Własny serwer

User avatar
pzygmunt
Posts: 6398
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 21, 2016 8:10 am

Musisz skonfigurować jakąś skrzynkę przez którą pójdzie mail.

su
nano /var/www/cloud/app/config/parameters.yml

Tam uzupełniasz (przykład):

mailer_transport: smtp
mailer_host: smtp.gmail.com
mailer_user: mojemail@gmail.com
mailer_password: jakieshaslo
mailer_port: 465
mailer_encryption: ssl

Można też odczytać link z bazy, ale z mailem wygodniej.
Na koniec należy wykonać:

cd /var/www/cloud
sudo ./clear_cache.sh
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Mar 21, 2016 7:36 pm

pzygmunt wrote:Do komunikacji ze smartfonem musisz tylko udostępnić port 2016. Docelowo też 443 ponieważ po https-ie będą pobierane dane do wykresów. W konfiguracji aplikacji klienckiej wpisujesz tylko publiczny adres IP.
.
Chciałbym też zmienić port 443 na np. 444 jak pisałem wcześniej - czy wystarczy zmienić w ports.conf czy trzeba gdzieś jeszcze - czy nie wprowadzi to zamieszania w całym moim systemie typu zmiana w konfiguracji RPi i esp, bo jeśli to znaczące zmiany to wolę przekonfigurować swoje vpn-y, które siedzą mi obecnie na tym porcie, bo wykresami też byłbym zainteresowany. A port 80 jest też używany?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6398
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 22, 2016 8:58 am

używane są 443 - zarządzanie i docelowo RESTApi
2016 - komunikacja z aplikacjami klienckimi i urządzeniami wykonawczymi (SSL)
2015 - j.w. tylko bez SSL

Póki co 2015 używa w chwili obecnej tylko Arduino ponieważ tam póki co nie ma jeszcze zaimpementowanej obsługi SSL.

Sugeruję udostępnić na zewnątrz 443 i 2016 aby nie było komplikacji w przyszłości
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Mon Apr 04, 2016 10:38 am

Witam chcę spróbować uruchomić serwer na VB pobrałem obraz , zaimportowałem do VB i uruchamia się takie oto okno a ja nie wiem co dalej
Attachments
SUPLA-SERVER.jpg
SUPLA-SERVER.jpg (65.86 KiB) Viewed 2105 times
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Mon Apr 04, 2016 10:46 am

Dalej to radzę wyłączyć captcha jak wyżej i sprawdzić ip poleceniem ifconfig. Następnie przez przeglądarkę otworzyć stronę wpisując wcześniej poznane IP i założyć konto. Reszta to masz w instrukcji na stronie supla.org. Jak będę mógł pomóc to pisz :) Warto też na koniec aktywować captcha.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Mon Apr 04, 2016 8:47 pm

Dzięki za popchnięcie do przodu , mam jedno pytanie czy jak zamiast kasować cały komentarz wpiszę * @Recaptcha\IsFalse to też wyłączę recaptcha?
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Apr 04, 2016 9:38 pm

Ja zacząłem od zainstalowania Midnight Commandera... :D Nano ani vi nie mogę jakoś ogarnąć.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6398
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Apr 05, 2016 7:03 am

besix wrote:Dzięki za popchnięcie do przodu , mam jedno pytanie czy jak zamiast kasować cały komentarz wpiszę * @Recaptcha\IsFalse to też wyłączę recaptcha?
Lepiej usuń komentarz
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Tue Apr 05, 2016 7:47 pm

Tak też zrobiłem . Mogę rejestrować konta ale problem z przesyłaniem linka aktywacyjnego jak u kolegi sata11 , zerknijcie na te ustawienia może coś jest nie tak
Attachments
SUPLA-SERVER 1.jpg
SUPLA-SERVER 1.jpg (39.15 KiB) Viewed 2082 times
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Wed Apr 06, 2016 11:25 am

Dodam że sprawdziłem przesyłanie ręczne z jednej skrzynki na drugą działa . VB szwankuje czy jeszcze czegoś nie ustawiłem ?
Post Reply