Rozbudowa sieci

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr maja 27, 2020 11:43 am

wiem wiem że ładniejsze, ten co mam już ma właśnie taki wygląd. Docelowo ma być na zewnątrz i wewnątrz ale naraz to trochę drogo :D
kris.sg
Posty: 154
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

śr maja 27, 2020 1:23 pm

Fakt tanio nie jest ale jak już uruchomisz sieć to korzystnie z wifi - sama przyjemność jedna sieć wifi i wszystko działa jak należy :D
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 575
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

śr maja 27, 2020 3:25 pm

A co dać jako "główny" ruter przy obecnym LTE Huawei B715, a za jakiś czas (za jakieś dwa lata) światłowód Orange?
Nie spełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 331
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr maja 27, 2020 4:43 pm

Swoją drogą logo tp-link onemesh do złudzenia przypomina logo Supli.
image.jpg
image.jpg (6.54 KiB) Przejrzano 548 razy
Pytanie kto był pierwszy;)
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1207
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr maja 27, 2020 4:53 pm

uchnast.michal pisze:
śr maja 27, 2020 4:43 pm
Swoją drogą logo tp-link onemesh do złudzenia przypomina logo Supli.
image.jpg
Pytanie kto był pierwszy;)
:o :shock:
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz maja 31, 2020 1:53 pm

Pytanie do osób które mają i używają bądź po prostu wiedzą :]

Chodzi o urządzenie UBIQUITI UNIFI UAP-AC-MESH

Kod: Zaznacz cały

https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-unifi-uap-ac-mesh-indoor-outdoor-gigabit-8247446946
Czy dobrze rozumiem z opisu że nie muszę wcale ciągnąć do tego kabla Ethernet by rozszerzyć zasięg sieci i można to zrobić bezprzewodowo (funkcja Wireless Uplink)?? Jeśli tak to jak wtedy jest z zasilaniem tego, bo widzę tam miejsce tylko na kabel Ethernet (POE).
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz maja 31, 2020 2:01 pm

Funkcja Wireless Uplink jest dostępna w wszystkich urządzeniach UniFi , natomiast zasilanie oczywiście musisz zapewnić - 24V poprzez gniazdo Poe. Nie podłączasz po prostu gniazda LAN w adapterze. Działa wtedy mniej więcej z połową prędkości. Oczywiście musi być w zasięgu tego AP co najmniej jeden "normalny" punkt typu UniFi.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw cze 25, 2020 11:04 am

Mam już dwa urządzenia z serii ubiquiti (AO-LR v2 i AP-AC-Mesh) teraz myślę jeszcze nad dokupieniom czegoś takiego https://www.senetic.pl/product/UAP-IW czy to również będzie działo na zasadzie mesh i płynnie się przełączało czy raczej nie?

P.S rozbudowa sieci jest tak samo zaraźliwa jak sama supla chociaż trochę droższa :lol:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8856
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 25, 2020 12:52 pm

Ubiquity mac cos takiego jak Wiriless Uplink. Pozwala to "ciągnąć" net z innego AP bez technologii mesh.
Nie jestem tylko pewien czy to działa jako dodatkowy kanał zwiększający przepustowość i wymaga kabla czy pozwala po sparowaniu odłączyć kabel. Mam tych urządzeń trochę w kilku miejscach ale przyznam szczerze nie testowałem wireless uplinka bez kabla.
Może napisz do nich.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw cze 25, 2020 1:46 pm

pzygmunt pisze:
czw cze 25, 2020 12:52 pm
Ubiquity mac cos takiego jak Wiriless Uplink. Pozwala to "ciągnąć" net z innego AP bez technologii mesh.
Nie jestem tylko pewien czy to działa jako dodatkowy kanał zwiększający przepustowość i wymaga kabla czy pozwala po sparowaniu odłączyć kabel. Mam tych urządzeń trochę w kilku miejscach ale przyznam szczerze nie testowałem wireless uplinka bez kabla.
Może napisz do nich.
Próbowałem te dwa urządzenia co już mam połączyć przez Wiriless Uplink, ale do tej pory mi się to nie udało, więc machnąłem na to ręką i połączyłem kablem w tym kolejnym urządzeniu bardziej mi chodzi o te dwa porty Ethernet. W domu po za tymi już wspominamy AP mam jeszcze kilka innych i chciałbym się ich pozbyć ma rzecz ubiquity tak by wszystko działało jako jedna sieć a nie kilka różnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”