Supla + NodeMCU + licznik impulsów.

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1300
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 09, 2020 5:40 pm

Każde gotowe skompilowane oprogramowanie ma swoją specyfikację połączeń.
Musiałbyś się dowiedzieć od autora kodu, z którego korzystasz, jaki jest schemat połączeń.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

czw lip 09, 2020 5:48 pm

Wychodzi na to że przy połączeniu z tranzystorem używane są te same piny.
A ktoś tu ma może NodeMCU podpięte do licznika impulsów ? I nie gubią mu się impulsy ?:) Podzielcie się proszę.
Dzięki.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1300
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 09, 2020 6:13 pm

@crs na blogu napisałeś, że Supla nie zlicza Ci impulsów. A podałeś ile impulsów jest na 1kWh czy masz tam ciągle zero?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

czw lip 09, 2020 6:24 pm

Nie, nie. Zgodnie zlicznikiem. 1000imp/kWh
g00pher
Posty: 6
Rejestracja: czw lip 23, 2020 12:17 pm

czw lip 23, 2020 12:37 pm

Dzień dobry wszystkim.
Zrobiłem dzisiaj moduł zliczający impulsy na liczniku gazowym wg opisu z tej strony https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ wszystko super działa, poprawnie liczy każdy impuls ale są dwa warunki, musi być prąd i połączenie do internetu. Jeszcze z brakiem prądu jestem w stanie sobie poradzić natomiast gdy braknie internetu impulsy nie są zliczane. Czy istnieje możliwość rozwiązania tego problemu?? Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11010
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 23, 2020 12:43 pm

Przy braku internetu impulsy są zliczane. Jak internet wraca to wtedy licznik przesyła aktualną wartość, a serwer dzieli ją równomiernie na okres przez jaki licznik był offline.
g00pher
Posty: 6
Rejestracja: czw lip 23, 2020 12:17 pm

pt lip 24, 2020 8:07 am

Faktycznie działa, dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze takie dwie sugestie odnoście samego oprogramowania. Liczniki gazowe są 4 (9999 m3), 5 (99999 m3) okienkowe, większość jest jednak 5 i więcej co w warunkach domowych nawet przy legalizacji raz na 10 lat jest nie do obrócenia liczydła ale gdyby była taka opcja wyboru aby po "obrócenia" licznika stan licznika liczony byłby od 0 ale łączna ilość zużycia nadal liczona narastająco.
Druga sugestia to odnośnie raportów jest ich na prawdę sporo ale rozliczanie energii nie tylko gazu odbywa się między miesiącami rozliczeniowymi i na tej podstawie przydzielane taryfy (np od maja do maja). Również możliwość takiego wyboru była by przydatna.

Pozdrawiam, Maciek.
Marcin G
Posty: 17
Rejestracja: pn sie 31, 2020 11:35 am

pn sie 31, 2020 11:44 am

Witam.

Również zrobiłem sobie licznik impulsów świetlnych licznika energii elektrycznej wg tego poradnika:
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/

Działa fajnie tylko jest z nim taki problem. Dioda na module czujnika światła miga w rytm migania diody na liczniku, natomiast zielona dioda podłączona do NodeMCU czasem “gubi” impulsy. Czy da się to wyregulować potencjometrem na module, bo moim zdaniem nie? Wygląda mi to jakby NodeMCU nie zliczało wszystkich impulsów otrzymanych z modułu czujnika światła. Stała impulsowania licznika to 6400 impulsów/kWh. Błąd po ok. dwóch tygodniach działania wynosi ok. 4 kWh. Całkiem sporo tych impulsów jest gubione. Mogę coś z tym zrobić, czy ten typ tak ma?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2329
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn sie 31, 2020 2:19 pm

Marcin G pisze:
pn sie 31, 2020 11:44 am
Witam.

Również zrobiłem sobie licznik impulsów świetlnych licznika energii elektrycznej wg tego poradnika:
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/

Działa fajnie tylko jest z nim taki problem. Dioda na module czujnika światła miga w rytm migania diody na liczniku, natomiast zielona dioda podłączona do NodeMCU czasem “gubi” impulsy. Czy da się to wyregulować potencjometrem na module, bo moim zdaniem nie? Wygląda mi to jakby NodeMCU nie zliczało wszystkich impulsów otrzymanych z modułu czujnika światła. Stała impulsowania licznika to 6400 impulsów/kWh. Błąd po ok. dwóch tygodniach działania wynosi ok. 4 kWh. Całkiem sporo tych impulsów jest gubione. Mogę coś z tym zrobić, czy ten typ tak ma?
Jeśli umiesz i chcesz, to spróbuj licznika impulsów z biblioteki na Arduino IDE. Tam jest ustawione szybsze próbkowanie. U mnie nie gubi impulsów, ale mam liczniki na 1000 imp/kWh. Jakby co, można podkrecić jeszcze bardziej próbkowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”