazd
      close_cover:
        service: script.wjazd
      stop_cover:
        service: script.wjazd
będą nowe encje: cover.garage i cover.gate
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

sob sty 25, 2020 8:23 pm

Używam note++ do edycji, bramy na tym rozwiązaniu tez działają poprawnie od strzała.

Chciałem jeszcze zrobić dla włącznika którego nie załadowało z chmury
Co tutaj muszę zmienić?

- platform: template
covers:
switch:
friendly_name: "drukarka"
homeassistant.turn_on_cover:
service: script.drukarka
homeassistant.turn_off_cover:
zlomar
Posty: 14
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

ndz sty 26, 2020 4:16 pm

Czy możesz napisać jak dodać stany z czujników otwarcia i zamknięcia bramy , oraz czujnika temperatury ?
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

ndz sty 26, 2020 5:31 pm

Temat rozwinął się w kierunku linków bezpośrednich którymi możemy sterować bramami, nie znam sposobu na odczyt wartości z czujników aby przy pomocy linków w interfejsie HA mieć bieżące odczyty. Odczyt czujników najlepiej jest ogarnąć MQTT, ale do tego musisz mieć swój serwer.
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

wt sty 28, 2020 2:13 pm

Hehe takie na dziś miałem pytanie jak odczytać stan czujników temperatury.


Włącznik z supli dodałem ręcznie i działa. Przełączę suwak w prawo zaświeci się na niebiesko i oświetlenie drukarki się włącza. Lecz po 5s przełącza się w lewo i żeby wyłączyć urządzenie muszę szybko przesunąć suwak w prawo i w lewo. Da się coś na to poradzić?
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

wt sty 28, 2020 4:55 pm

akir pisze:
wt sty 28, 2020 2:13 pm
Włącznik z supli dodałem ręcznie i działa. Przełączę suwak w prawo zaświeci się na niebiesko i oświetlenie drukarki się włącza. Lecz po 5s przełącza się w lewo i żeby wyłączyć urządzenie muszę szybko przesunąć suwak w prawo i w lewo. Da się coś na to poradzić?
Pokaż konfigurację
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

śr sty 29, 2020 9:54 am

configuration.yaml

switch:
- platform: template
switches:
drukarka:
value_template: "{{ is_state() }}"
turn_on:
service: rest_command.drukarka_on
turn_off:
service: rest_command.drukarka_off

w rest_command.yaml
drukarka_on:
url: 'https://svr.supla.org/direct/123/jjNNYY/turn-on'


drukarka_off:
url: 'https://svr.supla.org/direct/123/NYY/turn-off'
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

śr sty 29, 2020 10:01 am

Usuń:
value_template: "{{ is_state() }}"
bo przy linkach bezpośrednich i tak nie odczytasz bieżącego stanu modułu
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr sty 29, 2020 11:19 am

Podepnę się pod temat z moim problemem.
Chcę dodać dimmer
Przykład z dokumentacja HA jest taki:

Kod: Zaznacz cały

light:

platform: mqtt
schema: template
command_topic: “home/rgb1/set”
state_topic: “home/rgb1/status”
command_on_template: “on,{{ brightness|d }},{{ red|d }}-{{ green|d }}-{{ blue|d }}”
command_off_template: “off”
state_template: “{{ value.split(’,’)[0] }}” # must return on or off
brightness_template: “{{ value.split(’,’)[1] }}”
red_template: “{{ value.split(’,’)[2].split(’-’)[0] }}”
green_template: “{{ value.split(’,’)[2].split(’-’)[1] }}”
blue_template: “{{ value.split(’,’)[2].split(’-’)[2] }}”
Ja potrzebuję tylko ściemniać 1 led więc rgb odpada
Konfiguracja z supli podaje :

Kod: Zaznacz cały

# payload: { "id" : 2, "values": { "on": 1, "brightness": 49 } }
topic: ‘supla/channels/command/#’
id: ‘/id’
brightness: ‘/brightness’
on_off: ‘/on’
on_value: 1
off_value: 0
Ja wyczarowałem jak niżej ale nie działa.

Kod: Zaznacz cały

platform: mqtt
schema: template name: “led1”
state_topic: “supla/channels/status/dimmer/41349”
command_topic: “supla/channels/command/dimmer/41349” command_on_template: ‘{ “id”:41349,“values”: {“on”: 1, “brightness”: 1 }}’ 
command_off_template: ‘{ “id”: 41349, “values”: {“brightness”: 0 }}’ state_template: ‘{{ “on” if value_json.on else “off” }}’
Dopomoże ktoś :- :upside_down_face: Składnia się rozjechała, w pliku mam ok
ODPOWIEDZ