ESP-01S

Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn sty 27, 2020 10:18 pm

1. Jaki soft wgrywasz ?
2. Pokaż screna ( zdjecie ) tego esp01s.

Ps.
Tak szczerze daj Sobie spokój z tymi esp- 01 lub esp-01s - same problemy.
Spraw sobie np Wemos-a d1 mini i będziesz zadowolony.
Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn sty 27, 2020 10:43 pm

neo62 pisze:
pn sty 27, 2020 10:06 pm
Co do konfiguracji na 2MB. Zmiana na 0xfc000 też nic nie daje.

Robię tak:
erase
wgrywam plik esp_int z ustawieniem 0xfc000
następnie wgrywam pliki dla termometru (działają na innych modułach)
odpinam od programatora
podpinam zasilanie i nic... Nie widać sieci. Zwieranie GIPI00 do masy nic nie daje.
Co ciekawe moduły które działają pobierają około 70mA, nie działające 30mA. Po zwarciu GIPI00 około 50mA.
Poćwicz sobie na tych kompilacjach, tylko wczytaj się w readme .txt
To są softy do bliźniaczego modułu, ale na ESP8285.
Oczywiście w programie ESP Flash Download Tool wybierz chip ESP8266.
Pozostałe parametry zgodnie z opisem w readme.

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/e ... Zybi/ESP-1
Krzychup
Posty: 21
Rejestracja: czw gru 26, 2019 8:23 pm

wt sty 28, 2020 4:35 pm

Ostatnio udało mi się przez Arduino IDE wgrać oprogramowanie Primary GUI v2 na ESP-01 i działa kilka czujników temperatury, ale Wemos i NodeMCU są wygodniejsze.
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

śr lut 12, 2020 8:52 pm

Wgrywam to:
esp8266 gniazdko\socket-firmware\wifisocket_esp01_eagle.flash.bin 0x00000
esp8266 gniazdko\socket-firmware\wifisocket_esp01_eagle.irom0text.bin 0x40000

Tak wyglądają te moje:
https://elektroweb.pl/1731-large_defaul ... 1-uart.jpg

Esp-01s jest w niektórych aplikacjach wygodniejsze ze względu na mały rozmiar co było powodem wyboru.

Dziwne jest to że na kilku ten soft działa a na innych już nie mimo że wszystko jest identyczne.

Jedną sztukę nodemcu mam, jak na razie czeka aż uporam si,ę z 01s i znajdę dla niej jakieś ambitniejsze zadanie niż jeden przekaźnik czy ds1820 ;)
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 9:14 pm

1. Może się mylę, ale ten soft jest dla esp01, a Ty masz esp01s.
2. Podczas wgrywania ustawiasz DOUT ?
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

śr lut 12, 2020 9:34 pm

Wydaje mi się że w opisie było że jest do 01s, pewnosci nie mam.
DOUT? To znaczy?
Patryk
Posty: 701
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 9:45 pm

1. SPI MODE : DOUT  ???
2. Jakiego używasz przekażnika ? lub płytki z przekaźnikiem ?
3. Czy zapoznałeś się z:
 viewtopic.php?f=27&t=4947
local
Posty: 10
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

śr lut 12, 2020 9:52 pm

Ja u siebie na ESP-01s wgrywam plik blank_1MB.bin przez Flash Download Tools z ustawieniem 0x00000 i działa.
neo62
Posty: 9
Rejestracja: sob sty 25, 2020 10:08 pm

wt lut 18, 2020 1:34 am

Patryk pisze:
śr lut 12, 2020 9:45 pm
1. SPI MODE : DOUT  ???
2. Jakiego używasz przekażnika ? lub płytki z przekaźnikiem ?
3. Czy zapoznałeś się z:
 viewtopic.php?f=27&t=4947
1- U mnie było zaznaczone SPI MODE - QIO
tak było z tego co pamiętam w poradniku.
2- Mam dwie sztuki V1.0 i jeden V4.0 ale jak na razie czeka (ma odwrotną logikę).
I własnie na v1.0 część 01s działa a reszta nie, tak samo jest z modułem dla DS18b20.
3- Zapoznałem, jak na razie nie zmieniałem nic bo przecież z częścią działa. Czy to przypadek?



EDIT:
Po zmianie na DOUT działa. Więc wygląda że w tym był problem.

W takim razie jakie sprawdzony soft dla DHT11 polecacie?
ODPOWIEDZ