Home Assistant brak urządzeń supla

akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

śr sty 29, 2020 2:05 pm

Kod: Zaznacz cały

switch:
 - platform: template
   switches:
      drukarka:
        value_template: ""
        turn_on:
          service: rest_command.drukarka_on
        turn_off:
          service: rest_command.drukarka_off
Mam tak i wyłącznik po 2s pokazuje off
jak zrobię tak:

Kod: Zaznacz cały

switch:
 - platform: template
   switches:
      drukarka:
        turn_on:
          service: rest_command.drukarka_on
        turn_off:
          service: rest_command.drukarka_off
to przy sprawdzaniu mam
Invalid config for [switch.template]: required key not provided @ data['switches']['drukarka']['value_template']. Got None. (See ?, line ?).
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

śr sty 29, 2020 6:37 pm

Nie mam ściemniacza ale wydaje mi się że tu masz błąd:
Sibikk pisze:
śr sty 29, 2020 11:19 am
command_topic: “supla/channels/command/dimmer/41349”
powinno być:

Kod: Zaznacz cały

command_topic: “supla/channels/command/41349”
@akir nie potrafię Ci pomóc, myślę ze problemem jest to że HA nie ma informacji zwrotnej z modułu czy jest "on" czy "off",
a jak pisałem wcześniej nie wiem jak wykorzystać linki aby mieć bieżące odczyty.
Rawq
Posty: 21
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 11:06 am

ndz lut 02, 2020 3:04 pm

mariusz_70 pisze:
sob sty 25, 2020 3:26 pm
Do sterowania linkami nie musisz mieć integracji z Suplą, a prawidłową konfiguracje HA.
Po zintegrowaniu z serwerem Supli masz dostęp do włączników/przełączników.
W configuration.yaml dodaj taki wpis, i zwróć uwagę na prawidłowe odstępy w liniach:

Kod: Zaznacz cały

 
supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: ZjA2DdiZWVlODQ5Nz3NjZiNWIyNTI3MjJjmFmNzkzMjNiYjZDUyOWY0YWRiMQ.aHR0cHM6Ly90bWRhramluLm15ZnJpdHoubmV0 
w/w przykładzie podałem fikcyjny adres i token.
Po takiej konfiguracji restart HA i powinny pokazać się urządzenia.

Lektura - https://sviete.github.io/AIS-docs/docs/ ... supla.html

Czy komuś działa integracja z HA tym sposobem?
zlomar
Posty: 14
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

ndz lut 02, 2020 4:07 pm

Tak u mnie działa integracja.

Mam taki wpis
supla:
servers:
- server: svr5.supla.org
access_token: tutaj wpisz swój token

W HA widać tylko przełączniki SWITCH - czyli w moja supli musi być ustawiona Funkcja "włącznik światła"
inne funkcje nie działają - tylko przez MQTT lub linki bezpośrednie .
Rawq
Posty: 21
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 11:06 am

ndz lut 02, 2020 5:13 pm

zlomar pisze:
ndz lut 02, 2020 4:07 pm
Tak u mnie działa integracja.

Mam taki wpis
supla:
servers:
- server: svr5.supla.org
access_token: tutaj wpisz swój token

W HA widać tylko przełączniki SWITCH - czyli w moja supli musi być ustawiona Funkcja "włącznik światła"
inne funkcje nie działają - tylko przez MQTT lub linki bezpośrednie .
Fakt nie miałem ustawione przełącznika na switch stąd problem, już jest OK.
Szkoda tylko, że w HA nie widać więcej
akir
Posty: 135
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

ndz lut 02, 2020 7:21 pm

zlomar pisze:
ndz lut 02, 2020 4:07 pm
Tak u mnie działa integracja.

Mam taki wpis
supla:
servers:
- server: svr5.supla.org
access_token: tutaj wpisz swój token

W HA widać tylko przełączniki SWITCH - czyli w moja supli musi być ustawiona Funkcja "włącznik światła"
inne funkcje nie działają - tylko przez MQTT lub linki bezpośrednie .
Jak skonfigurować urządzenia na supli z mqtt?

Myślałem że da się to zrobić jednak z HA, czyli muszę drugie rasberry pi, szkoda
kerad
Posty: 22
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

wt maja 05, 2020 2:20 pm

mariusz_70 pisze:
sob sty 25, 2020 3:26 pm
Po zintegrowaniu z serwerem Supli masz dostęp do włączników/przełączników.
W configuration.yaml dodaj taki wpis, i zwróć uwagę na prawidłowe odstępy w liniach:

Kod: Zaznacz cały

 
supla:
  servers:
    - server: svr1.supla.org
      access_token: ZjA2DdiZWVlODQ5Nz3NjZiNWIyNTI3MjJjmFmNzkzMjNiYjZDUyOWY0YWRiMQ.aHR0cHM6Ly90bWRhramluLm15ZnJpdHoubmV0 
w/w przykładzie podałem fikcyjny adres i token.
Po takiej konfiguracji restart HA i powinny pokazać się urządzenia.

Lektura - https://sviete.github.io/AIS-docs/docs/ ... supla.html
Zrobiłem ta integrację przez token jak miałem tylko jedno urządzenie na koncie (brame wjazdową) i bardzo ładnie sie podpieła łącznie z odczytem z kontaktronów.
Teraz dodałem do konta supla drugie urządzenie sterowanie bramą garażową i na tym wygenerowanym tokenie, który jest teoretycznie do całego konta, po restarcie HA nie dodaje mi sie "brama garażową"...
Czy tylko linki bezpośrednie mnie ratują, czy trzeba drugi token generować, co mija się z celem, bo tyczy on całego konta, czy może jednak tyczy się urządzeń które były na koncie w momencie generowania?
Odczyt czujnika temp DS nadal jest tylko przez linki bezpośrednie?
Dzieki
zlomar
Posty: 14
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

wt maja 05, 2020 3:27 pm

Brama garażowa i Furtka \ Drzwi nie jest obsługiwana w HA , działa tylko brama wjazdowa , DSy tylko przez linki bezpośrednie.
Oczywiście alternatywnie wszystko działa przez MQTT.
kerad
Posty: 22
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

wt maja 05, 2020 5:03 pm

@zlomar czyli mogę zostawić wjazdowa przez integrację, a garażowa mqtt, czy już lepiej pozbyć się integracji z HA i przejść obiema na mqtt?

Albo obie zrobić jako wjazdowe a w HA zmienić ikony...
zlomar
Posty: 14
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

wt maja 05, 2020 5:18 pm

kerad pisze:
wt maja 05, 2020 5:03 pm
@zlomar czyli mogę zostawić wjazdowa przez integrację, a garażowa mqtt, czy już lepiej pozbyć się integracji z HA i przejść obiema na mqtt?

Albo obie zrobić jako wjazdowe a w HA zmienić ikony...
Ja nie robiłem z mqtt - jeżeli masz to przejdź, dla mnie to zbyt dużo na moje zdolności :) , czekam na oficjalne dodanie do CLOUD.
Najłatwiej zostawić jako wjazdowa i zmienić ikonę i opis bram - ikon jest tutaj na forum bardzo dużo różnych (mam korzystam).

Jeżeli znajdziesz sposób na integrację czujnika (kontaktrou) otwarcia\zamknięcia bramy to proszę napisz - bo tego szukam i nie mogę sobie z tym poradzić. Chcę wykorzystać taką integracje do powiadomień via HA (automatyzacja) przypadku gdy zapomnę zamknąć bramy na noc lub w określonych godzinach.
ODPOWIEDZ