Praca jak sterownik bramy.

Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

pn lut 03, 2020 7:50 pm

Tak potrafie wejsc w tryb konfiguracji. W pierwszym poscie jest screen z orginalnego ustawienia. Tuz po zakupie.

Sterownik ma sterowac nie brama ale dawac krotki impuls zwarcie do innego sterownika. Ktory po otrzymaniu impulsu wlacza sie na pewien okreslony czas. W moim przypadku bedxie wlaczal grzalke w bojlerze na 3 godz.

Generalnie sam sonof dziala fajnie. Ma termometr ktorym chce kontrolowac temperature w bojerze. Czujnikiem bede kontrolowal prace grzalki. Ale sam wlacznik ma dzialac jak bramowy. To znaczy podanie napiecia lub zwarcie zaciskow na np 5s.

Potem do roboty bierze sie juz https://sklepelektro24.pl/produkt/przek ... lwEALw_wcB
Mmof
Posty: 111
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

pn lut 03, 2020 8:03 pm

W tym co do mnie przyszedł tylko on był z kontaktronem ale bez czujnika jak dobrze pamiętam wgrany był Multiboard i można było wybrać co się chce. Jeśli nie ma możliwości zmiany to albo mu to odeślij albo sam wgraj nowy. Ewentualnie podeślij komuś kto to zrobi.
Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

pn lut 03, 2020 8:09 pm

Mam multiboard. I z tego co widze to wyjscie jest przerobione z napieciowego na bez napieciowe. Zwarcie rozwarcie.
Konczylem technikum elektroniczne ale nie pracuje w zawodzie.

Pytanie jaki mam wybrac inny modul aby dzialal jak bramowy. I pod jakie wejscia podpiac sobie czujnik i termometr.

Niby powinien to byc sonof basic. I tak teraz ustawilem. Choc nie wiem czy ma znaczenie jak jest ustawiony button 1 i button 2 bi czy mono.

Ciagle brak mi funkcji innej niz wlacznik swiatla zasilania
Mmof
Posty: 111
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

pn lut 03, 2020 8:15 pm

Greg978 pisze:
pn lut 03, 2020 8:09 pm
Mam multiboard. I z tego co widze to wyjscie jest przerobione z napieciowego na bez napieciowe. Zwarcie rozwarcie.
Konczylem technikum elektroniczne ale nie pracuje w zawodzie.

Pytanie jaki mam wybrac inny modul aby dzialal jak bramowy. I pod jakie wejscia podpiac sobie czujnik i termometr.

Niby powinien to byc sonof basic. I tak teraz ustawilem. Choc nie wiem czy ma znaczenie jak jest ustawiony button 1 i button 2 bi czy mono.

Ciagle brak mi funkcji innej niz wlacznik swiatla zasilania
Normalnie musisz wybrać Bistabilny i najlepiej na ten moduł jaki był jak przyszedł jak wyświetlisz stronę konfiguracyjną to tam masz na którym gpio jest co ustawione.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2288
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lut 03, 2020 10:20 pm

MadOnion78 pisze:
pn lut 03, 2020 6:49 pm
Ja to bym zrobił w ogóle inaczej:
1) zamel sbw-02 jest do kupienia w fajnej cenie
2) tego pacjenta zostawił bym do zabawy i nauki z supla.
Ja bym do zabawy Suplą bał się ukladu, gdzie jest podpięte 230 V ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 455
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lut 04, 2020 2:33 am

Więcej odwagi ; )
Przecież 230 nie jest potrzebne do zabawy a eukację o tym, że prąd zabija to chyba każdy dorosły ma już za sobą.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Mmof
Posty: 111
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

wt lut 04, 2020 6:24 am

Greg978 pisze:
pn lut 03, 2020 7:50 pm
Tak potrafie wejsc w tryb konfiguracji. W pierwszym poscie jest screen z orginalnego ustawienia. Tuz po zakupie.

Sterownik ma sterowac nie brama ale dawac krotki impuls zwarcie do innego sterownika. Ktory po otrzymaniu impulsu wlacza sie na pewien okreslony czas. W moim przypadku bedxie wlaczal grzalke w bojlerze na 3 godz.

Generalnie sam sonof dziala fajnie. Ma termometr ktorym chce kontrolowac temperature w bojerze. Czujnikiem bede kontrolowal prace grzalki. Ale sam wlacznik ma dzialac jak bramowy. To znaczy podanie napiecia lub zwarcie zaciskow na np 5s.

Potem do roboty bierze sie juz https://sklepelektro24.pl/produkt/przek ... lwEALw_wcB
Do tego projektu bym wykorzystał coś takiego https://www.emultimax.pl/pl/p/Regulator ... 4mEALw_wcB i na stale podawał prąd łatwiej było by to poustawiać i wydaje mi się że było by bezpieczniej.I wykorzystał byś tego Sonoff-a co masz w funkcji włącz wyłącz termometrem z niego byś miał podgląd temperatury.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2288
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 04, 2020 9:04 am

MadOnion78 pisze:
wt lut 04, 2020 2:33 am
Więcej odwagi ; )
Przecież 230 nie jest potrzebne do zabawy a eukację o tym, że prąd zabija to chyba każdy dorosły ma już za sobą.
Ja mam płytke leżącą 15 cm od klawiatury i często tam jakieś kabelki przełączam od róznych czujników i się tym "bawię" ;). Gdyby tam leżał goły sonoff to pewnie już bym tej wiadomości nie pisał :D
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 455
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lut 04, 2020 9:12 am

Ja swojego podłączałem przez USB : )
Jak już zrobię co mam zrobić, zakładam obudowę, podłączam zasilanie i dopiero do gniazdka. Ale mam świadomość, że o tym wiesz tylko się przedrzeźniasz ;p - kwestię obsługi, bezpieczeństwa masz w jednym palcu : )
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

wt lut 04, 2020 5:39 pm

Ok dzieki za pomoc. Bede juz jakos dzialal kombinowal sam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”