Rozbudowa sieci

Grunger
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

pn maja 18, 2020 9:21 pm

Mam główne pytanie jak sobie radzicie z rozbudowa sieci, żeby wszędzie można było podłączać suple?? :D
Zastanawiam się jak działa technologia mesh.
Aktualnie mam do sieci wpiętego live-boxa i repeater. Problem polega na tym ze ciągle jest kłopot z przełączaniem ręcznym na inną sieć. Repeater jest z technologia onemesh. Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem to ta technologia pozwala na działanie wszystkich urządzeń pod jedną nazwą sieci i bardzo płynnie przełącza nam np tel. do najbliższego urządzenia? Tak sobie pomyślałem takim tanim sposobem czy jeżeli kupię drugi reperat z mesh, który będzie działał jako router główny przy live-boxie to wtedy będą oba te repeatera działy jakos mesh prawidłowo? Czy wtedy ten live-box musi być wpięty po lanie do repeatera? Dodatkowo mam problem z rozbudowa sieci poza domem. Kupiłem repeater żeby uzyskać dostęp do sieci w innych budynkach około 20 metrów od domu. Niestety nie był to dobry pomysł bo zrywa sygnał.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 18, 2020 9:25 pm

Zmień na AmpliFi lub Unifi.
piotrekk
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

wt maja 19, 2020 4:07 am

a czy u mnie zdało by takie rozwiązanie jak podłączenie tp-linka mr200 jako modem z wyłączonym wi-fi + AmpliFi lub Unifi ?
Mam internet na kartę Mobilny. Czy znacie jakiś dobry modem, router który by to ogarnął bo sam tp-link często rozłącza mi modułu ( mam 15 modułów)
Grunger
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

wt maja 19, 2020 6:22 am

Tylko ta cena... i wtedy amplifi stawiam przy live-boxie i działa wszędzie do 20 metrów poza domem ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 19, 2020 8:02 am

Wyłącz wszystkie sieci i zostaw tylko tą mesch-ową. Zostaw włączony jeden serwer DHCP. Możesz użyć urządzeń innej firmy (byle nie Tenda), ale jak chcesz mieć raz, a porządnie to Ubiquity. Aby pokryć cały obszar zapewne musisz mieć kilka urządzeń.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 250
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt maja 19, 2020 8:04 am

Grunger pisze:
wt maja 19, 2020 6:22 am
Tylko ta cena...
No niestety. Tylko dlatego wybrałem jednak Router TP-LINK Deco M4 AC1200 (2 sztuki) DualBand i podpiąłem pod LiveBox 2.0 z wyłączonym WiFi. Póki co nie narzekam. Zasięg na obu pietrach jest, sięga nawet do SBW przy bramie. Nie zauważyłem rozłączania urządzeń IoT. Repeatery, które wcześniej rozszerzały mi sieć teraz działają jako dostęp dla urządzeń nie posiadających WiFi a kabelek jeszcze nie dociągniety.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
local
Posty: 37
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

wt maja 19, 2020 9:08 am

piotrekk pisze:
wt maja 19, 2020 4:07 am
sam tp-link często rozłącza mi modułu
Jaki masz router ? Ustawienie domyślne czy coś zmieniałeś ? Wzmacniacze ?
Grunger
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

wt maja 19, 2020 11:09 am

Ostatnio kupiłem tp-link re200 i widzę w aplikacji, że jest opcja onemesh. Zastanawiam się teraz czy nie dokupić drugiego takiego i postawić przy liveboxie.
Ostatnio zmieniony wt maja 19, 2020 11:54 am przez Grunger, łącznie zmieniany 3 razy.
piotrekk
Posty: 36
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

wt maja 19, 2020 11:48 am

local pisze:
wt maja 19, 2020 9:08 am
piotrekk pisze:
wt maja 19, 2020 4:07 am
sam tp-link często rozłącza mi modułu
Jaki masz router ? Ustawienie domyślne czy coś zmieniałeś ? Wzmacniacze ?
router tp-link MR200, ustawienia nie zmieniałem po za nazwą sieci i hasłem. Co kilka dni potrzeba restart aby któryś moduł wstał, nie przeszkadzało mi to puki nie miałem termostatu w supli, zastanawia mnie tylko jedna rzecz dlaczego na tych samych modułach jeden moduł który działa w domoticzu i steruje podłogówką działa cały czas i nie zauważyłem by stracił komunikacje , ale możliwe że nie zauważyłem by się zrestartował
local
Posty: 37
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

wt maja 19, 2020 4:07 pm

piotrekk pisze:
wt maja 19, 2020 11:48 am
local pisze:
wt maja 19, 2020 9:08 am
piotrekk pisze:
wt maja 19, 2020 4:07 am
sam tp-link często rozłącza mi modułu
Jaki masz router ? Ustawienie domyślne czy coś zmieniałeś ? Wzmacniacze ?
ustawienia nie zmieniałem po za nazwą sieci i hasłem.
Spróbuj ustawić DNSy na: 1.1.1.1 oraz 1.0.0.1
ODPOWIEDZ