Linki bezpośrednie

piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt maja 05, 2020 5:39 am

na Twoim wydruku widać błąd połączenia z svr31
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt maja 05, 2020 5:43 am

I to mnie właśnie zastanawia, gdyż jest to ten sam serwer, z którym urządzenie się połączyło.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt maja 05, 2020 5:50 am

Czasami są takie cuda. Ja to kompilowałem w arduino 1.8.3, z wersją płytek 2.4.2 oraz z biblioteką SuplaDevice_develop. Często te parametry są istotne aby wszystko działało ok. No i oczywiście wpisane prawidłowe dane.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt maja 05, 2020 6:04 am

Ja również 1.8.3, wersja płytek najnowsza 2.7.0 (wczoraj wyszła bodajże), choć wątpię aby po jej stronie leżał problem.
Natomiast zastanawiam się właśnie nad biblioteką, ponieważ jestem "beta testerem" biblioteki ArduinoDevelop, którą aktualnie @klew odchudza". Dziś zrobię test na oficjalnej bibliotece SuplaDevice. :arrow: Wtedy będzie wiadomo czy to jej wina.
Ostatnio zmieniony wt maja 05, 2020 10:51 am przez Xoggo, łącznie zmieniany 1 raz.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt maja 05, 2020 6:24 am

wersja płytek jest ważna! Nie raz się nadziałem. Co ci szkodzi sprawdzić...?
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt maja 05, 2020 6:27 am

I namówił :D
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

wt maja 05, 2020 6:33 am

ja kompilowałem z tą:
Załączniki
SuplaDevice_develop.zip
(97.46 KiB) Pobrany 23 razy
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

wt maja 05, 2020 10:49 am

@piomar2 , jednak to nie była ani wersja płytek ani biblioteki.
@elmaya zaproponował modyfikację kodu:

Kod: Zaznacz cały

dodać - wifi.enableSSL(false); - w sekcji setup;
dodać - delay(25); - po iterate;
dodać - Client.setInsecure(); - po WiFiClientSecure Client     
usunąć - "BuildFailureDetector" w sekcji void Direct Link                                          
I zaczęło śmigać elegancko. 8-)
Dzięki Panowie za pomoc.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1261
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw maja 07, 2020 8:15 am

Brakuje Ci pamięci RAM. Niestety jedno połączenie po ssl zjada ~30 kB pamięci i odpalenie linka bezpośredniego na ssl powoduje, że brakuje RAM-u i wszystko siada.

piomar2 ma połączenie z Suplą bez szyfrowania, dlatego u niego jest wystarczająco pamięci i wszystko śmiga.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 27, 2020 5:41 pm

Koledzy co jest powodem że pojawia mi się błąd kompilacji po dodaniu

Kod: Zaznacz cały

 wifi.enableSSL(false);
taki
'class ESP8266WiFiClass' has no member named 'enableSSL'
mam nie aktualną bibliotekę ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”