Sonoff BASIC R3 z firmware SUPLA

Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

ndz mar 29, 2020 11:33 pm

Po kilku próbach udało mi się uruchomić SUPLĘ na nowej wersji Sonoff BASIC R3.
Zanim to zrobiłem testowo poprzez DIY wgrałem firmware TASMOTA v8.2.0 Elliot (https://github.com/arendst/Tasmota/releases), która działa bez problemu :P

Natomiast sam przebieg instalacji SUPLA wyglądał następująco:

1. Pobranie firmware inCan_Easy by Espablo (https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan_Easy) tj.:
  • inCan_Easy_4096_eagle.flash.bin
  • inCan_Easy_4096_eagle.irom0text.bin
2. Firmware ten wgrałem poprzez Konwerter USB na TTL 3.3V za pośrednictwem oprogramowania NodeMCU Flasher (https://github.com/nodemcu/nodemcu-flasher).

3. Dalej wiadomo restart i konfiguracja po WiFi:
  • ustawienie SSID i hasła
  • Relay K1 - OFF
  • Relay K2 - GPIO_12(D6)
  • Button 1 - OFF
  • Button 2 - GPIO_14(D5)
  • Sensor 1 - OFF
  • Sensor 2 - OFF
  • Thermometer - OFF
  • BTN Config - GPIO_0(D3)
  • LED Config - GPIO_15(D8)
  • zmiana MODULE na "Socket and other"
  • Button 1 i 2 na bistabilne
4. Dodanie urządzenia do SUPLA (oczywiście musiałem tam wyłączyć 2x czujnik, 1x termometr i 1x przekaźnik pozostawiając narazie sam 1x przekaźnik).

Wprawdzie nie jest to dedykowany firmware do Basic R3 ale jest to jedyny, który mi zadziałał na tym modelu Sonoff.
Załączenie i wyłączenie przekaźnika działa z poziomu aplikacji.
Dioda konfiguracyjna niekoniecznie, ale samo wejście w tryb konfiguracji bez problemu.

Może jest ktoś kto ma pomysł jak doprowadzić tą konfigurację do końca (zbędne kanały już powyłączane ale problem chociażby diodą czy możliwość uruchomienia DS) lub zmodyfikować Multiboard by Espablo :D
Patryk
Posty: 888
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz mar 29, 2020 11:49 pm

W ramach testu, wgraj sobie ten soft:
 viewtopic.php?p=56587#p56587
I daj znać.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 162
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn mar 30, 2020 1:05 am

Po drodze miałem kilka schodów ponieważ wyskakiwał mi błąd:
LAST STATE: SSID Not found,SSID Not found,SSID Not found,SSID
Okazało się, że router rozgłaszał mi nazwę sieci z pierwszą dużą literą a ja do supli wpisywałem pierwszą małą, stąd urządzenie nie chciało mi się zarejestrować.
Aktualnie firmware by Partyk działa i śmiga spoko. Dzięki Partyk 8-)
Patryk
Posty: 888
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pn mar 30, 2020 10:24 pm

Cieszę się, że mogłem pomóc. :D
Typowy1
Posty: 1
Rejestracja: czw paź 15, 2020 7:10 pm

czw paź 15, 2020 7:16 pm

Cześć, podepnę się pod temat jeżeli wolno?

Mam sonoff R3 RF, wgrałem multiboard.

Przy ustawieniu płytki na sonoff basic normalnie działa, ale do wyboru jest tylko 1 czujnik - na RX chyba.
Próbowałem przestawić typ płytki na 2CH i tam są dwa czujniki pod RX i TX, ale przekaźnik nie rusza - relay 2 niby reaguje dioda ale przekaźnik stoi (trzeba przy okazji zmienić wyzwalanie na low chyba).

Pierwsze więc pytanie - jaki soft żeby móc podpiąć 2 czujniki 😁

I drugi większy problem - w obu przypadkach powyżej podłączone czujniki nie działają:
Podpięte DHT11 i DS18B20.
DHT na chwilę po uruchomieniu pokazuje jakieś dzikie wartości w tysiącach po czym przestaje w ogóle pokazywać wyniki, DS18B20 wcale nie pokazuje wyników. Mam rezystory 10K wpięte między 3.3V a linię danych. Testowo podłączyłem bez rezystora i z rezystorem 4.7K i to samo.

Help please?


Edit:
Testowałem czujniki na Sonoff SV i tam działają. Z tego co wyczytałem, to w R3 pod RX i TX tak samo jak w Basic czy innym powinny być GPIO wyciągnięte ale nie bangla :(

Wydaje mi się, że najłatwiej byłoby właśnie podpiąć się pod RX i TX używając multiboarda z ustawieniem na Sonoff S2X ale właśnie nie działają te 2 GPIO :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”