X802A-L mruga

macia10@gmail.com
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 27, 2019 4:38 pm

wt mar 17, 2020 8:44 pm

Witam,
Nie do konca wiedzialem gdzie zalorzyc temat ale moze tu bedzie dobrze, jesli nie prosze o przeniesienie w poprawne miejsce.

Zakupilem wlaczniki x802A-L z Ali bez neutralnego
https://www.aliexpress.com/item/4000289 ... 4c4dO2SZow

I niestety po podlaczeniu do zyrandola 5x5W na 2 pstryczki po 2 i 3 generalnie dziala ale kondensator dodany w pudelku lekko bzyczy i dodatkowo swiatlo do ktorego jest podlaczony (2 zarowki) lekko mruga. Zalaczony byl taki 225J55VDC a wrzucilem w zastepstwie taki 474J630V i generalnie nie bzyczy ale mruga tak samo. Oczywiscie mruga w obu przypadkach tylko jak swiatlo 2x jest wlaczone. Wem ze ten zamiennik sporo mniejszy ale nie mialem innego. Czy ktos z wieksza wiedza elektryczna bylby w stanie podpowiedziec co moze byc przyczyna? Drugi wlaczyk 3x dziala bez problemu nic nie mruga nic nie bzyczy dziala idealnie. Problem wystepuje tylko na 2x ktory jest podlaczony z kondensatorem a we wlaczniku do L1.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt mar 17, 2020 8:48 pm

A możesz podmienić żarówki LED z tego włącznika, co Ci działa poprawnie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
woytas1
Posty: 69
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

wt mar 17, 2020 9:42 pm

Kondensator założony na dobrej linii?
macia10@gmail.com
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 27, 2019 4:38 pm

wt mar 17, 2020 11:37 pm

Dzisiaj juza pozno na zabawe zarowkami ale sprawdze to.

I tak kondensator na pewno na dobrej lini. Znaczy tak mi sie wydaje. Nie chcialem robic bledu wiec najpier podlaczylem sam wlacznik i sprawdzilem na ktorej linii swiatla beda lekko mrugac przy wylaczonym swietle i wlasnie tam dodalem kondensator. Teraz przy wylaczonym jest ok ale przy wlaczonym lekko mruga.
woytas1
Posty: 69
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

śr mar 18, 2020 5:29 pm

Kondensator powinien być na L1 a nie tam gdzie mruga. Jak mruga, a kondensator jest założony na L1, to albo zabawa z kondensatorami (zmienić na inny) albo wymiana żarówek.
macia10@gmail.com
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 27, 2019 4:38 pm

śr mar 18, 2020 6:22 pm

Okej zamienilem kabelki totalnie na odwrot ze teraz L1 to 3 zarowki i wlasciwie nic to nie zmienilo. Bez jakiegokolwiek kondensatora nie mruga ale mruga gdy wszystko jest wylaczone (typowe) Zmienilem znow na dolaczony kondensator zdaje sie to jest 2,2uF i przy nim rowniez pruga i w dodatku kondensator bzyczy w rytm mrugania. probowalem znow zejsc do 0.47uF i nadal mruga tak samo ale nie bzyczy. probowalem tez isc w gore i doszedlem do 4,4uF i generalnie mruga tak samo tylko bzyczenie kondensatora sie nasila. Nie mam pojecia czemu tak sie moze dziac. Mam w drugim pokoju drugi taki identyczny i dziala. Z ta roznica ze jest zyrandol i podwieszany sufit na nich wiec na jednym sa 4 zarowki i na drugim tez 4. Mam tam 0.47uF i nic nie mruga nic nie bzyczy i jest cacy.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 911
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr mar 18, 2020 6:37 pm

Zamień żarówki albo włączniki i sprawdź, co będzie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
macia10@gmail.com
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 27, 2019 4:38 pm

śr mar 18, 2020 8:57 pm

Ah to tez juz sprawdzalem. Padlaczylem drugi wlacznik i to samo i zmienilem zarowki na innej firmy i tez to samo. Moze delikatnie mniej pulsowalo ale nadal zdecydowanie widocznie. Zastanawiam sie czy moze probowac z jakims mniejszym kondensatorem jeszcze np 100nF albo 47nF lub nawet 22uF?
macia10@gmail.com
Posty: 17
Rejestracja: pt gru 27, 2019 4:38 pm

sob mar 21, 2020 5:15 pm

Witam,
Przepraszam za podwojny post ale sytuacja rozwiazana. To jednak byly zarowki. Zmienilem na identyczne tylko innej firmy i jest cacy. Ktos ma jakies propozycje po czym to rozpoznawac? Bo niestety nie wiem. A nie chce przez to przechodzic jeszcze w przedpokoju i lazience jak bede wlaczniki zmienial ;D
ODPOWIEDZ