Page 8 of 9

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 6:35 pm
by slawek
tpawelczak wrote:
Fri Feb 17, 2017 6:29 pm

Dlatego po zalogowaniu nie utworzyły mi się automatycznie lokalizacja i identyfikator dostępu. Dodałem je ręcznie.

Następnie edytowałem dokument /boot/location.txt wprowadziłem dane id, hasło oraz adres serwera z lokalizacji utworzonej w moim serwerze.

Jaki masz id? 1 ? czy kolejny?

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 6:39 pm
by tpawelczak
Nie pierwszy! W tej chwili to już 6. Zaczynało się od 2. Teraz już 6 ponieważ w końcu usuwałem lokalizacje i dodawałem kolejne myślałem, że to rozwiąże problem.

To, że zaczynało się od 2 wzbudziło mój niepokój...

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 6:45 pm
by slawek
zaloguj się na pierwszy
login: pi@raspberrypi
hasło: raspberry

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 6:59 pm
by tpawelczak
Ok - dziękuję za poradę. Niestety sprawdzę dopiero w poniedziałek - ponieważ R Pi3 została sobie w pracy - a nie mam do niej dostępu z zewnątrz.

Nie wiedziałem, że może mieć to jakikolwiek związek z tym jak jestem zalogowany?

Wydaje mi się, że obecnie jestem na użytkowniku pi - oczywiście hasło mam zmienione na swoje.

Przepraszam za głupie pytanie - ale mowa o użytkowniku i haśle do sytemu "rasbiana"? Czy gdzie indziej? :| :roll:

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 7:07 pm
by slawek
Tutaj:
Pierwszy id jest tworzony obligatoryjnie i tam powinieneś mieć swoje dev... stąd masz konflikt, bo urządzenie jest przypisane do ID1

Re: Własny serwer

Posted: Fri Feb 17, 2017 7:13 pm
by tpawelczak
OK - dzięki! pozdrawiam :mrgreen: :oops:

Re: Własny serwer

Posted: Mon Feb 20, 2017 6:50 am
by tpawelczak
Dzięki wielkie Sławek. Po zalogowaniu się na konto, które mi podałeś
zaloguj się na pierwszy
login: pi@raspberrypi
hasło: raspberry
i usunięciu urządzenia R Pi 3 na nim, wylogowałem się i zalogowałem na własne konto. Od razu pojawiła się dostępna i podłączona moja Malinka! Zabawy ciąg dalszy:) Pozdrawiam!

Re: Własny serwer

Posted: Wed Mar 08, 2017 8:10 am
by pawel0414
Mógłby mi ktoś pomóc w konfiguracji serwera? Użytkownika już aktywowałem przez msql'a, jestem zalogowany, mam lokalizację i identyfikator jednak w IP serwera w pliku location.txt mam host=....localhost i to mnie nie pokoi. Nie wiem w jaki sposób udostępnić server na zewnątrz, maszyna tzn jej interfejs sieciowy jest w trybie bridge i otrzymuję IP 192.168.37.36 i mam dostęp na maszynie do internetu. Teraz pytanie jak zrobić żeby był widoczny na zewnątrz, co wpisać jako IP serwera? Trzeba podobno przekierować porty 2015 i 2016 dla IP maszyny wirtualnej jednak gdy to zrobiłem to i tak nadal nie mogę się zalogować z zewnątrz po adresie IP 62.46.x.x. Dodam że mogę się połączyć z maszyną przez putty z poziomu Windowsa. Router mam skonfigurowany jako bramę sieciową.Dhcp wyłączone.

Edit: jestem raczej za natem, a na zewnątrz widać IP serwera, czy da się coś z tym zrobić?
Czy zawartosc pliku boot/location.txt należy edytować? Czy powinna być widoczna zmiana jego zawartości po zalogowaniu się do cloud supla na serwerze?

Re: Własny serwer

Posted: Tue Apr 18, 2017 9:12 pm
by Janusz Kom
Widzę , że sporo ludzi tutaj ma podobne problemy z konfiguracją malinki, może dałoby się założyć jakiś post do tego aby krok po kroku z opisem i zrzutami ekranu stworzyć dobry manual dla osób kompletnie nietajemiczonych w arkana PHP MySQL itp ...?

Re: Własny serwer

Posted: Wed Apr 19, 2017 6:34 am
by pzygmunt
Janusz Kom wrote:
Tue Apr 18, 2017 9:12 pm
Widzę , że sporo ludzi tutaj ma podobne problemy z konfiguracją malinki, może dałoby się założyć jakiś post do tego aby krok po kroku z opisem i zrzutami ekranu stworzyć dobry manual dla osób kompletnie nietajemiczonych w arkana PHP MySQL itp ...?
Jak sprowadzę instalację do apt-get install supla-server to będzie prosto