Furtka na działce.

adamigo
Posty: 12
Rejestracja: sob maja 16, 2020 11:53 am

sob maja 16, 2020 12:15 pm

Hej jestem tu nowy założyłem już kilka modułów Sonoff do obsługi oświetlenia na działce, wszystko działa bardzo dobrze teraz wpadł mi pomysł by ułatwić sobie życie i zamontować elektrozaczep do furtki.

Chciałbym poprosić o pomoc w dobraniu zestawu:

- Elektrozaczep
- Sterownik/przekaźnik wifi


Co chciałbym osiągnąć:

- Otwieranie furtki z przycisku w okolicach bramki
- Jednocześnie możliwość otwierania furtki z aplikacji.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 16, 2020 12:18 pm

Elektrozaczep - tu raczej co wybierzesz to będzie ok.
Moduł sterujący - masz do wyboru Yunshan, Sonoff SV, Zamel SBW-01/02, Nice WiFi.
Do tego jakiś zasilacz 12V.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 16, 2020 12:33 pm

Ten drugi
adamigo
Posty: 12
Rejestracja: sob maja 16, 2020 11:53 am

sob maja 16, 2020 12:56 pm

1. Z tym 1 co jest nie tak ?

2. Podpowiesz gdzie go wpiąć ? ( Narazie myślę tak , montuje elektrozaczep do niego kabel minusowy i to do słupka. Na ścianie montuje przycisk pod niego 12v i idę kablem do elektrozaczepu na drugi zacisk co osiągam po przyciśnięciu przycisku uruchamiam elektrozaczep, gdzie w ten układ wpakować przekaźnik ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8399
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob maja 16, 2020 1:12 pm

Ten pierwszy jest na 5V. Musiałbyś mieć dwa zasilacze.
Po podłączeniu jak na poniższym schemacie eketrozaczep będzie tak długo załączony jak długo będziesz trzymał wciśnięty przycisk.
Załączniki
sonoffsv-elekrozaczep.png
sonoffsv-elekrozaczep.png (188.29 KiB) Przejrzano 152 razy
adamigo
Posty: 12
Rejestracja: sob maja 16, 2020 11:53 am

sob maja 16, 2020 2:14 pm

Super.

Dzięki wielkie za podpowiedź wszystko jasne.

Jeszcze pytanie co do działania przycisku w aplikacji też działa na czas trzymania czy przez wcześniej ustalony?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 272
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob maja 16, 2020 2:41 pm

adamigo pisze:
sob maja 16, 2020 2:14 pm
Jeszcze pytanie co do działania przycisku w aplikacji też działa na czas trzymania czy przez wcześniej ustalony?
Wcześniej ustalony. Trochę trudno byłoby reagować na czas wciśnięcia przycisku w aplikacji...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
adamigo
Posty: 12
Rejestracja: sob maja 16, 2020 11:53 am

sob maja 16, 2020 4:44 pm

Temat wyczerpany można zamknąć :)

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ