Rozbudowa sieci

lukfud
Posty: 337
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lip 08, 2020 10:11 am

uchnast.michal pisze:
wt lip 07, 2020 8:03 pm
Używa ktoś z Was Mikrotika CAPsMAN, czy to działa jak mesh?
Podobnie, z tym że capsman zarządzany jest centralnie i do swojej pracy potrzebuje menedżera. Jeśli padnie router pełniący rolę menedżera z automatu przestaje działać cała sieć wifi.
.newbie
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

śr lip 08, 2020 11:48 am

Ktoś korzysta może z Mikrotik SXT LTE kit? jakieś opinie ?
Ewentualnie jakiś inny urządzenie podobne konstrukcji na poe?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1208
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr lip 08, 2020 12:22 pm

Dodam tylko jeszcze ,że mesh w mikrotiku też jest. Plus jest taki, że można podłączyć się bezprzewodowo do rozgłaszanej sieci, a nie tak jak w capsmanie przewodem. Minus to konfiguracja każdego punktu z osobna.
local pisze:
śr lip 08, 2020 11:48 am
Ktoś korzysta może z Mikrotik SXT LTE kit? jakieś opinie ?
Ewentualnie jakiś inny urządzenie podobne konstrukcji na poe?
Ja mam takie dwa na most. Skonfigurowałem, założyłem i zapomniałem że mam ;)
https://www.cdr.pl/p5890,mikrotik-route ... lite5.html
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

śr lip 08, 2020 2:36 pm

lesny8 pisze:
śr lip 08, 2020 12:22 pm
Ja mam takie dwa na most. Skonfigurowałem, założyłem i zapomniałem że mam ;)
https://www.cdr.pl/p5890,mikrotik-route ... lite5.html
Chodzi mi podłączenie do internetu po LTE bo radiowka nie wyrabia.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1208
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr lip 08, 2020 3:07 pm

Sorry, przeczytałem SXT LITE, a nie SXT LTE 🤦‍♂️
forall
Posty: 133
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr lip 08, 2020 7:18 pm

local pisze:
śr lip 08, 2020 2:36 pm
lesny8 pisze:
śr lip 08, 2020 12:22 pm
Ja mam takie dwa na most. Skonfigurowałem, założyłem i zapomniałem że mam ;)
https://www.cdr.pl/p5890,mikrotik-route ... lite5.html
Chodzi mi podłączenie do internetu po LTE bo radiowka nie wyrabia.
Co znaczy że radiówka nie wyrabia? Bardziej bym się skłaniał że LTE nie wyrobi.. ja mam teraz na budowie LTE modem i mam tam podlączone 2 kamery i nie wyrabia momentami..
Kwestia radiówki to czy masz punkt - punkt czy działasz jako klient podłaczony do AP... Jak punkt - punkt to na czym to masz, czy masz widoczność czy nie masz jakiś drzew, może link źle ustawiony, jaki sprzęt masz?
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
local
Posty: 53
Rejestracja: pn sty 27, 2020 11:33 am

pt lip 17, 2020 2:46 pm

forall pisze:
śr lip 08, 2020 7:18 pm
Co znaczy że radiówka nie wyrabia?
Klient do AP. Odległość nieco ponad 2km. W normalnie dzień poziom sygnału 5/5. W dni deszczowe/mgliste to już 0-1/5. Mocniejszy deszcz kończy się brakiem internetu. Jeśli chodzi o LTE to do najbliższego jest około ~1km i jak testowałem LTE na Aero2 i Orange to internet był stabilny w granicach 25Mbs
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”