Własny serwer

User avatar
pzygmunt
Posts: 6451
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 06, 2016 11:49 am

Sprawdź czy telnet z VB na port 465 serwera SMTP działa
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Wed Apr 06, 2016 8:08 pm

W pliku /var/www/cloud/app/config/parameters.yml masz dane do bazy mysql. Zaloguj się do mysql danymi stamtąd (polecenie <mysql -usupla -p>).
W bazie supla (polecenie <use supla;>) wyświetl dane na temat twojego konta (przykładowo polecenie <SELECT id,email,enabled FROM `supla_user` WHERE email="email_podany_podczas_rejestracji";>). Pokaże Ci się istotna kolumna "enabled" w której supla sprawdza czy dane konto jest aktywne. Musimy tę wartość zmienić na jeden. Edytujemy tą wartość (polecenie <UPDATE `supla`.`supla_user` SET `enabled` = '1' WHERE `supla_user`.`id` = numer_z_kolumny_id_z_poprzedniego_zapytania;>). Wychodzimy z shella mysqla poleceniem <exit;>. Od teraz możesz się zalogować podając dane wpisane podczas rejestracji konta. Polecenia w konsoli zawarłem między znakami <> ,aby się odróżniały. Bardzo ważne aby na końcu zapytań mysql był znak ; ,ale o tym możesz się dowiedzieć na kursie mysql-a. Miłej zabawy ;)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6451
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Apr 07, 2016 7:51 am

Jeżeli już mowa o "aktywacji" użytkownika z poziomu bazy danych to trzeba jeszcze wyczyścić pole "token".
Najlepiej odczytać token z bazy i wkleić go w adres przeglądarki.

https://IP/account/confirmemail/TOKEN?0=1

Np:
https://192.168.0.10/account/confirmema ... BT4QdQ?0=1


Wtedy też automatycznie utworzą się lokalizacje i identyfikator dostępu
askori
Posts: 23
Joined: Wed Mar 30, 2016 9:36 pm

Sun Apr 10, 2016 4:10 pm

Witam,
chciałbym zainstalować supla-cloud ale cos idzie nie tak,
prosił bym o pomoc
z góry dzieki

https://youtu.be/q3sobQEDgms
User avatar
pzygmunt
Posts: 6451
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Apr 10, 2016 4:30 pm

Prawdopodobnie Twój komputer nie wspiera 64bitowej wirtualizacji.
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Sun Apr 10, 2016 5:25 pm

Miałem ten sam problem. Na 99% problemem jest brak 64 wirtualizacji.
Sprawdź czy w BIOS są włączone opcje wirtualizacji.
vcompl
Posts: 154
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Mon Apr 11, 2016 1:43 pm

Tak informacyjnie;

Załączona do pobrania maszynę w formacie VirtualBox najłatwiej przerobić na format VMWARE poprzez import do Workstation 11 (należy tylko zmienić błędnie rozpoznany system na Debian 8 64bit) . Dalej oczywiście można maszynę wyeksportować do ESXi 6.0
sata11
Posts: 9
Joined: Wed Mar 16, 2016 8:14 pm

Mon Apr 11, 2016 2:48 pm

Tak informacyjnie.
Można też obraz przekonwertować na qcow2 i zamontować do kvma. Też działa :)
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Thu Apr 14, 2016 11:32 am

Moje pytanie to czy możliwe jest postawienie serwera supla na routerze z OpenWrt i zewnętrznym dysku usb ? i czy jest przewidywana jakaś instalka serwera supla?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6451
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Apr 14, 2016 12:53 pm

Intalacja na OpenWRT - teoretycznie tak, praktycznie nie wiem.
Instalka - w planach jest ale trudno powiedzieć kiedy się pojawi. Wcześniej raczej pojawi się obraz karty dla RB PI.
Post Reply