Termostat jak zbudować na jakim sofcie ?

Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 8:34 am

Tak mam podłączone dokładnie jak piszesz.
Co do kodu nie mam bo wgrywam plik nim bin. Wyświetlacz kupiony na
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-o ... e=facebook
piomar2
Posty: 351
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 8:43 am

Czy to ten?
thermostat_oled_bb.png
thermostat_oled_bb.png (132.31 KiB) Przejrzano 163 razy
Jak tak to u mnie :
IMG_20200514_104007.jpg
IMG_20200514_104007.jpg (1.55 MiB) Przejrzano 163 razy
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw maja 14, 2020 9:23 am

is this, the previous one is incomplete (the GND is missing)


Obrazek
piomar2
Posty: 351
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 10:02 am

Hej GURU! @Daro1003 zniknął...
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 10:05 am

Dzięki koledzy za pomoc niestety wyjechałem na montaż i nie jestem w stanie nic sprawdzić.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 11:15 am

piomar2 pisze:
czw maja 14, 2020 8:43 am
Czy to ten?
thermostat_oled_bb.png

Jak tak to u mnie :
IMG_20200514_104007.jpg
Dokładnie taki wyświetlacz z wyprowadzeniami: SCK, SDA jak zrobiłeś że działa ?
Spinałem według schematu z pierwszego postu masa na pewno podłączona. Na zaciskach wyświetlacza 3,3volta sprawdzone miernikiem oraz przyłożyłem nawet diodę leed i świeci więc zasilanie będzie ok.
Z tego spinałem:
Załączniki
thermostat_oled_bb.png
thermostat_oled_bb.png (143.01 KiB) Przejrzano 140 razy
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw maja 14, 2020 11:30 am

upewnij się, że poprawnie załadowałeś soft
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 11:36 am

OK ale soft się załadował wszystko działa oraz ustawienia softu wskazują na to że to soft prawidłowy.
Sprzedawca wyświetlacza przesłał informacje: "trzeba zmienić adres wyświetlacza na 0x3C" ale niestety z tm sobie już nie poradzę bo potrafię wgrywać gotowe softy tylko.
piomar2
Posty: 351
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

czw maja 14, 2020 12:26 pm

Wgraj sobie ten program i na podglądzie portu otrzymasz adres wyświetlacza (podłączony tak jak teraz masz). Będziemy wiedzieć co dalej...
Załączniki
Skaner_i2c.zip
(181.98 KiB) Pobrany 5 razy
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 74
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw maja 14, 2020 12:28 pm

Witam
Ale jaja wyłączyłem zasilanie i włączyłem i zadziałało działa ładnie ciekawe co było.
Obydwa wyświetlacze działają.
ODPOWIEDZ