ESP8266 - problem

tytustytus
Posts: 1
Joined: Wed Mar 16, 2016 6:06 pm

Wed Mar 16, 2016 6:08 pm

Witam wszystkich,
od dłuższego czasu zabierałem się do SUPLi ale niestety mam problem ponieważ sciągłem ze strony SUPLA firmware do ESP wgrałem wszystko i niestety moduł nie przechodzi w tryb config dioda niebieska mrugnie i to wszystko nie pokazuje się żadna sieć.
Proszę o pomoc co mogę robić źle?

Pozdrawiam
szygorski
Posts: 16
Joined: Sun Mar 13, 2016 12:57 pm

Wed Mar 16, 2016 6:54 pm

Miałem ten sam problem. Podłącz przycisk według wskazówek pzygmunta tak ->

Image

włącz zasilanie na module, przyciśnij i przytrzymaj przycisk przez 5 sekund i moduł powinien przejść w tryb Access Point.

Ewentualnie możesz też zrobić to bez przycisku podłączając na stałe wyjście GPIO5 do masy (ale dopiero po załączeniu zasilania na module) z kondensatorem i rezystorem jak na rysunku ;)
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed Apr 20, 2016 10:33 am

Czy ktoś mógłby opisać poprawny schemat połączeń ESP8266 w wersji ESP-01 dla np wyłacznika (lub wskazać wątek gdzie to jest omówione na tym forum)?

ESP8266 ESP-12 uruchomiłem bez problemu. Dla ESP-01 załadowałem firmware.

Nie wiem jak ten model włączac w tryb config.

CH_PD dałem na HIGH i zwierałem pin GPI0 do masy (połaczenie z rezystorem jak dla modułu ESP-12 i pinu GPIO5) i nic.
bMind
Posts: 31
Joined: Fri Apr 01, 2016 11:33 am

Wed Apr 20, 2016 10:40 am

cytując odpowiedź z innego wątku:
pzygmunt wrote:[...]Musisz podłączyć port GPIO2 rezystorem do 3.3V. Następnie zwierasz port na 5 sek. do GND.
Tylko mi się udało to zrobić..raz :P poza tym..po swoich doświadczeniach naprawdę bym poszedł jednak w stronę ESP-12 i miał święty spokój
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed Apr 20, 2016 10:54 am

bMind - dzięki za szybkie info. Czyli robię wszystko jak trzeba. A jak powinny być połączone pozostałe piny?

Problem w wyborze modułu jest w wymiarach i cenie. ESP-01 do termometru wydaje się przy swojej cenie idealny.

Jestem bardzo zadowolony z modułu Moduł WiFi ESP8266 + NodeMCU v2. ALE cena to 70zł (polski serwis wysyłający w 24h przez paczkomaty - dla mnie to idealne logistyczne rozwiązanie)

W serwisie w którym kupuje na razie nie ma - Yellow Board ESP8266 - moduł WiFi ESP-12E (APROPOS to dobry wybór?)

Szukam wykonania w ktorym płytka ESP-12 będzie już dolutowana do adaptera + idealnie ze stabilizatorem napiecia 3,3v

Czy Ty lub ktos inny macie propozycje konkretnych wykonań ESP-12 do zakupienia w Polsce z szybką wysyłką?
bMind
Posts: 31
Joined: Fri Apr 01, 2016 11:33 am

Wed Apr 20, 2016 11:28 am

Resztę miałem podłączoną jak do normalnej pracy chyba, czyli CH_PD do VCC. RST też miałem podłączone ale to różnie w sumie, nie pamiętam jak było w przypadku kiedy zadziałał config mode ;) Więc pewnie lepiej poczekać na potwierdzenie kogoś kompetentnego ;)

Co do wymiarów to nie wiem czy tak naprawdę oszczędzasz miejsce..ESP-01 to 14.3 x 24.8, ESP-12 - 24.0 x 16.0 :) Podobnie z ceną. W botland.com.pl gdzie kupowałem swoje zabawki cena jest..ta sama ;) Na elty.pl..złotówka różnicy :) Warto brać to pod uwagę. Ja z ESP-01 miałem problemy, z ESP-12 nie. Nie wiem czy to jakość wykonania, czy może ekranowanie w wersji 12, ale działa po prostu stabilniej. A też chciałem minimalne rozwiązanie żeby nie tracić wyjść, żeby wsadzić to do domofonu. Ale jak mam przy tym spalić elektrozamek bo mi wersja 01 pozostawała w stanie wysokim na wyjściu po resecie zasilania to..po co ;)

Yellow board mam (26,90 w wklepie botland.com.pl, ale chwilowo widzę brak na stanie), dobre rozwiązanie do prototypowania, raczej nie do zamontowania gdzieś w rzeczywistym projekcie. No chyba, że ktoś wykorzysta diodkę i czujnik światła. Poza tym masz NodeMCU v2 to nie do końca Ci takie coś (chyba) potrzebne. Ja tak naprawdę tylko na tym się bawię i testuję ;) Sam zamierzam wykorzystać ESP-12 i adapter za całe 1,50zł ;) Nadal wymiary są małe a jestem w stanie to wsadzić ładnie na płytkę uniwersalną.

Ale pewnie to co piszę trzeba brać z pewną rezerwą bo jestem nowicjuszem w temacie :)
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed Apr 20, 2016 1:56 pm

bMind - kupuję podobnie ja Ty w botland.

ESP 12 NodeMCU v2 kupiłem jako gotowiec z botland. I nie zwiodłem się. Zalezy mi na wygodzie działań wiec budowanie pająków ESP-01 + USB/UART + zasilanie 3,3v mniej mnie już bawi.

Szukam też na gotowo zlutowanego ESP-12 do adaptera bo przyznam nie mam dobrego sprzętu do lutowania.

Znalazlem teraz w innym sklepie KAMAMI ESP-12 NodeMCU za 43zł to już lepiej ale dobrze by było zejsc na poziom 30zł

PROŚBA do Przemka z supli - o poprawny schemat dla ESP-01 i opis wejscia / wyjadcia z trybu config
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Thu Apr 21, 2016 8:48 am

Po serii prób i błędów udało mi się uruchomić ESP-01.

Więc jeszcze raz PROŚBA do Przemka z supli - o poprawny schemat dla ESP-01 i opis wejscia / wyjadcia z trybu config

Chciałbym ja i pewnie inni znać poprawną konfigurację i kroki aby nie błądzić.

Z DRUGIEJ strony po testach stwierdzam, że ESP-01 po wyłączeniu napięcia i ponownym włączeniu nie zawsze łączy się z cloud.supla.

Pomaga ponowne wyłącznie i włączenie. A to go praktycznie dyskwalifikuje z "produkcyjnego" wykorzystania. (chyba, że istnieje jakiś sposób na usunięcie tego błędu)

Pomijam już pojawianie się stanu wysokiego na pinach po takim zaniku napięcia.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6893
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 23, 2016 3:13 pm

Problem z ESP-01 polega na tym, że aby soft wystartował to bootloader musi widzieć na portach GPIO0 i GPIO2 przy uruchomieniu
stan wysoki. Przycisk i tak musi mieć pull-up-a tak więc GPIO2 nie stanowi problemu. Sprawa się komplikuje z GPIO0 które przez ułamek sekundy powinno być spięte z 3.3V później może już pracować jako port wykonawczy.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 23, 2016 6:07 pm

Czyli teoretycznie kondensator do VCC powinien rozwiązać problem po zaniku napięcia...pozostaje kwestia pojemności i ograniczenia prądu ładowania... a co po zaniku sieci wifi ? Nie testowałem - teoretyzuję na razie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply