Impulsator na wodomierzu

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 29, 2020 9:55 am

Zakupiłem właśnie 2 takie moduły impulsowe AT-MBUS-NE-02 do wodomierzy mieszkaniowych typ JS Smart, na wodomierze (główny i ogrodowy).
Czy ktoś z Was korzysta z takowych, a jeśli tak, to jaki używa licznik impulsów działający z Suplą?
impulsator_wodomierz.jpg
impulsator_wodomierz.jpg (48.01 KiB) Przejrzano 1336 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1628
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 29, 2020 10:16 am

To co kupiłeś wystawia na wyjściu (przewodach) sygnał M-BUS, a nie impulsy. Teraz należałoby poznać protokół i zrobić bramkę MBUS -> SUPLA.

EDIT:
Zajrzałem w kartę katalogową i chyba Cię wprowadziłem w błąd. Pomiędzy przewodami zielonym (masa) i białym (Wy1) oraz zielonym i brązowym (WY2) powinieneś dostawać impuls co 1 dm3. Weź najlepiej multimetr z dźwiękową sygnalizacją zwarcia i sprawdź, czy masz co 1 litr wody. Jeśli tak, to pozostaje Ci poczekać na LIW-01 :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 29, 2020 11:19 am

Robert Błaszczak pisze:
śr kwie 29, 2020 10:16 am
To co kupiłeś wystawia na wyjściu (przewodach) sygnał M-BUS, a nie impulsy. Teraz należałoby poznać protokół i zrobić bramkę MBUS -> SUPLA.

EDIT:
Zajrzałem w kartę katalogową i chyba Cię wprowadziłem w błąd. Pomiędzy przewodami zielonym (masa) i białym (Wy1) oraz zielonym i brązowym (WY2) powinieneś dostawać impuls co 1 dm3. Weź najlepiej multimetr z dźwiękową sygnalizacją zwarcia i sprawdź, czy masz co 1 litr wody. Jeśli tak, to pozostaje Ci poczekać na LIW-01 :)
No właśnie mnie trochę nastraszyłeś :) Specjalnie wybierałem moduł z wyjściem impulsowym. W sumie to on ma 2 wyjścia impulsowe, które można zaprogramować do dwóch różnych trybów mierzenia.
Rezystancja styków w stanie zwarcia/rozwarcia :30Ω / 200MΩ
Wyjścia: typu otwarty dren (OD) /0,17A, 100V/
Tylko teraz jeszcze problem, bo trzeba moduł zaprogramować do odpowiedniego trybu pracy specjalnym programatorem, którego oczywiście nie posiadam :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1628
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 29, 2020 11:25 am

Dlatego pisałem abyś sprawdził miernikiem. Według karty katalogowej http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... bus-ne.pdf można domniemywać, że wykonaniu standardowym wyjścia są odpowiednio zaprogramowane (ostatni punkt tego dokumentu).

Ps. Sorki za wprowadzenie w błąd :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 29, 2020 12:55 pm

Jutro się dowiem w Apatorze czy faktycznie są już zaprogramowane i na jaki tryb.
Programator, o ile można go jeszcze kupić, w 2018 roku kosztował 400 zł :( Więc dla dwóch urządzeń za ok. 200 zł to się nie opłaca :D
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
nitzsche
Posty: 127
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

pn maja 04, 2020 6:14 pm

http://www.plusaqua.pl/
Tu do kupienia już zaprogramowane.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn maja 04, 2020 7:18 pm

nitzsche pisze:
pn maja 04, 2020 6:14 pm
http://www.plusaqua.pl/
Tu do kupienia już zaprogramowane.
Ja już zakupiłem. Musze się tylko dowiedzieć jak są zaprogramowane. Jutro obym nie zapomniał ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt maja 05, 2020 2:10 pm

Impulsatory są już odblokowane, umieszczone na wodomierzach i sprawdzone. Co 1 litr pojawia się impuls, a raczej brak przewodzenia. Normalnie pomiędzy impulsami jest ok. 38-42 Ω a przy pełnym litrze miernik pokazuje 1. Czyli zgodnie ze specyfikacją 30Ω / 200MΩ.
W oczekiwaniu na LIW-01 muszę coś zrobić chałupniczo.

Ma ktoś jakiś schemacik + soft do ESP-01 coby działało z Suplą jako licznik impulsów, z impulsem na rozwarcie?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Przemo_06_92
Posty: 50
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

śr paź 28, 2020 10:35 pm

mam takie pytanie ile kosztowała jedna ta nakładka i do jakiego wodomierza ją zastosowałeś ?
mam wodomierz METRON i nie wiem czy spasuje ta nakładka, nie wiesz czy ona jest uniwersalna ?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr paź 28, 2020 10:46 pm

Przemo_06_92 pisze:
śr paź 28, 2020 10:35 pm
mam takie pytanie ile kosztowała jedna ta nakładka i do jakiego wodomierza ją zastosowałeś ?
mam wodomierz METRON i nie wiem czy spasuje ta nakładka, nie wiesz czy ona jest uniwersalna ?
To są nakładki dedykowane do wodomierzy JS Smart APATOR-POWOGAZ i odczytują obrót małej tarczy.
Strona, na której zamawiałem.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”