Supla + NodeMCU + licznik impulsów.

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 09, 2020 5:40 pm

Każde gotowe skompilowane oprogramowanie ma swoją specyfikację połączeń.
Musiałbyś się dowiedzieć od autora kodu, z którego korzystasz, jaki jest schemat połączeń.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

czw lip 09, 2020 5:48 pm

Wychodzi na to że przy połączeniu z tranzystorem używane są te same piny.
A ktoś tu ma może NodeMCU podpięte do licznika impulsów ? I nie gubią mu się impulsy ?:) Podzielcie się proszę.
Dzięki.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 09, 2020 6:13 pm

@crs na blogu napisałeś, że Supla nie zlicza Ci impulsów. A podałeś ile impulsów jest na 1kWh czy masz tam ciągle zero?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
crs
Posty: 17
Rejestracja: śr lip 08, 2020 3:56 pm

czw lip 09, 2020 6:24 pm

Nie, nie. Zgodnie zlicznikiem. 1000imp/kWh
g00pher
Posty: 6
Rejestracja: czw lip 23, 2020 12:17 pm

czw lip 23, 2020 12:37 pm

Dzień dobry wszystkim.
Zrobiłem dzisiaj moduł zliczający impulsy na liczniku gazowym wg opisu z tej strony https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/ wszystko super działa, poprawnie liczy każdy impuls ale są dwa warunki, musi być prąd i połączenie do internetu. Jeszcze z brakiem prądu jestem w stanie sobie poradzić natomiast gdy braknie internetu impulsy nie są zliczane. Czy istnieje możliwość rozwiązania tego problemu?? Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8858
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lip 23, 2020 12:43 pm

Przy braku internetu impulsy są zliczane. Jak internet wraca to wtedy licznik przesyła aktualną wartość, a serwer dzieli ją równomiernie na okres przez jaki licznik był offline.
g00pher
Posty: 6
Rejestracja: czw lip 23, 2020 12:17 pm

pt lip 24, 2020 8:07 am

Faktycznie działa, dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze takie dwie sugestie odnoście samego oprogramowania. Liczniki gazowe są 4 (9999 m3), 5 (99999 m3) okienkowe, większość jest jednak 5 i więcej co w warunkach domowych nawet przy legalizacji raz na 10 lat jest nie do obrócenia liczydła ale gdyby była taka opcja wyboru aby po "obrócenia" licznika stan licznika liczony byłby od 0 ale łączna ilość zużycia nadal liczona narastająco.
Druga sugestia to odnośnie raportów jest ich na prawdę sporo ale rozliczanie energii nie tylko gazu odbywa się między miesiącami rozliczeniowymi i na tej podstawie przydzielane taryfy (np od maja do maja). Również możliwość takiego wyboru była by przydatna.

Pozdrawiam, Maciek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”