Termostat jak zbudować na jakim sofcie ?

Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

wt maja 05, 2020 5:45 am

Witam
Potrzebuję wykonać prosty termostat np na wemos D1 potrzebuję aby po przekroczeniu ustawionej temp załanczany był przekaźnik a po zmniejszeniu temp wyłączany przekaźnik (czyli aktywne któreś s GPIO ) czyli działanie jak zwykły termostat np do pieca CO. Rodzaj czujki obojętne najlepiej chyba DS18B20. Aktualna temperaturę chciałbym widzieć w aplikacji Supla. Gdzie szukać softu czy ktoś korzysta już z takiego rozwiązania ?
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 6:55 am

Witam
Dzięki kris.gie za tematy podjąłem próbę zbudowania pierwszego.

Po załadowaniu softu mam początkowe ustawienia i nie wiem co podać:
1. SSID - wiadomo nazwa sieci wi fi
2. Password - równiez znane hasło wifi
3. supla server - również znana nazwa serwera
4. Location id - również znany identyfikator lokalizacji
5. Location Pass -no i hasło
I dalej się pojawia problem co podaję:
6. Supla Device Name - ..... ??
7. xxxx (DHCP name) - ..... ??
8. update username - ...... ???
9. update password - ..... ??
10. Temp x 10 - ..... ??
11. Histerisis x 10 - .... ??

Bedę wdzięczny jeśli ktoś mi wyjaśni o co powinienem znać i podać w polach 6 - 11
elmaya
Posty: 814
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn maja 11, 2020 7:16 am

6. Supla Device Name - ..... name with which you will see the device in the Supla cloud
7. xxxx (DHCP name) - ..... name to identify the device in the DHCP of your Router
8. update username - ...... username for OTA
9. update password - ..... password for OTA
10. Temp x 10 - ..... initial thermostat temperature (first start) in degrees Celsius multiplied by 10 (220 = 22º)
11. Histerisis x 10 - .... thermostat hysteresis multiplied by 10 (10 = 0.1º)
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 7:23 am

Ok wielkie podziękowania.
Gdzie zakładam konta OTA ?? Jedynie tego nie wiem o co chodzi z OTA do czego ono służy ?
elmaya
Posty: 814
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn maja 11, 2020 7:33 am

OTA is to update the firmware of the module through web browsers.
for example:
user: Admin
password: Pass
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 12:48 pm

Wprowadzam ustawienia i nie chce się mi przyłączyć do sieci wi fi.
Dioda zielona ciągle świeci w sieciach wi-fi już niema supla termostat ale w ruterze oraz na supla.org jej niema co może być nie tak ? Sprawdzałem wpisywane dane i jest wszystko ok.

Pod jaki adres wygrywam plik bin ?? 0x00000 ??

Jak wyczyścić pamięć w modułu wemos D1 mini ? załadować plik blank ??
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2020 1:28 pm przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
elmaya
Posty: 814
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn maja 11, 2020 1:23 pm

enter WiFiConfig and on the main page "192.168.4.1" check the status of the WiFi connection.
XNj7U1Bl.jpg
XNj7U1Bl.jpg (16.06 KiB) Przejrzano 222 razy

make sure you haven't added any blank spaces.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 1:40 pm

Niestety nie łączy się.
Wgrywam plik bin z pierwszego postu. pod adres 0x00000
Może spróbować inny ?? Jak teraz wyczyścić pamięć ??
elmaya
Posty: 814
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn maja 11, 2020 1:52 pm

hold down the button connected to "" D2 "for 10 seconds
the LED blinks fast
connect to Ap "Supla_Termostat"
open the browser "192.168.4.1"
check your data
ODPOWIEDZ