Impulsator na wodomierzu

Remi
Posty: 89
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn lis 02, 2020 1:42 pm

Udało Ci się finalnie spiąć tą nakładkę z suplą? Muszę kupić wodomierz i szukam rozwiązania które bez wielkiego nakładu pracy będzie działać.

W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1012
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lis 02, 2020 1:48 pm

Remi pisze:
pn lis 02, 2020 1:42 pm
Udało Ci się finalnie spiąć tą nakładkę z suplą? Muszę kupić wodomierz i szukam rozwiązania które bez wielkiego nakładu pracy będzie działać.
Tak. Go głównego wodomierza użyłem LIW-01. Do wodomierza ogrodowego licznik impulsów oparty o bibliotekę SuplaDevice by klew zainstalowany na Wemosie.
Remi pisze:
pn lis 02, 2020 1:42 pm
W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
To znaczy?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Remi
Posty: 89
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

pn lis 02, 2020 2:03 pm

Goral64 pisze:
pn lis 02, 2020 1:48 pm
Remi pisze:
pn lis 02, 2020 1:42 pm
W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
To znaczy?
Preferował bym brak rezystancji przy stanie zwarcia ale jak LIW sobie z tym radzi to jest to zwykła niepotrzebna fanaberia.

Mógłbyś jeszcze podać szczgóly odnośnie konfiguracji/programowania wyjść impulsowych w tej nakładce?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1012
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lis 02, 2020 2:27 pm

Remi pisze:
pn lis 02, 2020 2:03 pm
Mógłbyś jeszcze podać szczgóly odnośnie konfiguracji/programowania wyjść impulsowych w tej nakładce?
Nie mam programatora do tego modułu, ale zaprogramowany fabrycznie działa z LIW-01 od ręki. Używam sygnału na przewodzie białym (wyjście 1) i zielonym (masa), który zlicza bez "cofek".
Wskazania wodomierza ze stanem licznika w Supli zgodne co do litra.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 248
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

ndz sty 17, 2021 11:22 am

Z racji, że mój wodomierz i tak jest do wymiany, proszę o informację jaki wodomierz zakupić aby później można było z niego czytać impulsy?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1265
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sty 17, 2021 2:15 pm

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 248
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt lut 23, 2021 1:12 pm

Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2056
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 23, 2021 1:17 pm

artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 1:12 pm
Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Na te wodomierze można montować nakładki radiowe, więc na pewno da się jakoś zliczać impulsy. Pytanie czy nie masz już nałożonej tam nakładki radiowej? Jeśli tak, to może być trudno dołożyć coś swojego.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 248
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

wt lut 23, 2021 1:19 pm

klew pisze:
wt lut 23, 2021 1:17 pm
artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 1:12 pm
Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Na te wodomierze można montować nakładki radiowe, więc na pewno da się jakoś zliczać impulsy. Pytanie czy nie masz już nałożonej tam nakładki radiowej? Jeśli tak, to może być trudno dołożyć coś swojego.
Nie mam nic :D
Teraz jak do tego podejść?
Załączniki
IMG_2683.jpg
IMG_2683.jpg (789.27 KiB) Przejrzano 70 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2056
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 23, 2021 1:29 pm

artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 1:19 pm
klew pisze:
wt lut 23, 2021 1:17 pm
artur_n pisze:
wt lut 23, 2021 1:12 pm
Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Na te wodomierze można montować nakładki radiowe, więc na pewno da się jakoś zliczać impulsy. Pytanie czy nie masz już nałożonej tam nakładki radiowej? Jeśli tak, to może być trudno dołożyć coś swojego.
Nie mam nic :D
Teraz jak do tego podejść?
Zacznij od google ;)

Tak na szybko szukając, producent ma nakładki (w tym z wyjściem impulsowym), które zliczają indukcyjnie lub optycznie. Tutaj diody nie widać, jest natomaist kręcąca się tarcza o kolorze białym i czarnym (da się to wykryć). Możliwe też, że gdzieś tam się kręci jakiś magnes i czujnikiem to też można wykryć.
Możesz też zakupić sobie gotową nakładkę (o ile są dostępne).

Warto też dzwonić na dział techniczny producenta - powinni pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”