Problem z SuplaDevice.h

kowal00071
Posty: 25
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

pt lut 21, 2020 1:34 pm

Pobrałem z tego wątku i nie ma już błędów, Dziękuję!, Mam jeszcze kilka pytań czy to ma wyglądać tak
Supla::ESPWifi wifi("ssid", "password");. Supla::ESPWifi wifi("nazwa mojej sieci", "hasło mojej sieci");

String distance = "2.0"; nie wiem co wpisać czy to jest promień 2km ?

define SUPLA_COMM_DEBUG co to znaczy zakomentój tą linię by wyłączyć debugowanie ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lut 21, 2020 1:49 pm

1 tak nazai i hasło do swojej sieci wifi
2 tak promień 2km musisz sprawdzić jak daleko masz do czujnika
3 zakomentuj tzn: //define SUPLA_C...
wtedy nie będzie brać tej linii pod uwagę.
Pozdrawiam
Wojtek
kowal00071
Posty: 25
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

pt lut 21, 2020 11:34 pm

Wgrałem to do Esp8266 12f i nie działa, co może być nie tak?, nazwa sieci ESP zmieniła się na ESP-83E654 czyli chyba się wgrało, urządzenie nie łączy się z moją siecią, czy po otworzeniu 192.168.4.1 powinno coś się wyświetlić ? W linijce mam tak wpisane Supla::ESPWifi wifi("spot", "100100100");. Czyli nazwę i hasło mojej sieci
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 22, 2020 9:55 am

Skoro rozgłasza sieć to działa nic tam nie ma.
Zobacz czy masz to urządzenie w sieci lokalnej.

edit. Aha rozumiem, że dane do swojej chmury wpisałeś, i

Kod: Zaznacz cały

char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] =...
 
 i 
 
 char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE]...
też wygenerowałeś z linków
Pozdrawiam
Wojtek
kowal00071
Posty: 25
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

sob lut 22, 2020 1:09 pm

Już je wygenerowałem, urządzenie łączy się z moją siecią ale w cloud jest nie widoczne
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 22, 2020 1:37 pm

a te dane wpisałeś ze swojej chmury:

Kod: Zaznacz cały

const char* SERVER_SUPLA = "svr1.supla.org";
const char* Email_adres = "moj@mail.com";

dodaj jeszcze tą drugą linijkę w tym miejscu to moduł nie będzie rozgłaszał wifi

Kod: Zaznacz cały

  Device_name_old = Device_name;  
  WiFi.softAPdisconnect(true);
Pozdrawiam
Wojtek
kowal00071
Posty: 25
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

sob lut 22, 2020 7:01 pm

Wszystko wpisałem i nie mam w cloud urządzenia, no chyba że coś robię nie tak, const char* SERVER_SUPLA = "svr27.supla.org";
const char* Email_adres = "xxxxx00071@o2.pl"; a tego Identyfikator Lokalizacji i Hasło nie trzeba wpisać gdzieś ??
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 22, 2020 7:24 pm

Lokalizacji i hasła nie trzeba to pojawi Ci się w głównej (pierwszej) lokalizacji.
Sprawdź czy masz ESP w sieci lokalnej.
Pozdrawiam
Wojtek
kowal00071
Posty: 25
Rejestracja: pt sty 03, 2020 6:10 pm

sob lut 22, 2020 7:38 pm

Nie wiem jak to sprawdzić, a tego nie trzeba dodać przez aplikację na telefonie, tak jak dodawałem sonof ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1951
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lut 22, 2020 7:47 pm

Nie bo wpisałeś wszystkie dane w pliku
do sprawdzenia jakie i ile urządzeń masz w sieci lokalnej nadaje się aplikacja na androida np fing lub podobna.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ