linki bezpośrednie z czym to się je?

jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

pt maja 08, 2020 1:08 pm

Witam, jestem osobą niewidomą, korzystam z programów czytających ekran mową syntetyczną zarówno na windowsie jak i na IOS.
Na iphonie zainstalowałem aplikację mobilną supla i mam problem, owszem dodałem przekaźnik sonoff basic z firmwarem supli i on pokazuje się ale w wyniku chyba nietypowych elementów program czytający voice over nie rozpoznaje tego przełącznika jako coś do interakcji z nim a jedynie jako tekst więc nie mogę nic zrobić ani z palca wyłączyć ani włączyć ani żadnej akcji, póki co dodałem do ekranu startowego witrynę supla cloud i tam od razu do panelu urządzenia gdzie mogę po zalogowaniu przełączyć jego stan, minusem jest to, że trzeba się logować po okresie bezczynności.
W międzyczasie natrafiłem na coś co się nazywa link bezpośredni,...no i nie byłbym sobą jakbym nie chciał sprawdzić o co chodzi, utworzyłem link bezpośredni i nie wiem co teraz, jak z jego pomocą wyłączyć albo włączyć przekaźnik?
Po wklejeniu go do przeglądarki wyrzuca error polecenie htt get zostało zablokowane.... wcześniej przy tworzeniu pisał jakiś przykład o narzędziu curl i http patch czy coś w ten deseń ale, ponieważ przyglądam się temu zaledwie od wczoraj to póki co siedzę jedynie drapiąc się w głowę i właściwie jestem bezradny i zielony jak ogórek.
Pytam was więc jak co z czym , ale tak łopatologicznie.
Co zrobić aby włączyć przekaźnik , co zrobić aby wyłączyć ?
Czego użyć?
Załóżmy że chcę mieć na pulpicie ikonę po kliknięciu której przekaźnik mi się wyłączy albo włączy albo zmieni obecny stan?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 08, 2020 2:46 pm

Witam.
Ubolewam nad tym, że aplikacja mobilna nie może być Ci w pełni pełni przydatna.
Na pewno będziemy mieli na uwadze Twoje uwagi. Zobaczymy co się da usprawnić.
Odnośnie linków bezpośrednich.
Jeśli chcesz sterować ze skrótów na pulpicie musisz zainstalować curl dla windows.

https://curl.haxx.se/windows

W windows 10 chyba curl jest domyślnie dostępny.

Po utworzeniu linku bezpośredniego zaznacz opcje, które chcesz mieć dostępne np. "Włącz", "Wyłącz".
Dla Twojej wygody nie zaznaczaj opcji "Dla urządzeń". Zmniejszy to bezpieczeństwo ale zwiększy Twoją wygodę.

Na koniec z odpowiedniej zakładki np. "Włącz" kopiujesz wygenerowany link i wklejasz go do skrótu poprzedzając słowem "curl".
Pomiędzy "curl", a linkiem powinna być spacja.

Element docelowy skrótu powinien mieć mniej więcej taką zawartość "C:\Windows\System32\curl.exe https://svr1.supla.org/direct/941/YMGVT ... AA/turn-on"

Śmiało pisz jak będziesz potrzebował pomocy.
jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

pt maja 08, 2020 5:24 pm

no dobra , pełen sukces, trochę przegapiłem te zakładki z linkami, w każdym razie na win 10 wystarczyło do ikony jako element docelowy dać sam link bez wskazywania programu na dysku, a nawet powiem więcej linka otworzyłem na iphonie z emaila i też działa:), no to ja tę stronę co się otwarła w safari dodałem na ekran iphona i teraz tylko pykam w ikonkę na iphonie i natychmiast mam efekt.
super super:) dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 08, 2020 6:34 pm

Ciesze się. Jakbyś chciał aby strona się nie otwierała to użyj curl-a.
jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

pt maja 08, 2020 7:54 pm

faaaktycznie:) mmm no żeby wszystkie moje problemy tak gładko się wyjaśniały i dobrze działały, raz jeszcze dzięki:)
jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

śr maja 13, 2020 4:30 pm

Witam, ponieważ trochę kolejna sprawa dotyczy linka dopisuję tutaj. No ale do sedna, mam ci ja od roku czujnik temperatury blebox tempsensor i tak dla gimnastyki umysłu kombinuję z lekka jakby go spiąć z tym przekaźnikiem , o którym wyżej pisałem. W tym bleboxie mam ustawienia i np jest wywołaj url i tam wkleiłem linka bezpośredniego do supli aby przełączyć stan ale wyrzuca błąd: niewłaściwe wywołanie.
Wydaje mi się, że blebox odwołuje się do sieci lokalnej i do nieszyfrowanego adresu.
Tak więc czy można coś z tym fantem zrobić, jakoś te gadżeciki połączyć aby się bidulki ze sobą dogadały?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 13, 2020 9:34 pm

cloud.supla.org nie pozwala na wywołania http. Należy upewnić się czy blebox nie ma możliwości wywołania https. Jeśli nie to będziemy szukali alternatywnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn maja 18, 2020 1:16 pm

A alternatywą nie może być https://supla.fracz.com :?:
Tam zdaje się można linki zrobić publiczne.
jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

pn maja 18, 2020 2:08 pm

mmm, a mogę prosić jakąś podpowiedź bo ździebko to zawiłe, jak zabrać się za wygenerowanie takiego linka publicznego na hhtp?
Póki co support z bleboxa milczy więc jak sądzę się nie da alllbo nie są zainteresowani używaniem gadżecików innych firm i wolą zamknąć się we własnym ekosystemie.
Oczywiście ja też nie rwę se włosów z głowy ale fajnie by było coś się dowiedzieć,...no to czekam na jakąś sugestię
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 135
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn maja 18, 2020 3:45 pm

jacek-szymon pisze:
pn maja 18, 2020 2:08 pm
1. Logujesz się do https://supla.fracz.com/
2. Sceny - Dodaj scenę, wpisujesz nazwę, warunek "{{state(1).on}} jeśli kanał 1 jest włączony",
3. Wybierasz kanał
4. Wybierasz akcję (włącz wyłącz, przełącz)
5. Zaznaczasz pole "Scena dostępna pod publicznym adresem URL"
6. Klikasz "Dodaj scenę"

I masz wygenerowane wówczas dwa linki:
1. z adresem wymagającym autoryzacji,
2. z adresem publicznym :)
ODPOWIEDZ