Rozbudowa sieci

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lip 05, 2020 9:59 pm

U mnie zaczęły się anomalie z urządzeniami i dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że na Funboksie 2.0 włączyło się samo z siebie DHCP i przejmowało część urządzeń od dedykowanego serwera DHCP :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn lip 06, 2020 4:04 pm

Goral64 pisze:
ndz lip 05, 2020 9:59 pm
U mnie zaczęły się anomalie z urządzeniami i dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że na Funboksie 2.0 włączyło się samo z siebie DHCP i przejmowało część urządzeń od dedykowanego serwera DHCP :(
Na funbox 2.0 przy każdym restarcie routera z automatu się włącza dhcp.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lip 06, 2020 4:59 pm

PuteR pisze:
pn lip 06, 2020 4:04 pm
Na funbox 2.0 przy każdym restarcie routera z automatu się włącza dhcp.
Teraz będę pamiętał :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
lukfud
Posty: 329
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn lip 06, 2020 5:19 pm

Goral64 pisze:
ndz lip 05, 2020 9:59 pm
U mnie zaczęły się anomalie z urządzeniami i dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że na Funboksie 2.0 włączyło się samo z siebie DHCP i przejmowało część urządzeń od dedykowanego serwera DHCP :(
Zrób dwie podsieci:
funbox - LAN np. 10.5.0.1 (DMZ - 10.5.0.2)
router z dhcp - WAN 10.5.0.2, LAN np. 192.168.50.1

Bramą dla routera z dhcp będzie funbox a dla wszystkich innych urządzeń router z dhcp.
dhcp na funboxie nie będzie Ci z niczym kolidować.
.newbie
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lip 06, 2020 6:07 pm

lukfud pisze:
pn lip 06, 2020 5:19 pm
Zrób dwie podsieci:
funbox - LAN np. 10.5.0.1 (DMZ - 10.5.0.2)
router z dhcp - WAN 10.5.0.2, LAN np. 192.168.50.1

Bramą dla routera z dhcp będzie funbox a dla wszystkich innych urządzeń router z dhcp.
dhcp na funboxie nie będzie Ci z niczym kolidować.
Jest to jakaś opcja. W tej chwili zadowoliłem się ustawieniem na Funboksie zakresu, który nie będzie kolidował z właściwym serwerem DHCP.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
lukfud
Posty: 329
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn lip 06, 2020 7:10 pm

Goral64 pisze:
pn lip 06, 2020 6:07 pm
Jest to jakaś opcja. W tej chwili zadowoliłem się ustawieniem na Funboksie zakresu, który nie będzie kolidował z właściwym serwerem DHCP.
Jeśli funbox jest tylko bramą do internetu to jedyna słuszna ;)
.newbie
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pn lip 06, 2020 9:36 pm

lukfud pisze:
pn lip 06, 2020 7:10 pm
Jeśli funbox jest tylko bramą do internetu to jedyna słuszna ;)
Gdyby tak było to już dawno zrobiłbym jak pisałeś :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 988
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lip 07, 2020 9:01 am

Goral64 pisze:
pt lip 03, 2020 8:29 pm
A u mnie właśnie pojawił się problem :( Zbudowałem sobie licznik impulsów na ESP-01S, który modułem optycznym zlicza mrugnięcia diody licznika elektrycznego, umieszczonego w skrzynce w ogrodzeniu. No i jest dziwnie, bo patrząc na klientów podłączonych do DECO M4R to ESP jest podłączone. Ale serwer Supli melduje, że urządzenie jest rozłączone. Wyłączenie zasilania urządzenia i ponowne włączenie czasem skutkuje tym, że przez chwilę urządzenie jest połączone z serwerem Supli, a po niedługim czasie znów jest rozłączone, ale w sieci ESP cały czas widnieje jako połączone :( W podobnej odległości w linii ogrodzenia jest SBW-02 i on raczej nie gubi połączenia z serwerem.
No i jest zagwozdka :(
ESP_LI.jpg
Moje SBW-01 w bramie nie ma problemu z zasięgiem, a Yunshan w garażu (sporo bliżej routera) prawie w ogóle nie działa. Gdzieś na FB widziałem ostatnio, że ktoś przelutowywał układ ESP w Yunshanie, bo z tym standardowym dużo osób ma problemy z zasięgiem.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 331
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt lip 07, 2020 8:03 pm

Używa ktoś z Was Mikrotika CAPsMAN, czy to działa jak mesh?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1207
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt lip 07, 2020 8:50 pm

Ja używam, zarządzasz punktami z jednego miejsca. Jedna sieć jedno hasło. Możesz też uruchomić na tych samych cAP kilka sieci. W domu mam jedną, ale w pracy mam dwie. Jedną dla gości z dostępem tylko do netu na odrębnej klasie z wyciętym ruchem do innych podsieci, a drugą dla biura z dostępem do wszystkich zasobów sieciowych.
Gdzie byś nie szedł, urządzenie samo się przepina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”