Przekaźnik jest cały czas załączony i nie da się go wyłączyć

Dybcio
Posty: 14
Rejestracja: pt lut 07, 2020 7:11 am

sob lut 08, 2020 10:24 pm

Witam mam kilka pytań odnośnie ESP8266 d1 Mini na sofcie InCan Easy i 2 przekaźników elektromagnetycznych. Problem jest taki, że przekaźnik elektromagnetyczny jest cały czas załączony i nie da się go wyłączyć. Próbowałem na kilka sposobów i nic nie pomogło. I mam jeszcze jedno pytanie jak podłączyć kontaktron? Jakie rezystory? Dodam że mam podłączony jeszcze czujnik temperatury DS18B290 ale on działa bez zarzutów. W załączniku schemat i screeny.
Schemat.png
Schemat.png (314.22 KiB) Przejrzano 281 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 08, 2020 11:45 pm

Dybcio pisze:
sob lut 08, 2020 10:24 pm
Witam mam kilka pytań odnośnie ESP8266 d1 Mini na sofcie InCan Easy i 2 przekaźników elektromagnetycznych. Problem jest taki, że przekaźnik elektromagnetyczny jest cały czas załączony i nie da się go wyłączyć. Próbowałem na kilka sposobów i nic nie pomogło. I mam jeszcze jedno pytanie jak podłączyć kontaktron? Jakie rezystory? Dodam że mam podłączony jeszcze czujnik temperatury DS18B290 ale on działa bez zarzutów. W załączniku schemat i screeny.

Schemat.png
A gpio5 i 14 ustawiles dla przrkazników? Tak jak masz na schemacie? Dla ds18 masz gpio2. Musi tak dzialac
Dybcio
Posty: 14
Rejestracja: pt lut 07, 2020 7:11 am

ndz lut 09, 2020 6:48 am

Tak tak jest ustawione
Screenshot_20200209-080136.jpg
Screenshot_20200209-080136.jpg (244.74 KiB) Przejrzano 240 razy
Screenshot_20200209-080149.jpg
Screenshot_20200209-080149.jpg (200.84 KiB) Przejrzano 240 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 09, 2020 11:00 am

A jak zmienisz sterowanie Relay LEVEL z low na hight?
Daj link do softu
Dybcio
Posty: 14
Rejestracja: pt lut 07, 2020 7:11 am

ndz lut 09, 2020 11:23 am

[Zmienienie stanu z LOW na HIGH na stronie konfiguracyjnej powoduje że przekaźnik jest wyłączony ale nie da się go załączyć z aplikacji. To jest przekaźnik sterowany stanem niskim.

Soft: https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware

InCan Easy
elmaya
Posty: 641
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz lut 09, 2020 11:27 am

ważne byłoby, aby wiedzieć, jakiego dokładnie rodzaju przekaźnika używasz
Dybcio
Posty: 14
Rejestracja: pt lut 07, 2020 7:11 am

ndz lut 09, 2020 12:41 pm

Dokładnie taki jak w załączniku. Mam takich kilka ale używam dwóch w tym projekcie do sterowania dwoma wiatrakami.

modul-przekaznika-1-kanal-styki-10a250vac-cewka-5v.jpg
modul-przekaznika-1-kanal-styki-10a250vac-cewka-5v.jpg (12.71 KiB) Przejrzano 146 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lut 09, 2020 2:50 pm

Ten typ tak ma... miałem to samo, wywaliłem bez dociekania przyczyn ;) .
Polecam te przełączane zworką L/H, działają bezproblemowo.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ