Rozbudowa sieci

Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1236
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt maja 22, 2020 6:14 pm

Pokrycie obszaru tak aby stabilnie wszystko działało trzeba sobie przemyśleć i sensownie zaprojektować. Wszystko zależy jaki posiadasz obecnie sprzęt i czy chcesz go dalej mieć, czy przewidujesz ewentualnie jego wymianę.

U mnie działa Mikrotik z kontrolerem CapsMan. Kontroler uruchomiony jest na leciwym już sprzęcie RB433(Mikrotik level4). Obecnie w sprzedaży jest wiele więcej ciekawszego sprzętu, wraz ze zintegrowanę obudową nie tak jak kiedyś, np. RB951G-2HnD, hAP ac.

Do takiego kontrolera podpinasz cokolwiek z mikrotikiem i podpinasz kablem w gwiazdę wszędzie tam gdzie chcesz mieć zasięg tej samej sieci. Sprzęt może być np. taki cAP Lite, cAP, cAP ac itp.

Chodzisz sobie po całym obiekcie, nie ważne czy on ma 100m2, 300m2 czy 5000m2. Wszędzie masz te samą sieć, która po prostu działa. To samo dotyczy ilości obsługiwanych hostów, 10, 50, 400... bez znaczenia. Raz konfigurujesz i po pewnym czasie zapominasz jak to zrobiłeś ;)
lukfud
Posty: 451
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt maja 22, 2020 8:18 pm

lesny8 pisze:
pt maja 22, 2020 6:14 pm

U mnie działa Mikrotik z kontrolerem CapsMan.

Chodzisz sobie po całym obiekcie, nie ważne czy on ma 100m2, 300m2 czy 5000m2. Wszędzie masz te samą sieć, która po prostu działa. To samo dotyczy ilości obsługiwanych hostów, 10, 50, 400... bez znaczenia. Raz konfigurujesz i po pewnym czasie zapominasz jak to zrobiłeś ;)
Potwierdzam. Ustawione raz i działa. Restart robię tylko przy aktualizacji softu.
hap ac + hap ac2 + rb951g (przez EoIP)
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 838
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz maja 24, 2020 8:30 pm

Czy każde urządzenie z unii będzie ze sobą współpracować?? Mam u siebie Unifi AP-LR v2, który odpowiada szarozgłaszanie Siecie WIFI czy jeśli teraz dokupię np, coś takiego na zewnątrz budynku https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-nano ... 7527156604 i coś takiego https://allegro.pl/oferta/unifi-access- ... 9263714688 na górne piętro to wszystko będzie działało jako jedna sieć??

A może macie inne propozycje co warto dokupić by ten zasięg rozszerzyć.
kris.sg
Posty: 159
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pn maja 25, 2020 7:31 am

LOCO nie podepniesz pod jedną sieć - nie ma standardu unifi. Te urządzenia są bardziej do robienia mostów wifi
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 838
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn maja 25, 2020 8:49 am

kris.sg pisze:
pn maja 25, 2020 7:31 am
LOCO nie podepniesz pod jedną sieć - nie ma standardu unifi. Te urządzenia są bardziej do robienia mostów wifi
hmm w takim razie co można podpiąć pod jedną sieć ale żeby nadawało się do użytku na zewnątrz??
lukfud
Posty: 451
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn maja 25, 2020 8:57 am

PuteR pisze:
pn maja 25, 2020 8:49 am
kris.sg pisze:
pn maja 25, 2020 7:31 am
LOCO nie podepniesz pod jedną sieć - nie ma standardu unifi. Te urządzenia są bardziej do robienia mostów wifi
hmm w takim razie co można podpiąć pod jedną sieć ale żeby nadawało się do użytku na zewnątrz??
Np: https://www.ui.com/unifi/unifi-ap-outdoor/
Maniek913
Posty: 260
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn maja 25, 2020 9:00 am

Jak już masz AP Unifi to Coś z tej rodziny np: Ubiquiti UniFi Mesh (UAP-AC-M)
kris.sg
Posty: 159
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pn maja 25, 2020 11:06 am

Ja na zewnątrz używam tego:

Kod: Zaznacz cały

https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-unifi-uap-ac-mesh-2-4-5ghz-zewnetrzny-ap-7251120011?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjg0MDYzNwAxMjI0NDkA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b940fc2a-3026-4e71-ae31-c13d11e82cdb
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 838
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt maja 26, 2020 4:47 pm

kris.sg pisze:
pn maja 25, 2020 11:06 am
Ja na zewnątrz używam tego:

Kod: Zaznacz cały

https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-unifi-uap-ac-mesh-2-4-5ghz-zewnetrzny-ap-7251120011?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjg0MDYzNwAxMjI0NDkA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b940fc2a-3026-4e71-ae31-c13d11e82cdb
Czy wewnątrz budynku będzie to działać również bez problemu? Sam nie wiem czy aktualnie bardziej mi zależy na zasięgu wewnątrz budynku czy jednak po zanim 😀
kris.sg
Posty: 159
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

śr maja 27, 2020 10:11 am

Nie ma znaczenia czy w środku czy na zewnątrz, aczkolwiek do środka ładniej się prezentuje Unifi UAP lite:

Kod: Zaznacz cały

https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-unifi-uap-ac-lite-acess-point-20dbm-mimo-7315930495
ja uzywam takich wewnątrz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”