Czujnik PIR i supla

xzihen
Posty: 43
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

wt cze 16, 2020 7:04 pm

Witajcie, czy ktoś z was próbował może podłączyć do supli czujnik ruchu PIR, zależy mi na rozwiązaniu tego na zasadzie, że w aplikacji będzie informacja czy jest ruch czy go nie ma. Zależy mi również na tym aby raport do serwera supli odbywał się w tak samym szybkim czasie jak raport z np. krańcówek.

Jeśli nie ma jakiegoś specjalnego sensora do tego wbudowanego w suple, to czy można to rozwiązać w taki sam sposób jak NO sensor, który stosujemy w kontraktronach? Chodzi mi o podawaniu stanu na pin gpio tak jak to jest w krańcówkach oraz najzwyklejsze zmienienie ikonki w cloudzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt cze 16, 2020 7:15 pm

A jaki masz PIR?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
xzihen
Posty: 43
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

wt cze 16, 2020 7:58 pm

Goral64 pisze:
wt cze 16, 2020 7:15 pm
A jaki masz PIR?
Mam HC-SR501
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt cze 16, 2020 8:04 pm

To żaden problem od strony technicznej. Jedynym problemem jest brak odpowiedniego rodzaju czujnika w Supli. Ale pewnie można pokombinować z innym typem czujnika.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
xzihen
Posty: 43
Rejestracja: sob lis 23, 2019 2:21 pm
Lokalizacja: Łódź

wt cze 16, 2020 8:14 pm

Sądzisz, że czujka na kontraktron po lekkich zmianach wizualnych w samym cloudzie da rade?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”