Rozbudowa sieci

Grunger
Posty: 20
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

czw lip 02, 2020 4:40 pm

Ja ostatnie po przemyśleniu wybrałem Tp-link 2xE4 mesh. Głównie zależało mi na oszczędności. Zastosowałem jeden przy routerze a drugi na górze, wszystko działa pięknie, nawet około 20 metrów poza domem esp mi wykrywa. Testuje około 3 tygodni nie ma żadnego problemu, nigdy nic nie resetowałem. Wszystko po pierwszej konfiguracji działa tak jak powinno.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 02, 2020 5:58 pm

A ile masz urządzeń WiFi? Mój TP-LINK Deco M4 AC1200 też niby działa fajnie, zasięg mam w całym domu i na całym obejściu, ale jednak wydaje mi się, że niektóre urządzenia co jakiś czas tracą połączenie z WiFi :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
piotrekk
Posty: 40
Rejestracja: czw wrz 19, 2019 7:12 am

pt lip 03, 2020 4:14 am

local pisze:
wt maja 19, 2020 4:07 pm
piotrekk pisze:
wt maja 19, 2020 11:48 am
local pisze:
wt maja 19, 2020 9:08 am

Jaki masz router ? Ustawienie domyślne czy coś zmieniałeś ? Wzmacniacze ?
ustawienia nie zmieniałem po za nazwą sieci i hasłem.
Spróbuj ustawić DNSy na: 1.1.1.1 oraz 1.0.0.1
u mnie pomogło, odkąd zastosowałem te ustawienia moduły cały czas są w siec ( 13 modułów )
Grunger
Posty: 20
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

pt lip 03, 2020 3:34 pm

Goral64 pisze:
czw lip 02, 2020 5:58 pm
A ile masz urządzeń WiFi? Mój TP-LINK Deco M4 AC1200 też niby działa fajnie, zasięg mam w całym domu i na całym obejściu, ale jednak wydaje mi się, że niektóre urządzenia co jakiś czas tracą połączenie z WiFi :(
Nie dużo, jeśli chodzi o esp to tylko 4, ale zwykłe repeatery tp-linka miały ograniczenia do 8 maks. Jak wszyscy byli w domu, odpalone laptopy, tv i smartfony to niestety ciagle wyrzucało coś. Może tez dlatego narazie jestem tak zadowolony bo mam mało urządzeń. Maksymalnie tak do 12 było ale to w takim krótkim czasie, nie było żadnego problemu.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1236
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lip 03, 2020 3:47 pm

Jeśli chodzi o ustawienie serwerów DNS, to praktycznie w każdym routerze przy domyślnych ustawieniach DHCP, tenże DHCP wskazuje klientom serwer DNS na siebie (na adres IP routera). Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, bo przy chwilowym, dużym obciążeniu routera serwer DNS w tymże routerze potrafi odpowiadać z opóźnieniem. ESP są na to dosyć czułe. Warto więc wskazać w opcjach DHCP serwery DNS - najlepiej najbliższe (najmniej przeskoków w traceroute) dla swojego dostawcy Internetu. Z reguły każdy, szanujący się dostawca ma takie serwery uruchomione w swojej infrastrukturze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8846
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 03, 2020 3:53 pm

W związku z tym, że ESP (biblioteka Esspressif-a) nie radzi sobie zbyt dobrze z DNS-em to dopiszę własnego klienta DNS, który zostanie użyty
jak podstawowy resolver sobie nie poradzi.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 03, 2020 8:29 pm

A u mnie właśnie pojawił się problem :( Zbudowałem sobie licznik impulsów na ESP-01S, który modułem optycznym zlicza mrugnięcia diody licznika elektrycznego, umieszczonego w skrzynce w ogrodzeniu. No i jest dziwnie, bo patrząc na klientów podłączonych do DECO M4R to ESP jest podłączone. Ale serwer Supli melduje, że urządzenie jest rozłączone. Wyłączenie zasilania urządzenia i ponowne włączenie czasem skutkuje tym, że przez chwilę urządzenie jest połączone z serwerem Supli, a po niedługim czasie znów jest rozłączone, ale w sieci ESP cały czas widnieje jako połączone :( W podobnej odległości w linii ogrodzenia jest SBW-02 i on raczej nie gubi połączenia z serwerem.
No i jest zagwozdka :(
ESP_LI.jpg
ESP_LI.jpg (55.11 KiB) Przejrzano 427 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Kassewsky
Posty: 136
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt lip 03, 2020 9:55 pm

Z tymi ruterami to loteria. Wszyscy amplifi kup a kumpel ma na TP-Link Archer C6 (1200Mb/s a/b/g/n/ac) DualBand uruchomione 14 rolet 4 termostaty i 6 kamer. Wszystko po wifi i ruter schowany w piwnicy. Kamery mają jakąś sekundę opóźnienia ale sygnał musi pokonać dwa stropy i ścianę 😉
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 03, 2020 10:07 pm

U mnie aktualnie samych suplowych urządzeń WiFi mam podłączonych 25 i 4 offline. A to dopiero początek ;) Do tego jeszcze 12 innych urządzeń korzystających z sieci po WiFi. Niestety, co jakiś czas muszę restartować oba DECO. Może dlatego, że na głównym podpiętym po kablu jest 85% urządzeń a reszta na drugim. Może sytuacja ulegnie poprawie jak podłącze drugie DECO kablem do routera. Urządzeniom, które się nie przemieszczają, lub robią to rzadko, wyłączam mesh.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

pt lip 03, 2020 10:30 pm

Robert Błaszczak pisze:
pt lip 03, 2020 3:47 pm
Z reguły każdy, szanujący się dostawca ma takie serwery uruchomione w swojej infrastrukturze.
U mnie ma. Niestety przy domyślnych ustawieniach lub ustawieniu na DNS Google sprzęt wariuje. Przy próbie przełączenia, serwer traci połączenie z urządzeniem na 3/10 sekund. Po ponownym nawiazaniu połączenia była loteria. Teraz wszystko śmiga bez problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”