Stan wysoki na ESP01 po włączeniu zasilania

northrop
Posty: 6
Rejestracja: czw mar 05, 2020 7:46 pm

śr mar 11, 2020 10:20 pm

Witam. Wgrałem do ESP01 Suple od Espablo i po podłączeniu zasilania na GPIO 0 oraz GPIO2 jest stan wysoki do momentu naciśnięcie przycisku ,,otwórz" (przekaźnik z funkcją otwierania drzwi ustawiony na 0.5s). Zaraz po naciśnięciu stan zmienia się na niski i już później działa poprawnie. Jak zlikwidować ten stan wysoki przy uruchamianiu modułu?
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr mar 11, 2020 11:00 pm

Twoje pytanie jest " bardzoooo " ogólne.
Więc ciężko będzie Ci pomóc.
1. Co masz na myśli pisząc ESP01 ???
2. Jaki soft od Espablo ???
3. Jaki przycisk  ???

W między czasie zapoznaj się z tym:
 viewtopic.php?f=27&t=4947
northrop
Posty: 6
Rejestracja: czw mar 05, 2020 7:46 pm

śr mar 11, 2020 11:15 pm

1. Poprzez ESP-01 mam na myśli moduł (ESP8266, 1MB Flash): https://tiny.pl/tbw5r
2. Użyłem tego softu: https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
3. Poprzez ,,przycisk" mam na myśli naciśnięcie ,,otwórz" w Supli.

Nie korzystam z modułu przekaźnikowego, tylko z samego modułu ESP. Pod GPIO mam podłączone bazy tranzystorów NPN.
Aby moduł działał poprawnie, podłączam go do zasilania bez podpiętej bazy w tranzystorze, naciskam ,,otwórz" w Supli, stan zmienia się z wysokiego na niski, podłączam bazę przez rezystor 1k do ESP i dopiero wtedy mogę sterować poprawnie modułem.
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr mar 11, 2020 11:46 pm

Nie chcę Cię zniechęcić (do tego "modułu"), ale daj sobie spokój (z tym " modułem ").
Tak jak napisał kol. @Zybi
Jest to jeden z najtańszych, ale jeden z  najbardziej " problematycznych " modułów.
Kup sobie np. Wemos-a d1 mini.
Parę groszy drożej, ale za to wszystkie "projekty" SUPLI na nim uruchomisz.
northrop
Posty: 6
Rejestracja: czw mar 05, 2020 7:46 pm

śr mar 11, 2020 11:55 pm

Wydaje mi się że Zybi opisywał problem z modułami przekaźników, a nie z samym ESP01, a ten działa u mnie prawidłowo tylko że przy uruchomieniu mam na wyjściach stan wysoki. Jestem prawie pewien że da się to rozwiązać programowo, tylko nie wiem czy z poziomu softu, czy przy wgrywaniu oprogramowania mam to ustawić, na przykład tutaj?:
Screen.JPG
Screen.JPG (46.93 KiB) Przejrzano 192 razy
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

czw mar 12, 2020 12:05 am

Zapoznaj się z "specyfikacją"  modułów ESP.
I tak:
GPIO 0 oraz GPIO 1
 NIE !!!
mogą być podczas uruchamiania w stanie niskim. ( LOW ).
northrop
Posty: 6
Rejestracja: czw mar 05, 2020 7:46 pm

czw mar 12, 2020 12:10 am

Hmm, to ciekawe. Tylko że na GPIO 2 również mam po uruchomieniu stan wysoki.
Zybi
Posty: 1444
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw mar 12, 2020 12:12 am

Patryk pisze:
czw mar 12, 2020 12:05 am
Zapoznaj się z "specyfikacją"  modułów ESP.
I tak:
GPIO 0 oraz GPIO 1
 NIE !!!
mogą być podczas uruchamiania w stanie niskim. ( LOW ).
I nie chodzi tu o stan programowy tych pinów lecz potencjał jaki dostają od przyłączonych peryferiów zewnętrznych.
northrop
Posty: 6
Rejestracja: czw mar 05, 2020 7:46 pm

czw mar 12, 2020 12:33 am

Czyli jeżeli na GPIO 2 również jest stan wysoki to co powinienem zrobić?
ODPOWIEDZ