Termostat jak zbudować na jakim sofcie ?

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1347
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn maja 11, 2020 8:05 pm

Daro1003 pisze:
pn maja 11, 2020 7:16 pm
Działa mi manualna zmiana termostatu co 0,5 stopnia
Działa mi ręczne ON i OFF.
NIE DZIAŁA automatyczny termostat po przekroczeniu temp termostatu co mam źle ??
Termostst działa na 100%. Coś masz źle. W dodatku jak ustawisz temperature 39 st a histerezę masz 5 st co ustawiałeś w config to termostat wylaczy sie po 39+5=44 a załaczy przy 39-5=34!!
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 77
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 8:34 pm

No domyślam się Panowie że termostat działa poprawnie dlatego pytam co mogę mieć źle ustawione.

W config winfi dałem 300 na 30stopni i 20 na 0,2stopnia

A to ustawienia na supla.org
Załączniki
termostat.png
termostat.png (57.25 KiB) Przejrzano 852 razy
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2020 8:43 pm przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
elmaya
Posty: 1040
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn maja 11, 2020 8:43 pm

20 = 2.0º

Automat = ON!!!!
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 77
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn maja 11, 2020 9:13 pm

ok opanowałem działa

Mam tylko pytanie:
Jeśli mam AUTO (kanał 0) na ON to dlaczego jak kliknę manualnie (kanał 1) na ON załączy mi tylko na kilka sekund przekaznik ?

Jeśli dam AUTO (kanał 0) na OFF to wtedy mogę manualnie (kanał 1) włączyć przekaźnik.

Czy tak ma być ??
elmaya
Posty: 1040
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

wt maja 12, 2020 9:02 am

yes
when it is in automatic it checks the status every 5 seconds, if you change manually in the next check it corrects
the manual channel also indicates whether it is on or off
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 77
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 7:43 am

Witam
Zbudowałem termostat w oparciu o soft: Supla_Termostst_oled_H_C_0_96_DOUT_16Mbit.bin z wyświetlaczem.
Wszystko działa niestety wyświetlacz martwy. Mam dwa nowe zakupione na aukcji allegro i niestety obydwa nic martwe.
Co może być źle ??
Załączniki
image1.jpeg
image1.jpeg (3.46 MiB) Przejrzano 791 razy
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 8:12 am

Termostat @elmaya? To ustawienie oleda najprawdopodobniej (0x3c, D3 - SDA , D4 - SCL). Jeżeli dobrze podłączyłeś i 2 szt "martwe" to może mają inne adresy. Trzeba uruchomić program do odczytania adresu oleda i ew. zmienić w kodzie.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 77
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 8:15 am

A przy podłączonym zasilaczu nawet nie zaświecą ??
Na wyświetlaczu oznaczenie SCK i SDA wygląda na to że mam zły wyświetlacz.

Co mogę teraz zrobić ??
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 8:28 am

D3 - SDA , D4 - SCK tak Masz podłączone? Jak inny adres to nie zaświecą.
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 8:30 am

Wrzuć tu kod albo link to sprawdzę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”