Supla + NodeMCU + licznik impulsów.

crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

śr lip 08, 2020 4:31 pm

Witam. Mam pytanie, podłączyłem sobie licznik energii elektrycznej w następujący sposób (między linią S0+ 470Ohm a D7 oraz D7 przez 10kOhm do 3.3V) ale przy szybkim teście wyszło mi że chyba nie zlicza mi wszystkich impulsów. Czy jest jakaś możliwość debugowania lub podglądu odczytanych impulsów ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lip 08, 2020 8:51 pm

crs pisze:
śr lip 08, 2020 4:31 pm
Witam. Mam pytanie, podłączyłem sobie licznik energii elektrycznej w następujący sposób (między linią S0+ 470Ohm a D7 oraz D7 przez 10kOhm do 3.3V) ale przy szybkim teście wyszło mi że chyba nie zlicza mi wszystkich impulsów. Czy jest jakaś możliwość debugowania lub podglądu odczytanych impulsów ?
Jaki soft wgrywasz?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lip 08, 2020 9:20 pm

crs pisze:
śr lip 08, 2020 8:53 pm
Witam.
https://www.supla.org/download/pulse_counter.zip
Jeśli dobrze pamiętam, to tam można diodę podłączyć na któreś GPIO, która mruga, gdy zlicza impuls. Do sprawdzenia powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 08, 2020 10:42 pm

Spróbuj użyć biblioteki dla Arduino IDE z brancha Develop
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

śr lip 08, 2020 11:00 pm

Dzięki. Ale przetestowałem, i wychodzi na to że gubi ok 200Wh na 3kWh... Więc trochę kiepsko.
Jutro jeszcze sprawdzę podpięcie S0 poprzez tranzystor, bo gdzieś znalazłem taki pomysł.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8864
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 09, 2020 6:39 am

W takim razie LIW-01
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 09, 2020 7:00 am

crs pisze:
śr lip 08, 2020 4:31 pm
Witam. Mam pytanie, podłączyłem sobie licznik energii elektrycznej w następujący sposób (między linią S0+ 470Ohm a D7 oraz D7 przez 10kOhm do 3.3V) ale przy szybkim teście wyszło mi że chyba nie zlicza mi wszystkich impulsów. Czy jest jakaś możliwość debugowania lub podglądu odczytanych impulsów ?
A jaki model licznika i może jakiś prosty rysunek podłączenia?
Ja zrobiłem na liczniku impulsów SuplaDevice pod Arduino IDE na pokładzie ESP-01S dwa liczniki, jeden zlicza impulsy za pośrednictwem modułu fotooptycznego a drugi z impulsatora wodomierza i oba odczytują 100 impulsów na 100.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 993
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lip 09, 2020 7:39 am

Ja na bibliotece z Arduino mam podłączonych 7 podliczników z wyjściem impulsowym. Niedługo minie rok od uruchomienia. Nie gubi impulsów.
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

czw lip 09, 2020 3:26 pm

Witajcie.
Więc tak, teraz to podpiąłem jakiś mały licznik który akurat miałem pod ręką chyba BEMKO 1-fazowy. Docelowo licznik przy którym to będzie pracować to : MANELER 9907D. Wiem że możliwe iż przy tamtym będzie ten układ działał lepiej... lub gorzej. Ale wolę zrobić na tyle na ile się uda pod tym, i liczę że na tamtym będzie równie dobrze ;)
Do rzeczy. wczoraj miałem to podpięte wg. tego : https://github.com/jasiek/ESP8266-Power ... onitor.pdf Czyli S0+ do 3.3V i do D7 przez 2 rezystory. I wydaje mi się że trochę przekłamuje. Ale dzisiaj domontowałem do tego jeszcze diodę do D2 i na szybki test mignięcia na liczniku odpowiadały mignięciom na diodzie.Tylko układ był obciążony farelką 2KW. Nie wiem jak to będzie działać przy MANELER 9907D gdzie są 3 fazy Więc impulsy będą lecieć o wiele szybciej.

I dzisiaj chciałem wykorzystać ten układ : https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/... niestety po podpięciu tego wg. schematu (tranzystor + oporniki) do VIN/D7/GND niestety nie zlicza mi tego w ogóle. Nie wiem właściwie dlaczego, połączenie raczej mam zrobione dobrze.

Może ktoś się wypowie jak najlepiej to podpiąć ? Używam NodeMCU ESP-12E, z tym firmware : https://www.supla.org/download/pulse_counter.zip
Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”