Własny serwer

besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Thu Apr 14, 2016 8:19 pm

Dzięki za szybką odpowiedz . RB Pi nie miałem w rękach i nie wiem czy taki obraz będzie można przenieść na np dysk podłączony do RB PI bo karta SD to trochę zawodny nośnik. serwer na karcie to loteria , ale jeśli można to wrzucić na jakiś dysk usb , dodać jakiś esp 8266 jako reset RBpi i routera jednocześnie, to szansa na stabilną pracę wzrasta znacząco. Może znawcy RBpi coś podpowiedzą ?
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Thu Apr 14, 2016 9:01 pm

RPi nie działa bez karty SD.

Co do niezawodności tego nośnika - zdarzyło mi się, że padła jedna karta w telefonie i jedna w domowym RPi.
Poza tym używam wiele RPi w warunkach typowo przemysłowych, pracują 24/7 od roku bez awarii.

Co do stabilności RPi - jak każdy system - jak ma dobre zasilanie, a programista niczego nie skopał - działa bezobsługowo.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sat Apr 16, 2016 9:06 pm

Widzę,że kolega ma duże doświadczenie z RBpi w związku z tym zapytam, który z modeli polecił byś do wykorzystania jako serwer ? Chcę kupić ale bladego pojęcia nie mam, które pracują najstabilniej i jest z nimi najmniej problemów
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Sat Apr 16, 2016 10:46 pm

Jak serwer, to w sumie każdy z portem Ethernet się nada (odpada więc model A i Zero).
Najbardziej rozwojowy jest RPI3, ma wifi i BLE na pokładzie i 64bit CPU.
2B tez jest ok, ale jak masz dokupić potem wifi, to lepiej od razu kupić RPi3
1B+ - tani, najmniejszy pobór prądu, ale architektura CPU przestarzała i tylko jeden rdzeń
Stary model 1B (bez plusa) nie polecam - gniazdo na duże karty SD, prymitywny stabilizator napięcia, mniejsza ilość GPIO.
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sun Apr 17, 2016 2:05 pm

Dzięki 0xFF za cenne wskazówki . Zobaczymy jak będę ogarniał to RPI 3 , ale kupię właśnie ten model
szybki_marek
Posts: 2
Joined: Sat Jun 11, 2016 9:09 am

Sat Jun 11, 2016 9:57 pm

pzygmunt wrote:Musisz skonfigurować jakąś skrzynkę przez którą pójdzie mail.

su
nano /var/www/cloud/app/config/parameters.yml

Tam uzupełniasz (przykład):

mailer_transport: smtp
mailer_host: smtp.gmail.com
mailer_user: mojemail@gmail.com
mailer_password: jakieshaslo
mailer_port: 465
mailer_encryption: ssl

Można też odczytać link z bazy, ale z mailem wygodniej.
Edytowałem jak wyżej , wpisałem swoje dane do konta Gmail, lecz system dalej nie wysyła linków aktywacyjnych...co zrobić aby aktywować konto ?
Edit* zainstalowałem phpmysql na serwerze aby graficznie połączyć się z bazą danych , ale nie mogę odczytać danych zapisanych w rekordach
Zrzut ekranu 2016-06-15 20.40.18.png
Zrzut ekranu 2016-06-15 20.40.18.png (294.89 KiB) Viewed 1668 times
https://www.dropbox.com/s/smhsmrv2xzjue ... 8.png?dl=0
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 19, 2017 6:33 pm

slawek wrote: Oczywiście chodzi o port 443 nie 80, zmieniłem w ports.conf dla ssl_module i port_gnutls.c na 444, bo na 443 mam vpn-y i nie chcę już zmieniać, otworzyłem porty 444 i 2016 dla IP serwera, ale logując się na stronę serwera dostaję to:
Udało Ci się Sławku zmienić te porty?
Ja niestety muszę mieć port coś ponad 1000, bo tylo takie mogę sobie odblokować.
Jestem na etapie ogarnięcia poczty, na razie nie chce mi wiadomości wysyłać.
Po porcie 2016 od strony aplikacji mogę się zalogować na serwer :-)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 19, 2017 7:37 pm

Porty zmieniłem (u mnie 444) - niedogodnością jest tyko potrzeba wpisywania portu wraz z adresem, natomiast aktywowałem poprzez bazę danych - bo z mailami jest jakiś kłopot.
Opis masz na forum.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 19, 2017 7:49 pm

Tak znalazłem:
pzygmunt wrote:Musisz zmodyfikować
/etc/apache2/sites-available/000-default.conf
/etc/apache2/sites-available/default-ssl.conf

tam poprawiasz 80 -> 88 i 443 -> 444
jednakże może to w przyszłości powodować, że aplikacja kliencka no pobierze np danych do wykresu przez restapi.
Jak pozmieniałem z 443 na 1111 to niestety nie działa mi: adres_IP_serwera:1111

/etc/apache2/sites-available/default-ssl.conf
zmieniłem na 1111.

W /etc/apache2/ports.conf
również zmieniłem
z 443 na 1111
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 19, 2017 8:02 pm

A nie blokuje cię przypadkiem przeglądarka?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply