Po zmianie routera moduły bramowe są rozłączone

kml
Posty: 51
Rejestracja: wt wrz 06, 2016 9:17 pm

wt lip 07, 2020 3:22 pm

Własny serwer + moduły bramowe. Wszystko działało bez problemów, do momentu zmiany routera (TPLink 8840) na zabytkowy router US Robotics SureConnect.
Zgodnie z ustawieniami ze starego sprzętu, zrobiłem port triggering na 2016, żeby mieć dostęp aplikacją przez internet - to działa.
Niestety za skarby nie mogę podłączyć modułów bramowych - pingują się bez problemów, router widzi ich MAC, ale w aplikacji są "rozłączone".
Router ma możliwość ustawienia:
- ip filtering
- port triggering

Probowałem tam wpisywać porty 2015/2016 - bez skutku.

Dodam, że po przełączeniu na TP Linka, wszystko śmiga od ręki.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lip 07, 2020 4:20 pm

Urządzenia łączą się z Suplą po portach 2015 (nieszyfrowane) i 2016 (szyfrowane). Urządzenia ZAMEL-a łączą się po porcie 2016. Urządzenia z podmienianym firmware lub DYI różnie. Zależy od ustawień autora kodu.

A nie ma Virtual Servers?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
kml
Posty: 51
Rejestracja: wt wrz 06, 2016 9:17 pm

wt lip 07, 2020 4:46 pm

Ma Virtual Servers - tym ustawiłem przeniesienie na IP Rpi z serwerem :-)

Rzecz w tym, że komunikacja między modułami bramy, a serwerem nie śmiga (jakby na routerze wycięty był ruch na portach, za to odpowiedzialnych). Z zewnątrz łączę się z serwerem bez problemów - tylko modułów brak.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lip 07, 2020 5:05 pm

Żadne urządzenie wykonawcze Ci się nie łączy z serwerem? Czy tylko moduły bramowe? Może router ma mniejszy zasięg niż poprzedni? U mnie mam licznik impulsów na granicy zasięgu. Moduł łączy się z WiFi ale z serwerem tylko co jakiś czas. Sprawdź logi serwera Supli co tam się pojawia. Czy moduł tylko łączy się z serwerem ale nie rejestruje się, przez co widoczny jest jako rozłączony?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
kml
Posty: 51
Rejestracja: wt wrz 06, 2016 9:17 pm

wt lip 07, 2020 5:51 pm

Rzecz w tym, że wszystko jest połączone. Pingi śmigają wszędzie, tylko serwer nie widzi modułów bramowych. Moduły są podłączone po wifi do access pointa, a on kablem do routera-modemu.

Po podmianie routera, na TP-Link, wszystko od razu śmiga, moduły łączą się z serwerem.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lip 07, 2020 7:43 pm

A sprawdź logi na serwerze.

Kod: Zaznacz cały

docker logs --since 30m supla-server
I zobacz czy urządzenie o IP modułu bramowego próbuje się połączyć z serwerem?

Druga opcja do sprawdzenia to jak łączysz się z serwerem?
Podajesz w module adres IP czy nazwę domenową?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
kml
Posty: 51
Rejestracja: wt wrz 06, 2016 9:17 pm

wt lip 07, 2020 8:32 pm

Nie mam dockera, jestem starej daty :-)
W modułach mam podany IP serwera i tak się łączył bez problemów.

Cała sieć jest ustawiona następująco:
- Access point wifi, z DHCP I ustawionym na sztywno IP dla MACa obu modułów,
- router podpięty do neo
- Rpi z zainstalowaną suplą

AP i Rpi są wpięte do portów rj45 w routerze.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lip 07, 2020 8:42 pm

A możesz sprawdzić logi serwera?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lip 07, 2020 8:42 pm

Goral64 pisze:
wt lip 07, 2020 8:42 pm
A możesz sprawdzić logi serwera Supli?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
kml
Posty: 51
Rejestracja: wt wrz 06, 2016 9:17 pm

śr lip 08, 2020 11:31 am

Chętnie - tylko próbuję je namierzyć - w var/log/syslog nie ma nic ciekawego :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”