ESP-01S

neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

sob sty 25, 2020 10:20 pm

Na wstępie chciał bym się przywitać.
Tak więc witam wszystkich!

Jestem w temacie ESP i supli nowy.

Szukam pomocy w sprawie oprogramowania modułu ESP-01S dla przekaźnika, czujnika wilgotności i ewentualnie diod ws2812.

Z wgraniem programu i konfiguracją dla DS18B20 udało mi się poradzić. Znalazłem dobry filmik krok po kroku. Niestety nie udało się znaleźć jasno opisanej instrukcji dla wyżej wspomnianych modułów.

Tak więc proszę o podanie jasnego opisu ze wsadami dla tych elementów wykonawczych pod ESP-01S.

O ile dobrze się orientuję w aplikacji będzie możliwość ustawienia planu dla działania przekaźnika (oświetlenie na działce)?

Pozdrawiam, Kamil
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

pn sty 27, 2020 9:08 pm

No dobra, udało się zmusić przekaźnik do działania. Znalazłem wszystko w dziale "pobierz".

Ale pojawił się kolejny problem. Na 6 posiadanych przeze mnie modułów ESP-01S działają tylko dwa.
Dokładniej wygląda to tak że wszystkie się programują elegancko, ale już nie widać ich w sieci wi-fi. Wszystkie czynności wykonuję tak samo.
Na bardzo widzę w czym może być problem.
Duch__
Posty: 683
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn sty 27, 2020 9:27 pm

Wyzeruj moduly wgrywając BLANK
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn sty 27, 2020 9:32 pm

1. Przed wgraniem softu czyścisz pamięć ?
2 Jeżeli TAK, to czy wgrywasz dodatkowo trzeci "plik" inicjujacy chip:
viewtopic.php?p=17764#p17764
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

pn sty 27, 2020 9:34 pm

Korzystam z funkcji "erase" w ESP8266 download tool w wersji 3.6.8. To nic nie daje u mnie niestety. Chyba że jest jakaś lepsza metoda?
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

pn sty 27, 2020 9:50 pm

Pamięć wyczyszczona, wgrany ten plik pobrany z : https://github.com/espressif/ESP8266_AT ... efault.bin
Ustawienie : 0x1fc000 for 2 MB i nadal nic...

Zwieranie do masy też nic nie daje.
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn sty 27, 2020 9:54 pm

Przecież ESP-01S ma TYLKO 1MB ( 8Mbit ) pamięci !!!
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

pn sty 27, 2020 9:56 pm

Zastosowałem się do zalecenia. O 1MB wiem...
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn sty 27, 2020 9:59 pm

neo62 pisze:
pn sty 27, 2020 9:56 pm
Zastosowałem się do zalecenia. O 1MB wiem...
Jakiego zalecenia ?

Edit:
0xfc000 for 1 MB
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

pn sty 27, 2020 10:06 pm

Co do konfiguracji na 2MB. Zmiana na 0xfc000 też nic nie daje.

Robię tak:
erase
wgrywam plik esp_int z ustawieniem 0xfc000
następnie wgrywam pliki dla termometru (działają na innych modułach)
odpinam od programatora
podpinam zasilanie i nic... Nie widać sieci. Zwieranie GIPI00 do masy nic nie daje.
Co ciekawe moduły które działają pobierają około 70mA, nie działające 30mA. Po zwarciu GIPI00 około 50mA.
ODPOWIEDZ