Pierwsze kroki z Arduino

nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

pt sty 31, 2020 7:52 pm

Mam zerowe doświadczenie z Arduino. Moje programowanie zakończyło się w szkole średniej na Turbo Pascalu i to jeszcze na podstawach
- w związku z powyższym proszę o wyrozumiałość kolegów ale wychodzę zawsze z założenia:
" Ja nie dam rady?! - potrzymaj mi piwo :) "

Widzę że coraz więcej softu ( button czy primary) powstają właśnie na arduino więc postanowiłem choć trochę zrozumieć jak to działa i dlaczego :)

Za pierwszy mały krok postawiłem sobie wgranie softu od Duch__ Button 3.0 na płytkę Wemos a potem na sonoffa touch

i tu moje pierwsze pytanie
Czy jeśli zainstaluje w menedżer płytek esp8266 community to obsłuży mi zarówno NodeMCU jaki i Wemosa i sonoffa?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 31, 2020 8:00 pm

Jak pamietam.to tak. Najlepiej i sprawdzine to wersja 2.5.0.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 31, 2020 8:35 pm

QLQ pisze:
pt sty 31, 2020 8:00 pm
Jak pamietam.to tak. Najlepiej i sprawdzine to wersja 2.5.0.
Ja używam wersji 2.6.3 i nie widziałem żadnych problemów. Na wcześniejszych 2.6.x ludzie zgłaszali problemy z połączeniem.
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

pt sty 31, 2020 9:15 pm

2.6 zainstalowałem i tam jest do wyboru jest zarówno Webos jak i ITEAD :)

Wgrałem program :) jest to prostsze i szybsze niż pliku bin :)

Czy tu też trzeba czyścić flesh tym plikiem 1MB?

sieć którą rozgłasza wemos wyszukuje do menu wchodzi.

Wpisałem dane sieci, oraz link.
adres który wpisałem się pinguje tylko oczywiście jak to za pierwszym razem nie działa wywoływanie linku.
Do wszystich pół w celach testowych wpisałem ten sam link.
GPIO1 to pad oznaczony TX na wemosie
GPIO0 to pad d3.

Mam rozumieć ze to zwieramy do masy?
Gdy tak robię dioda świeci ale nic się z urządzeniem nie dzieje.

W poście jest informacja:
const char* Config_Wifi_name = "BUTTON_CONFIG";
const char* Config_Wifi_pass = "12345678";
const char* www_username = "admin";
const char* www_password = "12345678";
const char* host = "svrX.supla.org";
const int httpsPort = 443;

to trzeba wpisać przed kompilacją? W jakim celu? czy ten soft komunikuje się jeszcze po coś z serwerem supli? Jeśli tak to po co? Nie wystarczy wywołanie linku?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1209
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 01, 2020 1:21 am

nitzsche pisze:
pt sty 31, 2020 9:15 pm
2.6 zainstalowałem i tam jest do wyboru jest zarówno Webos jak i ITEAD :)

Wgrałem program :) jest to prostsze i szybsze niż pliku bin :)

Czy tu też trzeba czyścić flesh tym plikiem 1MB?

sieć którą rozgłasza wemos wyszukuje do menu wchodzi.

Wpisałem dane sieci, oraz link.
adres który wpisałem się pinguje tylko oczywiście jak to za pierwszym razem nie działa wywoływanie linku.
Do wszystich pół w celach testowych wpisałem ten sam link.
GPIO1 to pad oznaczony TX na wemosie
GPIO0 to pad d3.

Mam rozumieć ze to zwieramy do masy?
Gdy tak robię dioda świeci ale nic się z urządzeniem nie dzieje.

W poście jest informacja:
const char* Config_Wifi_name = "BUTTON_CONFIG";
const char* Config_Wifi_pass = "12345678";
const char* www_username = "admin";
const char* www_password = "12345678";
const char* host = "svrX.supla.org";
const int httpsPort = 443;

to trzeba wpisać przed kompilacją? W jakim celu? czy ten soft komunikuje się jeszcze po coś z serwerem supli? Jeśli tak to po co? Nie wystarczy wywołanie linku?
WeMos NIE trzeba do wgrania zwierać D3 (gpio0

a co ty tam wgrywasz? jaki soft?
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

sob lut 01, 2020 6:08 am

Ja już mam wgrany...
Button 3.0 by Duch__
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 01, 2020 9:47 am

Tu zamieniłeś X na nr swojego serwera?

Kod: Zaznacz cały

const char* host = "svrX.supla.org";
Pozdrawiam
Wojtek
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

sob lut 01, 2020 9:54 am

No właśnie nie... Bo nie rozumie po co tu wpisywać? Tam powyżej jest jeszcze login i hasło...
Przecież linki działają bez zalogowania do serwera...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 01, 2020 10:04 am

Ale muszą wiedzieć na którym serwerze masz swoją chmurę
wpisz tam cyfrę swojego serwera i sprawdź czy działa.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ