Rozbudowa sieci

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1081
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt maja 22, 2020 6:14 pm

Pokrycie obszaru tak aby stabilnie wszystko działało trzeba sobie przemyśleć i sensownie zaprojektować. Wszystko zależy jaki posiadasz obecnie sprzęt i czy chcesz go dalej mieć, czy przewidujesz ewentualnie jego wymianę.

U mnie działa Mikrotik z kontrolerem CapsMan. Kontroler uruchomiony jest na leciwym już sprzęcie RB433(Mikrotik level4). Obecnie w sprzedaży jest wiele więcej ciekawszego sprzętu, wraz ze zintegrowanę obudową nie tak jak kiedyś, np. RB951G-2HnD, hAP ac.

Do takiego kontrolera podpinasz cokolwiek z mikrotikiem i podpinasz kablem w gwiazdę wszędzie tam gdzie chcesz mieć zasięg tej samej sieci. Sprzęt może być np. taki cAP Lite, cAP, cAP ac itp.

Chodzisz sobie po całym obiekcie, nie ważne czy on ma 100m2, 300m2 czy 5000m2. Wszędzie masz te samą sieć, która po prostu działa. To samo dotyczy ilości obsługiwanych hostów, 10, 50, 400... bez znaczenia. Raz konfigurujesz i po pewnym czasie zapominasz jak to zrobiłeś ;)
lukfud
Posty: 215
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt maja 22, 2020 8:18 pm

lesny8 pisze:
pt maja 22, 2020 6:14 pm

U mnie działa Mikrotik z kontrolerem CapsMan.

Chodzisz sobie po całym obiekcie, nie ważne czy on ma 100m2, 300m2 czy 5000m2. Wszędzie masz te samą sieć, która po prostu działa. To samo dotyczy ilości obsługiwanych hostów, 10, 50, 400... bez znaczenia. Raz konfigurujesz i po pewnym czasie zapominasz jak to zrobiłeś ;)
Potwierdzam. Ustawione raz i działa. Restart robię tylko przy aktualizacji softu.
hap ac + hap ac2 + rb951g (przez EoIP)
.newbie
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 775
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz maja 24, 2020 8:30 pm

Czy każde urządzenie z unii będzie ze sobą współpracować?? Mam u siebie Unifi AP-LR v2, który odpowiada szarozgłaszanie Siecie WIFI czy jeśli teraz dokupię np, coś takiego na zewnątrz budynku https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-nano ... 7527156604 i coś takiego https://allegro.pl/oferta/unifi-access- ... 9263714688 na górne piętro to wszystko będzie działało jako jedna sieć??

A może macie inne propozycje co warto dokupić by ten zasięg rozszerzyć.
ODPOWIEDZ